Decu sam krila u sali: Nastavnica fizičkog iz "Ribnikara" svedočila u suzama, opisala horor

Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Telegraf.rs, Mup, YouTube

Parnični postupak protiv dečaka koji je pucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", škole i Republike Srbije, a po tužbi porodice ubijene devojčice Adriane Dukić nastavljeno je danas u Višem sudu u Beogradu saslušanjem svedoka. Na današnjem ročištu svedočila je nastavnica fizičkog Divna Vukić i zasposleni u firmi koja je radila obezbeđenje škole i kolega ubijenog Dragana Vlahovića Mirko Repac.

Na početku ročišta punomoćnica porodice Dukić Snežana Dunjić zatražila je da bude saslušana razredna odeljenja u koje je išao dečak koji je pucao u školi, ističući da nije pomogla ranjenoj deci, a obrazloženje tog zahteva možete da pročitate ovde.

Takođe je istakla da je saglasna da se veštačenje K. K. koje je rađeno u velikom parničnom postupku bude korišćeno i u ovom, a zatražila je da se izvrši uvid u saslušanje dečaka kao svedoka u krivičnom postupku protiv njegovih roditelja.

- On je u svom iskazu dao pojašnjenja i rasvetlio sve činjenice kojima se utvrđuje odgovornost iz ovog predmeta - rekla je Dunjić.

Punomoćnica Kecmanovića Marina Ivelja rekla je da nije saglasna da se koristi veštačenje iz drugog postupka jer, kako je rekla, ono mora da se preispita, pa da se vidi da li će se koristiti superveštačenje. Dodala je da je saglasna da se koristi iskaz K. K. iz krivičnog postupka i dodala da će veštaci možda, nakon što im bude dostavljen taj iskaz, imati nova saznanja.

"U školi je bio muk, a onda su se čuli vrisci"

Prvi svedok na današnjem suđenju bila je nastavnica fizičkog Divna Vukić, koja je u trenutku pucnjave držala čas odeljenju VII4, u koje je išla ubijena Sofija Negić.

- Nisam predavala VII2, ali sam znala neku decu iz tog odeljenja. 3. maja sam bila u školi, došla sam ranije, na ulazu sam videla učenice koje su prvi put bile dežurne. Jedna mi je pripla i zagrlila me je, bila je srećna što je dežurna. Taj dan su imali slikanje, rekla je: "Je l' vidite kako sam lepa?" Druga učenica je bila povučena, ali je imala topao osmeh. Zagrlila sam i nju i poželela sam im srećno prvo dežurstvo - ispričala je.

Ispričala je da je čas sa odeljenjem VII4 imala napolju i rekla je da Sofija Negićni njena drugarica nisu bile rapoložene za rad i da ih je zagrlila, kako bi mogli da nastave čas.

- Krenuli su u svlačionice, a dve devojčice su se zadržale u toaletu. U roku od pola minuta sam čula zvuk od gore. Trčala sam, ali sam mislila da su oetarde. Jedna učenica mi je rekla da je ozbiljno, da nisu petarde i da je videla obezbeđenje kako pada. Odvela sam decu u salu za fizičko, rekla da ugase zvik na telefonima i da jave roditeljima da su na bezbednom. U školi je tokom pucnjave bio muk, povremeno su se samo čuli vrisci - dodala je nastavnica.

Ona je, u suzama, ispričala da je izašla iz sale kako bi otišla po učenice koje su bile u toaletu. Tada je videla da je Ana Božović ubijena, da se još jedna devojčica nalazi ispod stola, a treća kod klavira.

- Videla sam Dragana, videla sam da je mrtav, ali deca... Proletela je razredna VII2 koja se držala za glavu, domar je urlao, tetkica je nemo stajala na ulazu. Naoružano lice je zaurlalo: "Lezi dole!" Strčala sam dole ka sali. U sali smo ostali dugo, poslednji smo izašli iz škole. Nisam znala da li su u oitanju teroristi, ni koliko ih ima. U sali pored su učenici gimnazije normalno imali fizičko, čula se lopta, a kod nas se pucalo. Posle nekog vremena su nam otključali vrata koja vode u drugu salu. Ispred škole su ostali samo roditelji ubijene i ranjene dece. Da je bio masakr u učionici nisam znala dok nisam izašla iz škole - zaključila je Vukić.

Printskrin: Tanjug

"Nisu smeli da pretresaju decu"

Drugi svedok danas bio je radnik firme koja je obezbeđivala školu Mirko Repac. On nije radio u "Ribnikaru", ali je bio nadređeni ubijenom Draganu Vlahoviću i njegovom kolegi.

- Škola ima dva ulaza i imala je dva pripadnika obezbeđenja. Njihov zadatak je bio da ne dozvole nepoznatima ulazak u školu. Nisu bili naoružani, pratili su kretanje dece. Nemaju pravo da pretresaju učenike, samo da pregledaju da vide da li je nešto sumnjivo. Njih dvojica su dugo radili, znali su svu decu - ispričao je.

On je rekao da je 3. maja radio i da je od supervizora čuo da je došlo do pucnjave u školi. Dragana nije mogao da dobije na telefon, a drugi kolega javio mu se posle pola sata.

- U međuvremenu sam zvao školu, javio mi se muški glas. Pitao sam da li mogu da dobijem Dragana, a on mi je odgovorio da Dragan ne može da se javi i da zovem za sat vremena. Tada sam shvatio da nešto nije u redu. Kada sam dobio drugog kolegu, rekao mi je da je otvorio drugo krilo vrata škole i da su deca potrčala napolje - dodao je.

Suđenje će biti nastavljeni 5. decembra, a pozvana je razredna VII2 Dragana Tomić i zaposlena u pkoli Radica Bušić.

Iako je parnični postupak počeo pre krivičnog, što nije uobičajeno, on neće biti okončan dok ne bude okončan krivični postupak. Nakon što se završi suđenje roditeljima dečaka koji je pucao u školi, sudija u parničnom postupku doneće odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbene zahteve porodica, ili ih eventualno odbija.

Tužba u parničnom postupku je podneta zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljenu duševnu bol usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je krivični postupak protiv roditelja dečaka i instruktora streljane, dok je vlasnik streljane potpisao sporazum sa tužilaštvom. U tom postupku bliži se kraj saslušanja svedoka, a juče je svoje svedočenje protiv roditelja završio i sam K. K.

Dečaku ne može da bude suđeno za masovno ubistvo jer nije imao 14 godina kada je počinio zločin, te samim tim nema krivičnu odgovornost.

(Telegraf.rs)