Presekla ga hladna voda, udavio se naočigled sestrice: Vlasnik ribnjaka izneo nove detalje o utapanju dečaka

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: D.K.

"Telo je bilo na par metara od obale, voda je bila bistra, pa smo ga jasno videli na dnu bare. Svaki pokušaj spašavanja bio je besmislen, bilo je jasno da je preminuo. Strašno je bilo to gledati i nama koji smo se tamo slulčajno zatekli, mogu samo zamisliti kakvu je traumu doživela njegova sestrica pred čijim se očima mališan utopio!

Ovako govorti Nenad Stojiljković, vlasnik ribnjaka koji se nalazi samo na stotinak metara od bara na Južnoj Moravi gde se juče utopio dvanaestogodišnji S.Z.

Nenad objašnjava da su „bare“ omiljeno kupalište meštana okolnih sela jer je na njegovom jezeru, koje je i veće i lepše, dozvoljeno samo pecanje.

- Celog leta su tu ljudi dolazili, ne samo deca, tražili su spas od vrućina. Juče sam video decu na biciklama kako idu prema „barama“, nije mi palo na pamet da će se kupati. Čuo sam njihovu graju ali nisam mogao da razaznam o čemu se radi jer, ponavljam, moj ribnjak je malo dalje. Kada sam video da dolazi policija otišao sam tamo i video dvojicu mokrih meštana, kasnije sam saznao da je sestra dečaka od njih zatražila pomoć jer su vadili krompir na obližnjoj njivi. Jedan čovek je bio mokar do pasa, drugi do grla, obojica su prišla dečaku ali su shvatili da je prekasno da mu se pomogne – nastavlja Stojiljković.

Dodaje da je rado ustupio čamac policajcima mada je znao da je dečak mrtav.

- Kad su došli do vode videli su isto što i mi, nepomično telo na par metara od obale. S obzirom na takvo stanje stvari, nisu hteli ništa da diraju do dolaska uviđajne ekipe. Ubrzo su stigli spasioci sa čamcem i jedan ronilac koji je izvukao dete na obalu. Video sam kada su ga izneli, potresao sam se, ipak je to ,malo dete – opisuje Nenad jučerašnje događaje.

Ubeđen je da se dečak ne bi utopilo da voda nije bila toliko hladna.

- Tu voda nije duboka, najveća dubina je oko 1.60 metara ali je veoma hladna. Lično sam se u to uverio jer sam ja pre neki dan ušao u svoje jezero da nešto sredim, voda je bila ledena, ne bih mogao da je podnesem više od pojasa. Kako sam čuo, dečak je skočio, što je još gore bilo. Smatram da je dečak doživeo šok zbog hladne vode pa je odmah potonuo – komentariše tragediju Stopjiljković.

- Kaže da zna mališanovu porodicu jer su iz istog sela.

- - Žao mi je tih ljudim, tragedija je to ogromna, izgubiti dete na takav način – zaključio je Stojiljković.

Mališan je bio jedno od četvoro dece porodice Zekić a stradao je pred očima svoje starije sestre S.Z.

- Nikad tamo ne bismo otišli da nas nije pozvao Stefanov drug. Otišli smo da se prošetamo a kući sam se vratila bez brata. Naseo je na izazivanje tog dečka koji ga je ubedio da se tu kupa – isptičala je S.Z.

Objašnjava da su se prvi put našli na tom mestu te da nikada tamo ne bi otišli da su znali koliko je opasno.

- Čim smo došli do vode taj dečko nas je terao da se kupamo. Ja sam odbila ni moj brat nije hteo ali ga je njegov drug izazivao. Govorio mu je: - Hajde, skoči "bombu", evo ja ću skočiti! Moj brat je isprva to odbijao ali ga je drug izazivao, nazivao ga je kukavicom i plašljivcem. On je onda odlučio da mu pokaže da se ne plaši, skočio je u vodu i odmah potonuo – posvedočila je sestra stradalog mališana.

(Telegraf.rs)