Policija u kineskoj kompaniji „Serbia Zijin Mining” u Boru: Velika akcija hapšenja zbog mita

J. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto-ilustracija: Shutterstock, Marko Jovanović

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su M. N. (22) i L. Đ. (28), zaposlene u kineskoj kompaniji „Serbia Zijin Mining” u Boru, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita u obavljanju privredne delatnosti, kao i M. J. (36), faktički odgovorno lice Privrednog društva „ASPIT“ Bor, zbog davanja mita u obavljanju privredne delatnosti.

Sumnja se da je M. N., od decembra 2023. do septembra 2024. godine, od M. J. zahtevao i primio novac kako bi mu, zajedno sa L. Đ., pribavljao i dostavljao informacije o učesnicima u postupku nabavke i njihovim ponudama, što je on i učinio.

Kako se sumnja, na osnovu dobijenih informacija M. J. je u ime preduzeća „ASPIT“ sačinio i dostavio povoljniju ponudu od ostalih dobavljača, dok je ta firma na taj način dobijala poslove i od kineske kompanije primila uplate u ukupnom iznosu od 896.104 dinara.

M. J. je potom, kako se sumnja, na osnovu prethodnog dogovora, u više navrata predao M. N. 89.600 dinara, odnosno 10 odsto od ukupnog uplaćenog iznosa PD „ASPIT“.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Telegraf.rs)