Ministar Dačić ugostio osnovce, osvajače srebrne medalje na evropskom prvenstvu u poznavanju saobraćaja

J. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: MUP

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ugostio je danas u Ministarstvu unutrašnjih poslova delegaciju Auto-moto saveza Srbije i učenike osnovnih škola koji su na 37. evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja, održanom u Parizu u organizaciji Svetske automobilske federacije (FIA), osvojili drugo mesto.

Ministar je čestitao srpskim osnovcima osvojenu srebrnu medalju, koju su izborili u teškoj konkurenciji učesnika iz čak 18 zemalja, istakavši da oni predstavljaju svetao primer odgovornog odnosa prema saobraćaju koji treba svi da slede.

„Umesto odrasli da uče decu, vi deco ste ti od kojih mi, odrasli, treba da učimo. Vi ste svetao primer odgovornog ponašanja i odnosa prema saobraćaju koji svi treba da sledimo. Nastavite dalje da učite i podstičite svoje vršnjake u tome. Odgovorno i savesno ponašanje u saobraćaju obaveza je svih nas“, poručio je ministar Dačić.

Ministar je dodao da je bezbednost dece, ali i svih učesnika u saobraćaju prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova, koje će nastaviti da sprovodi

preventivne i edukativne kampanje u cilju podizanja svesti svih učesnika u saobraćaju o poštovanju saobraćajnih propisa i odgovornog ponašanja na putevima.

„Represivne mere, svakako, imaju određeni efekat u smanjenju broja prekršaja i povećanju svesti o odgovornom ponašanju u saobraćaju. Međutim, da bi takve mere bile efikasnije, važno je da se kombinuju sa preventivnim aktivnostima, edukacijom, promocijom bezbednosti u saobraćaju i promenom svesti vozača o važnosti pridržavanja saobraćajnih pravila. Upravo iz tog razloga, saobraćajna policija kontinuirano sprovodi edukativne kampanje o bezbednosti u saobraćaju na svim nivoima - od škola, preko medija, pa do javnih kampanja“, istakao je Dačić.

Reprezentaciju Srbije činili su Filip Fara iz Omoljice, Iva Lukić i Sava Gavrilović iz Sremske Mitrovice i Nikolina Đorđević iz Beograda, pobednici

republičkog takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“ koje tradicionalno organizuje Auto-moto savez Srbije, zajedno sa profesorima Dušanom Todorovićem, Miodragom Tasićem, Biljanom Gavrilović i Željkom Nikolićem.

Prijemu su, pored reprezentacije Srbije, prisustvovali i predstavnici Auto-moto saveza Srbije, predvođeni generalnim sekretarom Milanom Nikolićem.

(Telegraf.rs)