Ruke u lisicama, kapuljača na glavi: Španska policija objavila snimak Filipovića, desne ruke Nikole Vušovića

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Španska policija, MUP

Čovek od poverenja Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, vođe vračarskog klana koji je usko sarađivao sa klanom Veljka Belivuka, Nikola Filipović, uhapšen je 23. oktobra u Barseloni. On je "pao" pet dana nakon vođe klana, a španska policija objavila je snimak njegovog dovođenja u zgradu policije.

Filipović je sproveden sa lisicama na rukama, a na glavi je imao kapuljaču.

Španska policija navela je u opisu videa koji je objavljen na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter) da je uhapšen pomoćnih i saradnik vođe Vračaraca, kao i da je Srbija za njim raspisala poternicu zbog ubistva, Autrija zbog kidnapovanja i nezakonitog zadržavanja, a Španija zbog nanošenja telesnih povreda.

Vračarski klan kao produžena ruka grupe Veljka Belivuka, a samim tim i kavačkog klana Radoja Zvicera od 2014. godine "ratuje" sa suprotstavljenim škaljarskim klanom, a do rata klanova došlo je zbog ukradenog tovara kokaina, koji se pretvorio u niz ubistava koja broje više od sto žrtava.

Hapšenje pripadnika klanova počelo je kada je zaplenjen tovar kokaina u luci u Valensiji, a pripadnici Europola su, u saradnji sa policijama više država, analizirali kriptovanu komunikaciju kriminalaca, što je dovelo do njihovog identifikovanja, a potom i hapšenja.

Suđenje vračarskoj grupi uveliko je u toku, a Vušoviću i Filipoviću suđeno je u odsustvu. nakon hapšenja, preti im izručenje, ali još nije utvrđen kojoj državi će biti izručeni, mada postoje indicije da će to da bude upravo Srbija, s obzirom na to da su označeni kao vođe klana i da im se u Srbiji sudi za tri ubistva i pet pokušaja ubistava, kao i za druga krivična dela.

Tereti se za pokušaj ubistva Lazara Vukićevića

Filipovića Javno tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za pokušaj ubistva Lazara Vukićevića, kom je pod automobil postavljena bomba, a kog su kasnije ubili pripadnici klana Veljka Belivuka u skrivenoj prostoriji zloglasne kuće u Ritopeku, a potom uklonili njegovo telo.

Ubijeni Lazar Vukićević; Foto: MUP

Kako je navedeno u optužnici protiv Vračaraca, Nikola Filipović je sa Markom Drakulom, koji je priznao da je postavio bombu ispod automobila Lazara Vukićevića, 7. oktobra 2019. godine oko 14.40 sati došao automobilom sa lažnom registarskom oznakom u blizinu mesta izvršenja krivičnog dela i doneo minsko eksplozivno sredstvo koje je nabavio Drakila. Dok je Drakula postavljao eksploziv ispod vozačkog sedišta Vukićevićevog automobila, Filipović ga je čekao, a potom su se udaljili sa lica mesta i sačekali da u neposrednu blizinu vozila priđe Lazar Vukićević, da bi Drakula daljinskim putem aktivirao bombu.

Eksplozija je dovela do štete velikih razmera, u ukupnom iznosu od više od 4,3 miliona dinara. Vukićevićev automobil je uništen, a oštećeni su i automobili koji su parkirani u blizini. Meta napada Lazar Vukićević je, igrom slučajnosti zadobio laku telesnu povredu u vidu posekotin potkolenice.

Drakula i Filipović su, nakon eksplozije, zajedno pobegli sa lica mesta.

(Telegraf.rs)