Dačić na KPU: Znanjem i veštinama unapređivaćete i modernizovati policijski rad u borbi protiv kriminala

J. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: MUP

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas brucošima Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu da su oni nova generacija koja će oblikovati budućnost naše policije, kao i da će svojim znanjem i veštinama unapređivati i modernizovati policijski rad u borbi protiv kriminala, očuvanja javnog reda i mira i zaštiti ljudskih prava.

„Zadovoljstvo mi je da mogu da vas pozdravim baš danas, na početku vašeg puta ka jednoj od najuzbudljivijih i najodgovornijih profesija sa puno odgovornosti. Sve ove nove generacije koje dolaze, one će oblikovati budućnost naše policije, kao i bezbednost i pravdu, vladavinu zakona u našem društvu. U svetu koji se brzo menja, sa novim svakodnevnim izazovima, vi ste ti koji će svojim znanjem i veštinama biti u prilici da unapređujete i modernizujete policijski rad u borbi protiv kriminala, očuvanju javnog reda i mira, kao i zaštiti ljudskih prava“, rekao je ministar.

Dačić je istakao da od novoupisanih studenata očekuje ne samo znanje i veštine, već i integritet, hrabrost i predanost.

„Obrazovanje koje ćete steći ovde, naravno, ako budete posvećeni i vredni, samo je početak. Policijska služba zahteva kontinuirano učenje i prilagođavanje novim tehnologijama i metodama. Budite otvoreni za nova znanja i iskustva, a ne zaboravite da je saradnja sa kolegama, posebno starijim i iskusnim, ključna za uspeh. Razvijajte konstruktivno razmišljanje, etičke vrednosti i empatiju. Učite od svojih profesora, ali i jedni od drugih“, naglasio je ministar.

Dačić je brucošima objasnio da im neće biti ni lako ni jednostavno.

„Imajte hrabrosti da se borite za pravdu, da se zalažete za istinu i da budete zaštitnici onih koji su najranjiviji. I nikada ne zaboravite značaj etike u

policijskom radu. Vaša dužnost neće biti samo da sprovodite zakon, već i da ga sprovodite na način koji je pravedan i transparentan. Građani moraju da imaju poverenje u vas i u instituciju koju predstavljate. To poverenje se gradi kroz poštovanje, integritet i odgovornost. Baš zbog toga, vaša uloga neće biti samo da rešavate probleme, već i da budete uzor i lideri u društvu. Verujte u sebe i svoje sposobnosti. Uz odlučnost i posvećenost možete ostvariti velike ciljeve“, rekao je ministar, koji je studentima poželeo mnogo uspeha tokom školovanja i u budućim karijerama.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta prof. dr Zoran Đurđević poručio je da je najbolji način ulaganja u policijsku profesiju ulaganje u

policijsko obrazovanje, u znanje kadrova koji će predstavljati nosioce razvoja policijske profesije, od koje zavisi bezbednost naših građana.

„Biti policajac znači poseban sistem vrednosti, to je poseban način života. Čast, jasna i čvrsta opredeljenost da svoj život stavite u službu zaštite građana Republike Srbije osnovno je obeležje policijske profesije policije Republike Srbije“, rekao je Đurđević, poželevši studentima srećan početak nove školske godine.

(Telegarf.rs)