Dačić se sastao sa mađarskim ministrom unutrašnjih poslova na Horgošu

E. H.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: MUP Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je danas, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova

Mađarske Šandorom Pinterom na Horgošu, da je stanje po pitanju iregularnih migracija na srpsko-mađarskoj granici stabilno i da zajedničke aktivnosti na njihovom suzbijanju daju odlične rezultate.

- Želim da konstatujem da, kao što su odnosi Srbije i Mađarske generalno u jednoj veoma uzlaznoj liniji, na veoma visokom nivou, da su i odnosi i saradnja između dva ministarstva unutrašnjih poslova i dve policije na veoma visokom nivou. Ta saradnja je, naravno, raznolika zato što naša ministarstva pokrivaju širok spektar nadležnosti, od policije, borbe protiv kriminala, bilo da je opšti kriminal u pitanju ili organizovani, borbe protiv terorizma, iregularnih migracija. Zatim obuhvatamo i vanredne situacije, graničnu i saobraćajnu policiju i sve druge segmente i, kao što vidite, i ovde na ovom mestu veoma je bitno da postoji dobra saradnja i komunikacija između naša dva ministarstva - rekao je Dačić.

Ministar je još jednom istakao da je saradnja dva ministarstva izuzetno uspešna.

- Ona se ogleda u značajnim rezultatima u borbi protiv kriminala. Koja su dva izazova koja su pred nama stalno, zato što su to teme koje su promenljivog karaktera, odnosno sa promenljivim sadržajem. Jedno je pitanje iregularnih migracija. Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je od strane evropskih zvaničnika svuda na svakom mestu istican kao pozitivan primer upravo rezultat koji su zajednički postigla dva ministarstva i dve policije u zaustavljanju velikog migratornog talasa i velikom smanjenju broja iregularnih migranata. Nama najveći broj ilegalnih migranata dolazi iz Bugarske, više od 50 odsto, i malo manje, oko 30-40 odsto iz Severne Makedonije. Praktično smo uspeli da zaustavimo ovu rutu. I dalje ima ilegalnih migranata i pokušaja ilegalnog prelaska granice, ali je taj broj daleko, daleko manji u odnosu na period od pre nekoliko godina - naglasio je

Dačić.

Ministar je istakao da je pitanje ilegalnih migracija i biznis za organizovane kriminalne grupe.

- Zato oni traže druge rute i zato su sada drugi pravci opterećeniji i to za nas podrazumeva naročito veće kontrole granica. Mi imamo i veoma dobru

bilateralnu saradnju, ali održavamo i trilateralne sastanke na ovu temu sa Austrijom. Takođe, kod nas na granici prema Severnoj Makedoniji ima 20-30 pripadnika i mađarske i austrijske granične policije koji pomažu našim policajcima - istakao je Dačić.

Ministar je rekao da je sa Pinterom razgovarao i o unapređenju procedura na graničnim prelazima.

- Drugi izazov su granični prelazi, odnosno da učinimo kako da to bude efektivnije, da bude što manje zadržavanje za protok ljudi, robe, putničkih i teretnih vozila, a moramo da govorimo i o železničkom saobraćaju. Imamo zajedničke predloge kako da unapredimo rad - rekao je Dačić i dodao da je na sastanku bilo razgovora i o projektu za kontrolu ulaska u Evropsku uniju, imajući u vidu da je to trebalo da počne 10. novembra.

Ministar Pinter je rekao da je sastanak bio uspešan i da se razgovaralo o više tema.

- Imali smo uspešan sastanak. Saradnja dva ministarstva ima dobre rezultate. Želimo da postignemo da naši građani bez bilo kakvih prepreka mogu brže da pređu iz jedne države u drugu. Govorili smo i o ekonomiji, kako možemo da ubrzamo teretni saobraćaj, carinske postupke, da teretna vozila brže prolaze - objasnio je Pinter.

Ministar Pinter je naveo da je cilj da koridor koji prolazi kroz Srbiju i Mađarsku bude efikasan, kao što je i sada, da nema nikakvih prepreka na tom

koridoru, da ga kompanije koriste i dalje.

- To se odnosi i na drumski i na železnički saobraćaj. Svakako želim da navedem železničku prugu iz Beograda do Budimpešte koja će u budućnosti imati jako važan zadatak - istakao je Pinter i dodao da je saradnja između dva ministarstva unutrašnjih poslova na visokom nivou.

(Telegraf.rs)