Ovo je motiv ubistva malog Skoleta! Uskoković likvidiran iz bezobzirnog razloga, evo zašto je bio meta

E. H.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Facebook/Zoran Uskokovic

Ubistvo Zorana Uskokovića, zvanog Skole mlađi (22), rešeno je hapšenjem osumnjičenih za ovu likvidaciju. Likvidacije sina nekadašnjeg vođe miljakovačkog klana, skovana je, jer je Nikola Živanović (45) iz bezobzirne osvete, naredio njegovu likvidaciju kako bi "sačuvao kriminalnu reputaciju, održao primat, koji je njegova grupa uspostavila u kriminalnoj sredini i eliminisao suparničke ekipe i osobe koje su imala nameru da preuzmu ileglane poslova ove kriminalne grupe, prenose Večernje novosti.

Mlađi Uskoković trebao je da bude usmrćen iz automata, ali je kasnije odlučeno da se ubije "češkom zbrojavkom", model P09.

Ovo se, pored ostalog, navodi u naredbi za sprovođenje istrage protiv petorice osumnjičenih, koju je donelo Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK). Četvorica okrivljenih su se u tužilaštvu branila ćutanjem, dok je za petim, koji je u bekstvu, raspisana potraga. Interesantno je da su, osumnjičeni nalogodavac zločina i žrtva živele u istom delu Beograda.

U ovom aktu JTOK piše i da je u cilju izvršenja krvavog plana, vođa ove OKG angažovao četvoricu muškaraca, koji su identifikovani, ali i nekoliko osoba, čija se imena još utvrđuju. Kao direktni izvršilac odabran je Miloš Krstić (38), koji je sa ostalima prikupljao informacije o kretanju i navikama žrtve, počev od dolaska i odlaska od kuće, mesta koja posećuje, gde parkira automobil... Mlađi Uskoković je usmrćen 29. januara 2021. godine na Kanarevom brdu.

- U dogovoru sa osumnjičenim Živanovićem, Krstić je nabavio "toki-voki" kako bi međusobno komunicirali, odeću, silikonsku masku, a sve kako bi onemogućio da ga neko prepozna i identifikuje - ističe se u naredbi. - Od nepoznate osobe je nabavio i automatsku pušku, ali je prilikom isprobavanja video da je neispravna, pa je zatražio novo oružje.

Okrivljeni Aleksa Dimitrov je po nalogu Živanovića, tvrdi JTOK, istraživao satnicu kada Uskoković dolazi i odlazi od kuće. Vrebao ga je nedeljama ispred doma gde je živeo, a posle ubistva učestvovao je u uklanjanju tragova. Odbegli Aleksandar Nikolić (44), Vladimir Babić (39) i još nekoliko zasad nepoznatih osoba, takođe su, kako navodi tužilac, učestvovali u organizaciji zločina.

Hapšenje osumnjičenih, Printskrin: MUP Srbije

Tako je Nikolić, kako se sumnja, od nepozantog muškarca nabavio automatsku pušku, koju je predao Krstiću. Kada je utvrđeno da je neispravna, on i Babić su nabavili "češku zbrojavku" sa odgovarajućom municijom.

Ovu organizovanu kriminalnu grupu, prema podacima iz naredbe, oformio je Živanović 8. oktobra 2020. i ona je funkcionisala do 7. februara naredne godine. Mladi Uskoković brutalno je ubijen 29. januara 2021., nedaleko od zgrade u kojoj je živeo sa porodicom. Tužilaštvo tvrdi da je direktni izvršilac plaćen sa tri kilograma kokaina, koji je u to vreme vredeo oko 100.000 evra.

Tužilaštvo navodi da je surovoj likvidaciji prethodilo niz događaja, koje je osumnjičeni Živanović, iz samo njemu znanih razloga, povezao sa žrtvom. Prvo je 8. oktobra 2020. na lokal u njegovom vlasništvu, bačena eksplozivna naprava, da bi dva dana kasnije neko pucao u blizini ovog kafića i lakše ranio konobara Veljka P. Tada je Živanović, piše u naredbi, zatražio od "okrivljenih Krstića i Dimitrova da svakodnevno prikupljaju informacije o kretanju Uskokovića".

Okrivljeni Živanović je smatrao da je mali Skole učestvovao "u navedenim događajima i da ih je organizovao". Ova ekipa je tada počela da koristi i zaštićenu aplikaciju "skaj" preko koje su razmenjivlai tražene podatke o navikama žrtve. Krenulo se i sa detaljnim planiranjem na kojoj lokaciji sačekati Uskokovića i ubiti ga. Tada su kupili auto "fiat doblo" za sprovođenje krvavog plana u delo.

(Telegraf.rs / Novosti)