"Drakula slavio ubistvo mog sina": Otac Vukićevića kog je ubio Belivukov klan svedočio na suđenju Vračarcima

E. H.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto-montaža: MUP Srbije

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je u nastavku suđenja optuženim pripadnicima grupe "Vračarci" svedočio Milorad Vukićević, otac ubijenog Lazara Vukićevića, za čiji pokušaj ubistva se terete pripadnici ove grupe i koji je detaljno ispričao kako je izgledao 7. oktobar 2019. godine kada je pod automobil njegovog sina postavljena, a kasnije i eksplodirala eksplozivna naprava ispred njihove porodične kuće.

Vukićević je naveo da je primetio da se stalno neki nepoznati ljudi kreću oko kuće, kao i da ih je 10 dana pre ekplozije policija upozorila da će na njegovog sina biti izvršen atentat.

On tvrdi da su eksploziv postavili i aktivirali Marko Drakula i Nikola Filipović, i da je to bio "klasičan pokušaj ubistva njegovog sina na najsuroviji način".

Vukićević je rekao da je njegov sin povređen tom prilikom ali da nije hteo to da se zabeleži kako se njegovi protivnici ne bi "sladili". Kako je naveo njegovom sinu je tad pukla bubna opna i deo gelera mu je ušao u kožu kod ramena, ali da nema medicinsku dokumentaciju jer je rane sanirao u privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

On je dodao da bi njegov sin poginuo da nije bilo stuba između njega i "poršea" koji je eksplodirao, jer je stajao na dva metra od eksplozije.

Vukićević je rekao da mu je sin nakon događaja rekao da su mu Filipović i Drakula "digli auto u vazduh".

Svedok je pomenuo i da je Marko Miljković, jedan od vođa vođa grupe Veljka Belivuka, rekao da je postavljanje bombe naručio Nikola Vušović, i dodao da je navodno njegov sin ranije ranio Vušovića u nogu i da zbog toga on šepa, ali je Vukićević rekao da u to ne veruje jer njegov sin nikada nije nosio oružje. Vukićević je inače rekao da Vušovića zna po nadimcima "ludi Džoni" i "ćopavi Džoni".

Prema njegovim rečima, Lazar Vukićević je nakon eksplozije otišao i kod Belivuka i Miljkovića i kod braće Vavić i oni su rekli da oni nisu postavili bombu. Vukićević tvrdi da je Drakula u pritvoru pre četiri godine slavio ubistvo njegovog sina.

Lazar Vukićević; Foto: MUP

Pripadnici Belivukove grupe terete se da su Vukićevića 14. oktobra 2020. godine namamili u kuću u Ritoepku gde su ga ubili i njegovo telo samleli u mašini za mlevenje mesa, a kasnije prosuli u reku.

Drakula, koji je inače priznao da je on postavio i aktivirao eksploziv, optužio je svedoka oštećenog Vukićevića da laže.

Između ostalog danas je ispitano pet oštećenih svedoka kojima su automobili oštećeni prilikom eksplozije bombe koja je bila postavljena pod automobil Lazara Vukićevića. Optuženi Marko Drakula, koji je priznao da je postavio i aktivirao eksploziv, je svedoke pitao da li može on da im plati štetu, na šta su oni odgovorili da to ne žele.

Sledeće suđenje zakazano je za petak 18. oktobar za kada su pozvani oštećeni.

Na optuženičkoj klupi je 28 optuženih, dok je njih 17 odsutno - neki su u bekstvu, a nekoliko njih je u zatvorima u Evropi.

Prema navodima iz optužnice, vođe ove grupe su Nikola Vušović, Uroš Piperski i Radoje Zvicer, koji je inače označen kao vođa "kavačkog" klana. Vušović i Zvicer su u bekstvu zbog čega im se sudi u odsustvu.

Grupa se tereti za ubistva Aleksandra Halabrina 20. marta, Dragana Ristića 10. septembra, i Aleksandra Šarca 17.oktobra 2020. godine.

Pokušaji ubistava izvršeni su 7. oktobra na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. decembra 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. maja 2020. na Miloša Nilovića, 27. novembra 2020. godine na Andriju Zarića kao i na Arsenija Stefanovića 1. febraura 2021. godine.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu, čiji pripadnici su između ostalog cijanidom pokušali da otruju Strahinju Savića koji se nalazio u pritvoru u Crnoj Gori i bio je spreman na saradnju sa istražnim organima te države.

(Telegraf.rs/Tanjug)