Carević: Više od 5000 osuđenika prošlo obuku za deficitarna zanimanja u saradnji sa organizacijom „Help“

J. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: MUP

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je danas da je u proteklih 10 godina više od 5000 osuđenika završilo neku od

sertifikovanih obuka za deficitarna zanimanja u kazneno-popravnim ustanovama u saradnji sa nemačkom nevladinom organizacijom “Help”.

“Svi programi obuke su pokazali svoju održivost jer je od 2014. godine više od 5000 osuđenika obučeno za izuzetno tražene poslove na tržištu rada poput poslova varilaca, stolara, pekara, krojača…”, istakao je Carević tokom obilaska Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici sa predstavnicima nemačke ambasade u Srbiji i organizacije „Help“.

On je naveo da je saradnja „Helpa“ sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija implementirana u 22 od ukupno 29 kazneno-popravnih zavoda u čijim

radionicama se nalazi oprema za stručne i specijalizovane obuke osuđenih lica, čiju kupovinu je finansirala ova organizacija.

- Ono što je najvažnije za prihvat osuđenika jeste da mogu da apliciraju kod ove organizacije za opremu i mašine u vrednosti do 2500 evra kako bi posle isteka kazne pokrenuli posao za koji su se obučili u nekim od naših zavoda, naglasio je Carević.

Direktor Uprave je rekao da je u pogonima svih većih zavoda radno angažovano oko 50 odsto osuđenih lica što znači da je u proizvodne procese uključen svaki drugi osuđenik.

- Imamo zakonsku i moralnu obavezu da pokrenemo promenu na bolje kod osuđenika, a na poslodavcima je da im pruže priliku i da ih zaposle jer poseduju sertifikovano teorijsko i praktično znanje, kao i radno iskustvo koje je ključno svakoj firmi, poručio je Carević.

Kako je ocenio, ulaganje u obrazovanje i stručno osposobljavanje osuđenih lica je najbolji preventivni mehanizam za smanjenje kriminaliteta u jednom društvu.

Carević je rekao da vrednost svih programa saradnje sa „Helpom“, uključujući i obuke zaposlenih, u protekloj deceniji iznosi 1,5 miliona evra, od čega je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija učestvovala sa 35,5 odsto.

(Telegarf.rs)