Glava mu je bila ispod točka, a onda ga je vozač još jedno pregazio: Potresno na suđenju za smrt mališana (4)

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Telegraf/Dragana Kocić

Poslednji put Edina sam video živog dok je stajao kraj biciklice i igrao se zvoncetom. Onda je naišao kombi koji je tu izvršio polukružno okretanje pa sam dečaka izgubio iz vida. Kada sam ga sledeći put ugledao, njegova glava je bila ispod desnog točka tog vozila. Ja i Edinova majka Kristina povikali smo vozaču da krene nazad kako bismo ga izvukli ispod kola. Umesto da nas posluša, on je krenuo napred i još jednom mu prešao preko glave!

Ovo je Nišlija Nikola Dinić kazao na saslušanju pred Višim javnim tužilaštvom u krivičnom postupku za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja koji se vodi protiv Slavoljuba Jocića (60) iz Popovca jer je 12. maja 2021. godine u centru sela vozilom usmrtio četvorogodišnjeg Edina Krstića. Dinić se danas pojavio na glavnom pretresu pred Osnovnim sudom u Nišu gde je izjavio da ostaje pri iskazu datom u tužilaštvu pa ga je sudija Goran Dimitrijević pročitao kako bi dao priliku strankama da mu postave pitanja.

Pravo da ispituje svedoka iskoristio je optuženi Jocić koji ga je upitao da li je detetova majka nakon nesreće ušla u njegovo vozilo čega Dinić nije mogao da se seti. Takođe, pitao ga je da li je u momentu nesreće Kristina Krstić bila u pošti na šta je Dinić kazao da su ona i on bili van zgrade na desetak metara od mesta nesreće. Sudija Dimitrijević nije dozvolio njegovo pitanje da li je Edin pre nesreće vozio biciklu predočivši Jociću da je svedok objasnio da je stajao i igrao se zvoncetom kada je udaren.

Prema navodima optužbe, prilikom isključivanja sa kolovoza u centru sela Popovac, Jocić je “kombijem” skrenuo na travnatu površinu koja nije namenjena za saobraćaj i pregazio dete, nanevši mu teške povrede glave i grudnog koša od kojih je preminulo na licu mesta.

Jocić je u prethodnom delu glavnog pretresa negirao krivicu za tešku nesreću. Objasnio je da nije osetio nikakav udarac, te da nije imao pojma da je pregazio dete sve dok nije čuo viku ljudi koji su stajali u blizini.

Osnovno javno tužilaštvo zatražilo je da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od najmanje šest godina i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u periodu od tri godine.

Saslušanje Dinića kočilo je okončanje krivičnog postupka u ovom predmetu jer ga je Osnovni sud pokušavao da pronađe od maja prošle godine. Njegovo dovođenje u sud bilo je otežano jer je najpre bio na izdržavanju kazne u ustanovi u Valjevu a zatim u zatvoru u Leskovcu da mu se, kada je pušten na slobodu, izgubio svaki trag. Policija je u više navrata bezuspešno pokušala da ga pronađe da bi sudija Dimitrijević urgirao i kod načelnika niške Policijske uprave ovim povodom, pa se Dinić danas najzad pojavio u sudu. Njegovo saslušanje označilo je okončanje dokaznog postupka pa je sudija Dimitrijević naložio i odbrani i optužbi da za 18. novembar pripreme završne reči.

Danas je u sudnici bio otac stradalog dečaka Bojan Alimanović koji je kazao da jedva čeka kraj suđenja koje im veoma teško pada jer svaki put preživljavaju Edinovu smrt. Zbog teške trauma koju su preživeli ova porodica se iz Popovca odselila u Vlasotince gde su nakon Edinove smrti dobili ćerkicu koju su u spomen na stradalog mališana nazvali Eldina.

(Telegraf.rs)