Dva slučaja trovanja dece alkoholom u Lazarevcu: Majka našla ćerke bez svesti, devojčici (3) pretila dijaliza

J. O.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto-ilustracija: Shutterstock

Dva slučaja trovanja dece alkoholom dogodila su se u Lazarevcu za mesec dana. Pre dva dana pristigla je vest da su devojčice stare 14 i 18 godina hitno prevezene na Vojnomedicinsku akademiju jer su se otrovale alkoholom. Sličan slučaj dogodio se u septembru kada se alkoholom otrovala trogodišnja devojčica.

Dve devojčice u kući je pronašla majka. Prema nezvaničnim informacijama, one su se alkoholom otrovale tokom rođendanske proslave.

U toku je istraga slučaja, te za sada nema novih informacija.

Ostavila decu samu

Pre nešto više od mesec dana, alkoholom se otrovala trogodišnja devojčica T. D. Ona je 12. septembra oko 20 sati dovezena u dečju bolnicu u Tiršovoj u pratnji oca, a navodno ju je bez svesti pronašao komšija.

Zbog trovanja alkoholom dete je bilo u jako teškom stanju i životno ugroženo. U krvi je imala 4,5 promila alkohola. Sreća je bila u tome da je dete na vreme dovezeno u bolnicu. I pored blagovnremenog reagovanja, ona je gotovo zapala u komu. Zbog tolike količine alkohola u krvi, a treba imati u vidu da je reč o trogodišnjem detetu, pretila joj je dijaliza.

Majka devojčice je, navodno, tri dana bila u bolnici i decu je ostavila samu, a policija je po dolasku na lice mesta zatekla četvoro dece, od kojih je najmlađa devojčica koja se otrovala alkoholom, a najstariji dečak od 13 godina. O deci u kući brinula je njena dvanaestogodišnja ćerka.

Trogodišnja devojčica je tokom poslepodneva otvorila ormar i iz njega uzela rakiju, a potom popila nekoliko gutljaja. Kako je medijima ispričao komšija, deca su je u nesvesnom stanju iznela na trampolinu ispred kuće i dotrčala do njega da jave šta se desilo i traže pomoć. Pokazali su mu i flašu iz koje je pila. On nije imao auto da vozi dete, pa je zvao oca devojčice, koji ne živi sa njima i koji je bio u Šapcu. Čovek je stigao za sat i po vremena i devojčicu u besvesnom stanju odvezao u bolnicu.

Centar za socijalni rad preuzeo je brigu o deci.

Komšije su, nakon trovanja devojčice alkoholom ispričale da to nije bio prvi put da je majka ostavila decu da budu prepuštena sama sebi, kao i da je umela da ih ostavi same i na 15 dana. Oni su ispričali i da stariu decu danima viđaju u dvorištu, iako je školska godina uveliko počela.

Osnovno javno tužilaštvo u Lazarevcu je naložilo policiji podnošenje krivične prijave protiv majke devojčice P. J. Ona se sumnjiči za krivično delo kršenje porodičnih obaveza, saopšteno je iz tog tužilaštva. Tužilaštvo je najavilo da će saslušati osumnjičenu i preduzeti druge radnje kako bi se utvrdilo da li će protiv nje biti podnet optužni predlog nadležnom sudu.

(Telegraf.rs)