Ovako je dečak koji je pucao u Ribnikaru tužilaštvu i sudu govorio o roditeljima: Krivi ih za masovno ubistvo

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: youtube.com/@ordinacijatv, M.M./ATAImages, Telegraf.rs, Tanjug/Marko Đoković

Dečak K. K. (14) koji je 3. maja prošle godine počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" svedočio je danas protiv svojih roditelja Vladimira i Miljane Kecmanović, kojima se sudi za teško delo protiv opšte sigurnosti i neovlašćeno držanje municije. Ročište je održano u Specijalnom sudu u Beogradu zbog zaštite i bezbednosti maloletnika i on je, prema nezvaničnim informacijama, stajao za sudskom govornicom, dok su roditelji ubijene dece sedeli iza stakla u delu za publiku.

Dečak je, prema nepotvrđenim informacijama, dok je davao iskaz pred tužiocem, koji je dao iz dečje psihijatrijske ustanove putem video linka u prisustvu tužioca i svoje majke, rekao da je masovno ubistvo izvršio iz dva očeva pištolja, koja je, kako je rekao, "lako našao u plakaru u stanu i u svoju sobu ih prebacio dva dana pre zločina". On je tada potvrdio da ga je otac vodio u streljanu i da mu je govorio da je "ponosan na to kako puca, na njegovu tehniku i preciznost".

On je, zasigurno, pred tužiocem govorio više o svojim roditeljima, ali taj deo njegovog iskaza nije se detaljno pojavio u javnosti.

Krivični postupak protiv Kecmanovića od početka je zatvoren za javnost, ali se neke od informacija sa ročišta jesu pojavile u javnosti. Dečak je, prema nezvaničnim informacijama, o roditeljima govorio i danas tokom svog svedočenja i praktično krivicu za masovno ubistvo koje je počinio u "Ribnikaru" prebacio na oca i majku.

- Da nisam imao očev pištolj, masakr ne bih ni počinio. Oružje mi je bilo nadohvat ruke - rekao je, navodno, K. K. tokom svog svedočenja.

Dečak ni o majci nije imao lepe reči. Rekao je da je ona bila ta koja je tražila da bude najbolji u svemu i da je njeno ponašanje bilo okidač da u "Ribnikar" ode naoružan i puca na školske drugove.

K. K. nije završio svoje svedočenje pred sudom i ono će biti nastavljeno 17. oktobra. Svi učesnici u postupku - sud, tužilaštvo, advokati, njegovi roditelji, ali i roditelji ubijene dece, imaju zakonsko pravo da mu postavljaju pitanja na koja mora da da odgovore jer je pristao da svedoči. K. K. je danas u sudu svedočio duže od tri sata.

Vladimiru Kecmanoviću preti 12 godina zatvora i on se nalazi u pritvoru, dok njegova supruga Miljana na suđenja dolazi sa slobode i kazna koju je tužilaštvo predložio je dve i po godine zatvora. Kecmanović se tereti za to što oružje i miniciju nije držao odvojeno, a takođe nije propisno čuvao, dok se Miljana Kecmanović našla na optužnici jer je na čauri metka koja je pronađena pored vrata kabineta istorije u "Ribnikaru" pronađen njen DNK.

(Telegraf.rs)