Zaposleni u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu (Zabeli) u novoj akciji dobrovoljnog davanja krvi

J. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: UIKS

U Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu (Zabeli) 57 zaposlenih je doniralo krv u akciji koju je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija organizovala sa Institutom za transfuziju krvi Srbije i Crvenim krstom Požarevca.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da je davanje krvi od presudnog značaja za vanredne operativne zahvate, kao i one koje se planiraju u bolnicama širom zemlje.

Carević je istakao da su u dobrovoljnoj akciji davanja krvi u Zabeli učestvovale i kolege koje su svoju humanost na ovaj način iskazale više od 30 puta, dok je među mlađima bilo i onih koji su po prvi put dali krv.

„Zaposleni u našim zavodima svojim učešćem u ovim akcijama spasavaju živote pacijenata čije operacije se eventualno odlažu zbog nedovoljno zaliha krvi“, istakao je Carević.

On je naveo da dobrovoljni davaoci krvi pomažu bolnicama da na vreme planiraju operacije, dok se pacijenti lišavaju neizvesnosti u pogledu

medicinskog zbrinjavanja.

Zaposleni u Zabeli zajedno sa drugim zavodima poput Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu i Okružnog zatvora u Beogradu godinama unazad dva puta godišnje učestvuju u akcijama davanja krvi, dok se Okružni zatvor u Novom Sadu priključio svojim kolegama prvi put prošle godine.

(Telegraf.rs)