Dečak koji je pucao u "Ribnikaru" veštačen četiri dana: Ubio devet vršnjaka i čuvara u masakru

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Telegraf.rs, Mup, YouTube

Parnični postupak proriv dečaka koji je pucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", njegovih roditelja i škole nastavljeno je danas ispitivanjem veštaka psihologa i psohijatra, a suđenje je zatvoreno za javnost na zahtev punomoćnika oštećenih Ognjena Božovića zbog zaštite podataka o ličnosti.

U sud su pristupile predstavnica komisije veštaka Aneta Čakić, veštak psihijatrijske struke Ana Najman i veštak psihološke struke Milena Stanković. Od 27 oštećenih, u sud do došli roditelji Andrije Čikića, otac Angeline Aćimović i majka Eme Kobiljski.

Punomoćnica tuženih Kecmanovića istakla je da ima primedbe na nalaz i mišljenje veštaka kada je u pitanju procena sposobnosti inzrelosti maloletnog K. K. i tražila da se veštaci upoznaju sa dokumentacijom koja nije poznata punomoćnicima i zatražila da se suđenje odloži.

Pre nego što je suđenje zatvoreno za javnost, predstavnica komisije veštaka Aneta Lakić izjasnila s epovodom toga šta je sve korišćeno u veštačenju.

- Koristili smo prvi psihijatrijski izveštaj od 3. maja, kao i svu medicinsku dokumentaciju koju je zatražila punomoćnica. Prvi psihijatrijski izveštaj je jedan od najinformativnijih i najizvornijih kada su u pitanju podaci o maloletnom K. K. Mi smo medicinsku dokumentaciju dobili preko suda i ne možemo da je dajemo jer su u pitanju osetljivi podaci, a ne možemo da dajemo podatke druge zdravstvene ustanove. Sudija mora da da naredbu klinici da da spise na uvid - rekla je Lakić.

Četiri dana veštačili dečaka

Ona je rekla da ju je zbunilo to što punomoćnica traži dostavljanje materijala na osnovu kog su veštaci dali nalaz i mišljenje.

- To jeste bila medicinska dokumentacija, ali su bili i snimci sa lica mesta. Takođe, mi smo četiri dana razgovarali sa maloletnim K. K. i radio je testove. Na osnovu svega toga smo došli do zaključka kakvo je bilo rasuđivanje dečaka u vreme izvršenja krivičnog dela - dodala je.

Veštak je rekla i da je svedočenje dečaka u krivilnom postupku potpuno druga tema i da ne bi trebalo da bude predmet veštačenja, a sudija je istakla da na to ne mora da se izjašnjava jer taj predlog punomoćnice tuženih neće ni biti predmet razmatranja.

Veštacima je naloženo da dopune sadržaj medicinske dokumentacije koja je korišćena i koja je bila relevantna.

(Telegraf.rs)