Pet osoba uhapšeno u Novom Sadu: Utajom poreza i pranjem novca "zaradili" 376 miliona dinara

E. H.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto-ilustracija: Shutterstock

Policija u Novom Sadu uhapsila je pet osoba osumnjičenih da su utajili porez i oštetili budžet za 109 miliona dinara, kao i da su izvršili krivično delo pranja novca i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od 376 miliona dinara.

Osumnjičeni su uhapšeni u zajedničkoj akciji inspektora Sektora poreske policije i policijskih službenika Ministrastva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije Novi Sad, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, saopštila je danas Poreska uprava.

Kako se navodi, uhapšeno je odgovorno lice privrednog subjekta iz Mačvanskog okruga sa još četiri pomagača, a prvoosumnjičeni je sa ovlašćenim licem za raspolaganje poslovnih računa privrednog društva, od marta 2019. do januara 2023. godine, sačinio i pribavio račune neistinite sadržine o navodnoj nabavci dobara od strane više privrednih subjekata.

Oni su neosnovano koristili pravo na povraćaj poreza i poreski kredit u iznosu od više od 20 miliona dinara i izbegli plaćanje poreza na dodatu vrednost u ukupnom iznosu od više od 44 miliona dinara.

U periodu od 2019. do 2022. godine su uvećali poslovne rashode i podnosili lažne poreske bilanse, čime su izbegli obračun i plaćanje poreza na dobit pravnih lica u ukupnom iznosu od više od 65 miliona dinara.

Prvoosumnjičenom je određena mera zadržavanja do 48 časova, dok su ostala osumnjičena lica uhapšena i uz krivičnu prijavu sprovedena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)