Tužilaštvo o hapšenju 26 članova OKG: Iz Srbije nosili lekove u gumama, prodavali u Norveškoj i Finskoj

E. H.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa SBPOK - Odeljenje za suzbijanje organizovanog krijumčarenja u okviru zajedničkog istražnog tima između Rumunije, Republike Finske, Republike Estonije i Republike Srbije lišeno je slobode 26 lica.

U zajedničkoj akciji koordinisanoj od strane Evrodžasta i Europola, dana 17. oktobra na teritoriji Srbije lišeno je slobode 11 lica, u Rumuniji 14 i jedno lice Finskoj.

Na teroriji Srbije lišeni su slobode: T. R., J. D., D. S., N. P., S. I., M. S., E. S., B. F., D. P., I. Ž. i G. M., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivčnih dela i krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Tokom operacija koje su sproveli nacionalni organi zaplenjeno je više od šest miliona psihoaktivnih lekova, čija tržišna vrednost iznosi 12,5 miliona evra.

Ova organizovana kriminalna grupa, je u vremenskom periodu od oktobra 2023. do 17. oktobra 2024. godine, delovala širom Evrope, a kupovala psihoaktivne lekove od organizovane kriminalne grupe u Srbiji. Psihoaktivni lekovi, koji se koriste za lečenje anksioznosti, konvulzije i nesanice, bili bi između ostalog, sakriveni u gumamama putničkih vozila i kamionima i prenošeni dalje u Rumuniju i Estoniju, odakle su

dalje transportovani u nordijske zemlje. Pripadnici kriminalne grupe u Finskoj i Norveškoj delovali su kao distributeri i prodavali prihoaktivne lekove na ulicama.

Tokom jučerašnjeg dana obavljen je 41 pretres u Rumuniji, 19 u Srbiji i jedan u Finskoj, kojom prilikom je zaplenjena velika količina psihoaktivnih lekova, mobilnih telefona i luksuznih vozila.

Svim licima lišenim slobode je određeno policijsko zadržavanje i oni su uz krivičnu prijavu sprovedeni na saslušanje u Javno tužilaštvo za organzovani kriminal.

(Telegraf.rs)