Dečak osumnjičen za masakr u Ribnikaru zauvek će ćutati o ovoj stvari: Forenzičar o najvećem slučaju u Srbiji

M. Č.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: youtube.com/@ordinacijatv, M.M./ATAImages, Telegraf.rs, Tanjug/Marko Đoković

Izjave K. K. (14) osumnjičenog za masakr u "Ribnikaru" koje je izneo tokom svedočenja u Specijalnom sudu pre dva dana podigle su veliku buru u javnosti, obzirom da je dečak pristao da priča, odnosno da svedoči i tom prilikom svu krivicu za zločin koji je počinio prebacio na roditelje Miljanu i Vladimira Kecmanović.

Tim povodom pričali smo sa Časlavom Ristićem, forenzičarem i nekadašnjim pripadnikom MUP Srbije, koji je za Telegraf komentarisao ceo ovaj slučaj i svedočenje K. K.

"On što je jasno je da on nema empatiju, a sada je, sudeći prema njegovim izjavama, nestala i prema roditeljima, ako je uopšte i imao prema njima. Dakle, on je izjavio da je majka vršila ogroman pritisak na njega da u svemu bude najbolji, što ga je nerviralo, a da počini zločin svakako nije mogao da nje imao očeve pištolje. Sada smo uspeli da saznamo jedan deo istine, zapravo, izneo je celu istinu, ali ono što nikad nećemo saznati je šta je njemu u tom trenutku bilo u glavi, koji je pravi motiv", kaže on za naš portal.

Navodi da je ogroman pomak u istrazi ovog slučaja to što je K. K. pristao da priča.

"On je privilegovan svedok, mogao je da odbije da svedoči, ali time što je pristao to da uradi je veliki pomak. On sad ne traži pažnju, na početku dok mu nije bilo jasno šta je uradio, tada je bio željan pažnje. Sada mislim da tim stručnjaka koji radi sa njim, da su uspeli negde donekle da dopru do nekog dela njegovog uma i da, možda negde zagrebu savest. Ono što je sigurno je da dečaka nikada neće uspeti - "kompletno da otvore".

Podsetimo, dečak je, prema nepotvrđenim informacijama, dok je davao iskaz pred tužiocem, koji je dao iz dečje psihijatrijske ustanove putem video linka u prisustvu tužioca i svoje majke, rekao da je masovno ubistvo izvršio iz dva očeva pištolja, koja je, kako je rekao, "lako našao u plakaru u stanu i u svoju sobu ih prebacio dva dana pre zločina". On je tada potvrdio da ga je otac vodio u streljanu i da mu je govorio da je "ponosan na to kako puca, na njegovu tehniku i preciznost".

- Da nisam imao očev pištolj, masakr ne bih ni počinio. Oružje mi je bilo nadohvat ruke - rekao je, navodno, K. K. tokom svog svedočenja.

Dečak ni o majci nije imao lepe reči. Rekao je da je ona bila ta koja je tražila da bude najbolji u svemu i da je njeno ponašanje bilo okidač da u "Ribnikar" ode naoružan i puca na školske drugove.

K. K. nije završio svoje svedočenje pred sudom i ono će biti nastavljeno 17. oktobra. Svi učesnici u postupku - sud, tužilaštvo, advokati, njegovi roditelji, ali i roditelji ubijene dece, imaju zakonsko pravo da mu postavljaju pitanja na koja mora da da odgovore jer je pristao da svedoči. K. K. je danas u sudu svedočio duže od tri sata.

Vladimiru Kecmanoviću preti 12 godina zatvora i on se nalazi u pritvoru, dok njegova supruga Miljana na suđenja dolazi sa slobode i kazna koju je tužilaštvo predložio je dve i po godine zatvora. Kecmanović se tereti za to što oružje i miniciju nije držao odvojeno, a takođe nije propisno čuvao, dok se Miljana Kecmanović našla na optužnici jer je na čauri metka koja je pronađena pored vrata kabineta istorije u "Ribnikaru" pronađen njen DNK.

(Telegraf.rs)