"Nadamo se da ispraviti nepravdu": Pandureviću za ubistvo Filića tri godine, reaguje Vrhovno tužilaštvo

J. O.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Privatna arhiva

Okrivljeni za ubistvo Stefana Filića prvostepeno su osuđeni na 18 i 15 godina zatvora, ali je Apelacioni sud kazne smanjio na 15 i tri godine zatvora. Takva odluka drugostepenog suda je, za porodicu mladića koji je nasmrt prebijen, ostavila gorak ukus u ustima. Kako ističe Stefanova tetka Javorka Filipović, "postupak je okončan sramotnom presudom Apelacionog suda".

- Smanjenje kazne Nikoli Bojoviću sa 18 na 15 godina i promena pravne kvalifikacije dela Mitru Pandureviću, što je rezultiralo time da bude pravosnažno osuđen na tri godine, izazvala je velike reakcije u javnosti. Mnogi su kritikovali ovakvu odluku suda smatrajući da pravosuđe nije adekvatno odgovorilo na ozbiljnost i težinu ovog dela, a porodica Filić još jednom ubijena. Samo obrazloženje odluke Apelacionog suda da je sud u Smederevu pravilno izveo, utvrdio i ocenio sve dokaze tokom prvostepenog i ponovnog postupka, potvrdio učešće oba aktera i nema nikakve zamerke na presudu pred Višim sudom, a pritom smanjuje kazne, navodi na sumnju o ispravnosti ovakve odluke. Ovakva presuda nije zadovoljila očekivanja porodice žrtve i šire javnosti i podstakla je debatu o nedostacima u pravosudnom sistemu - rekla je Stefanova tetka za Telegraf.rs.

Kako je istakla, mnogi veruju da se ovakvom presudom šalje pogrešna poruka građanima o tome kako se tretiraju nasilni postupci, "nasilnici bivaju nagrađeni, a žrtve obezvređene".

- Sumnje porodice i našeg pravnog zastupnika advokata Borka Petkovića da je došlo do nekih nepravilnosti prilikom izricanja presude pred Apelacionim sudom, potkrepljuje i Vrhovno javno tužilaštvo koje podnosi zahtev za zaštitu povrede zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu. Ovo je vanredni pravni lek koji mogu podneti samo najviše instance i koji ima za cilj ispravljanja povreda zakona ukoliko su nastupile. U konkretnom slučaju Vrhovno tužilaštvo smatra da je povređen zakon u korist Mitra Pandurevića po više tački krivičnog zakonika i to tako što je primenjen zakon koji se ne može primeniti, jer su radnje ovog aktera prilikom lišenja života Stefana Filića pogrešno kvalifikovane kao delo učestvovanje u tuči, a prilikom sudskog postupka je dokazano da nema fizičkog obračuna između dve grupe mladića da bi to bila tuča, već postoji krajnje bezobzirno, arogantno i bahato ponašanje okrivljenih Bojovića i Pandurevića prema Stefanu i maloletnim licima - dodala je.

Javorka je istakla da su dva fizički jača i par godina starija lica, zajedničkim delovanjem bez krivice uvlače drugu grupu mladića, najpre verbalno, pa zatim i fizički u nešto protiv njihove volje, demonstrirajući silu i ispoljavajući tako svoju nadmoć, potpuno svesni svojih radnji i posledica koje mogu da nastupe.

- Sve radnje ovih aktera su okarakterisane kao vezobzirno nasilničko ponašanje koje prevazilazi uobičajenu meru nasilja, a ono što Vrhovno tužilaštvo posebno ističe je bitan doprinos Pandurevića u lišenju života Stefana Filića, zadajući mu nekoliko udaraca i da odgurivanjem i obaranjem na pločnik stvara priliku da ga Bojović šutne u glavu. Navodi tužilaštva idu u nedogled, a porodici Filić ostaje da sačeka odluku Vrhovnog kasacionog suda za koju veruje da će ispraviti nepravdu nanetu jednom nedužnom biću, porodici vratiti oduzeto dostojanstvo, a celokupnom društvu nadu da nam se neće ponavljati ovakve tragedije kao što je Stefanova, masakri u Ribnikaru, Malom Orašju, Duboni i Niškoj Banji - Zaključila je.

(Telegraf.rs)