Plakala je, vikala da nema Danke: Otac ubijene devojčice u tužilaštvu pričao nestanku deteta i okrivljenima

Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Mateja Beljan, Facebook

Tokom istrage ubistva dvogodišnje Danke Ilić ispitano je više od 20 svedoka, a u tuđilaštvu su, osim okrivljenih i svedoka saslušani i oštećeni, odnosno roditelji devojčice kao oštećeni. Telegraf.rs objavio je detaljan iskaz Dankine majke Ivane Ilić, a u tužilaštvu je opširan iskaz dao i otac devojčice Miloš Ilić.

Dankin otac je u tužilaštvu saslušan 17. aprila i ispričao da je 26. marta, koji je za njegovu ćerku bio koban, bio na poslu i radio na terenu u mestu Slatina, kao i da je znao da njegova supruga Ivana treba da ide do Opštine kako bi proverila nešto za dečiji dodatak i da misli da je to bilo oko 10 sati. On je rekao da ne zna u koje vreme ga je suptuga pozvala da mu kaže da će sa decom da ide u Banjsko Polje kako bi decu izvela da se igraju.

- Ona je tamo živela dok joj majka nije umrla. Ne znam tačno godinu kada je umrla jer Ivana i ja tada nismo bili zajedno. Oko 13.10 sati supruga mi je poslala slike dece kako se igraju. Deca su bila pored auta, iza pojate u Banjskom Polju i mislim da su na svim slikama bili ćerka i sin. Oko 13.40 me je zvala, plakala je i vikala da nema Danke, a ja sam pitao kako nema Danke. Rekla je da je uzimala flašicu iz automobila da da sinu da pije vode i da Danke, kada se okrenula, nije bilo. Rekao sam joj da pozove policiju i odmah sam iz Slatine krenuo ka Banjskom Polju - ispričao je Miloš Ilić u tužilaštvu.

Sreo okrivljene za ubistvo

On je objasnio da mu je supruga fotografije dece slala na mesindžer i da ih ima u telefonu, da ih čuva. Rekao je da ne zna koliko je brzo stigao do Banjskog Polja jer nije vozač, nema vozačku dozvolu, pa ga je dovezao kolega službenim vozilom "reno klio".

- Došli smo do Ulice vojvode Radomira Putnika, gde se nalazi kuća Ivanine porodice i u njoj smo naišli na automobil "fijat panda". Kolega je zaustavio vozilo, spustio je prozor i obojica smo pitali da li su videli devojčicu u maslinasto zelenoj jaknici, sa vezanom kosicom. I jedan i drugi su odgovorili da je nisu videli. Nisam video da li vozilo ima oznaku "Vodovod", mislim da su zadnja stakla vozila bila zatamnjena i da je čovek koji je vozio bio sed i proćelav, a da je suvozač bio prosed stariji čovek, tako mi je izgledalo - dodao je.

Podsetimo, okrivljeni Dragijević i Janković su u svim svojim iskazima ispričali da su sreli čoveka u automobilu koji ih je zaustavio i pitao da li su videli devojčicu.

Ispričao je da su bili pod adrenalinom i da su nastavili ka kući ispred koje se njegova supruga igrala sa decom i da je tamo video suprugu i sina, kao i da mu je supruga rekla nema Danke.

- Rekao sam joj da ostane sa sinom, a da ću ja da tražim Danku. Ivana je rekla da je tražila dete po dvorištu, a ja sam nastavio dalje. Ubrzo je došla policijska patrola, a onda i pojačanje i zabranili su nam da se krećemo jer su oni krenuli u potragu za Dankom. Ivana mi je sutradan rekla da je videla dva čoveka da stoje kod kapije, da gledaju nešto u dvorištu. Nije mi rekla da je videla išta osim ljudi. Učestvovao sam u potrazi sve dok mi policija nije rekla da sedimo u dvorištu kako ne bismo ometali potragu jer su doveli pse - ispričao je Miloš.

Opisao kakva je bila Danka

On je ispričao da je Danka spavala sa njim u sobi i da je devojčica, kada je on otišao na posao, spavala. Rekao je da je Danka bila povučeno dete i da je najviše bila vezana za brata.

- Ne odvajam decu, ali mi je ćerkica za nijansu draža. Od prvog dana spavam sa njom u sobi. Volela je da ima cuclu i roze ćebence. Prohodala je sa godinu dana, imala je sitan hod. Za mene je bila zvrk, volela je sve da vidi, da se muva, da se provlači ispod stolice i stola, da se penje na krevet, policu, reša svoje igračke. Nije pričala, ali je znala da promrmlja mama i bata. Rukice je držala spojene i volela je da tapše. Uvek smo slobodno vreme koristili da izađemo sa decom da se igraju loptom. Dan pre nego što se sve dezilo smo bili u Zoološkom vrtu u Jagodini. Nisam primetio da ona slobodno hoće kod drugih ljudi, čak ni kod moje majke koja je najviše čuva. Nekada je htela kod nje, a nekada nije - dodao je otac devojčice.

Foto: Privatna arhiva

Ispričao je i da su decu uglavnom čuvali njegovi roditelji, a da su ih, kada njegovi roditelji ne mogu da ih čuvaju, vodili u Brestovac kod Ivanine snaje. Dodao je i da je danka imala problem da, kad se zaplače i izgubi vazduh, izgubi svest, da su je vodili lekarima u Boru i Beogradu i da su tamo rekli da je to normalno kod male dece i da ne bi trebalo da se ponovi, ali da se to ponovilo više puta.

- Za to njeno stanje smo posle dobili lekove u Beogradu i kad god se to desi koristili smo lek u čepićima. Tog dana je dete bilo zdravo, normalno je spavala. Znala je da zaspi kasno noću, ali je spavala i preko dana sat do sat i po vremena. Nije imala kontakt sa životinjama, ne znam da li ih je volela. Volela je da se penje na uspone, nije plakala kada se uplaši i jedino se plašila crtanog filma, ako joj se nešto ne sviđa. Nije reagovala na buku u soliteru zbog građevinskih radova, ali je reagovala na viku u stanu. Po neravnom terenu je hodala sporije, a ako padne odmah bi ustala i nastavila da hoda - ispričao je Miloš.

On je istakao da njegova supruga i on nisu imali neprijatelje, da je imao neprijatnosti mesec i po dana ranije ispred banke zbog parking prostora, kao i da imaju normalan brak, da su dobro čuvali decui da su dobri roditelji, kao i da očekuju da dobiju još jednog sina.

- Osumnjičene ne poznajem i nikada ih nisam video - rekao je i dodatno opisao izgled svog deteta.

(Telegraf.rs)