Snimak dovođenja dečaka koji je pucao u Ribnikaru: Porodice ubijenih mu danas postavljaju pitanja

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Marko Jovanović,

Suđenje za masovno ubistvo u "Ribnikaru", na kom su okrivljeni roditelji dečaka koji je pucao Vladimir i Miljana Kecmanović i instruktor streljane Nemanja Marinković, nastavlja se danas. Suđenje je zbog bezbednosti premešteno u prostorije Specijalnog suda, s obzirom na to da će K. K, kao svedok protiv svojih roditelja, i danas da odgovara na pitanja. On je oko 9 sati stigao u sud. 

Četvrti okrivljeni, vlasnik streljane Ratko Ivanović priznao je da je dao lažni iskaz i sa Višim javnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, te je osuđen na kaznu kućnog zatvora od šest meseci.

Iako se govorilo o tome da će dečak u Specijalnom sudu da svedoči iz prostorije za posebno osetljive svedoke iz koje bi video sve u sudnici, dok njega ne bi video niko, dečak je ipak svedočio za sudskom govornicom, dok su članovi porodica ubijenih bili u delu za publiku, odvojeni staklom. Bio je to prvi put za skoro godinu i po dana da je dečak izveden iz psihijatrijske ustanove u kojoj se nalazi.

Na prethodnom suđenju maloletniku su pitanja postavljali sudija, tužilac punomoćnici oštećenih i jedan član porodica ubijenih. Članovi porodica ubijenih danas će se suočiti da dečakom i imati priliku da mu postavljaju pitanja, a dečaka mogu da ispituju i njegovi roditelji Vladimir i Miljana Kecmanović.

Krivični postupak zatvoren je za javnost zbog zaštite interesa maloletnih lica, te oni koji su prisutni u sudnici ne smeju da iznose informacije o tome šta je tokom suđenja rečeno, s obzirom na to da je iznošenje informacija sa suđenja koje je zatvoreno za javnost kažnjivo zakonom.

K. K. je na prethodnom suđenju svedočio duže od dva sata. Njegovo saslušanje kao svedoka obavlja se kako bi bila utvrđena eventualna krivica njegovih roditelja, ali su pitanja koja su postavljana takođe bila usmerena i na to da se utvrdi motiv masovnog ubistva. Iskaz dečaka kao direktnog izvršioca zločina znajačan je jer može bitno da utiče na ishod presude.

(Telegraf.rs)