Piroćanca ubio njegov BMW, Turčin ga udario džipom! Otkriveno kako je došlo do jezive tragedije na putu za Niš

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: D.K.

Piroćanca Zorana Đorđeva (53) usmrtilo je njegovo vozilo „BMW“ u koje je, dok je stajalo u zaustavnoj traci na auto putu Niš – Pirot, „džipom“ austrijskih oznaka udario turski državljanin Arslan Mustafa (61). Đorđević je u tom trenutku bio van svojih kola.

Ovo je pred Osnovnim sudom u Nišu, koji Mustafi sudi za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, danas otkrio predstavnik komisije veštaka Zavoda za sudsku medicinu u Nišu dr Dimitrije Pančić.

Do nesreće je došlo 19. juna ove godine kada je Turčin pri vožnji u istom smeru upravljajući „džipom“ udario u zaustavljeni „BMW“ , vlasništvo pokojnog Đorđeva.

- Na osnovu veštačenja zadobijenih povreda smatramo da se pokojni Đorđev najverovatnije nalazio van svog vozila u trenutku saobraćajne nezgode. Povrede koje je zadobio ukazuju da je stajao najverovatnije ispred prednje desne strane svog vozila te smo isključili direktan kontakt „džipa“ i njegovog tela . Povrede lica i vrata te prednje partije grudnog koša su verovatnije nastale prilikom odbačaja na prednji deo deo njegovog vozila nego na drugi način mada se ta mogućnost ne može isključiti – kazao je veštak.

Mustafin branilac advokat Dobrivoje Perić zatražio je od veštaka da objasni nastanak povreda na leđima stradalog čoveka s obzirom na to da je zatečen kako potrbuške leži u kanalu pored auto puta.

- Povrede na zadnjoj strani glave i trupa nastale su kontaktom sa čvrstom i neravnom površinom podloge te je došlo do preloma rebara, lopatičnih linija grudno slabinskog dela kičmenog stuba. Nakon klizanja tela moglo je da dođe do rotacije usled čega je zatečeno u takvom položaju - objasnio je veštak.

Danas je saslušan i veštak saobraćajne struke Dejan Bogićević od kojeg je branilac eksplicitno zahevao da objasni da li je i pokojni Piroćanac doprineo nesreći. On je tražio da Bopgićević kaže da li je Đorđev propisno obeležio vozilo kada je stao u zaustavnoj traci što je bio dužan po Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

- Kada u spisima predmeta ne postoje materijalni dokazi da se učesnik u saobraćaju nije ponašao u skladu sa propisima, veštak ne sme da se izjašnjava kako bi se nezgoda dogodila za slučaj nepropisnog ponašanja. Zbog toga sam napisao da ukoliko je vozač „BMW“ bio prinuđen da se zaustavi te ako je vozilo obležio na propisan način, ne bi bilo njegovog doprinosa nastaqnku nezgode – rekao je Bogićević.

Branilac Perić prigovorio je nalazima oba veštaka, sudu dostavio primedbe a zatim i predlog da se veštačenja povere drugim veštacima. Zatim je usledio obrt, jer je Perić bez obrazloženja ovaj predlog povukao.

- Predlog za novim veštacima povlačim, primedbe na veštačenja ostaju i očekujem da ih sud uzme u obzir prilikom donošenja presude - zaključio je Perić.

Mustafa, koji je na suđenje doveden iz pritvorske jedinice Kazneno popravnog zavoda u Nišu, suđenje je pratio posredstvom tumača za turski jezik. U prethodnom delu postupka negirao je krivicu za nesreću.

- Dok sam se kretao auto – putem sa moje leve strane išao je i jedan veliki džip. Hteo sam da pređem u levu stranu ali nisam mogao jer je to vozilo krivudalo. Zato nisam mogao da se sklonim pa sam udario u desnu stranu automobila (Zoranovog) koje je iz zaustavne trake u nameri da se uključi u voznu, izletelo pred moje vozilo. . Nisam mogao ništa da ga izbegnem, niti da zakočim, niti da se zaustavim jer se paralelno sa mnom kretao taj džip koji je neprestano krivudao – objasnio je Mustafa kako je došlo do nesreće I rasplakao se uz reči da Zoranovo lice stalno vidi u snovima.

Osnovno javno tužilaštvo zatražilo je da se turskom državljaninu izrekne kazna zatvora od najmanje četiri godine te da mu se izrekne i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom.

Današnjem suđenju prisustvovali su i počasni konzul Republike Turske u Srbiji Goran Jovanović i sekretar kancelarije ove države u Nišu Mehmed Ali Čelik. Najavljeno je da će Mustafu uskoro posetiti i ataše ambasade Austrije u Srbiji.

Suđenje će biti nastavljeno iznošenjem završnih reči odbrane i Osnovnog javnog tužilaštva.

(Telegraf.rs)