Doživotni zatvor i za mlađe od 21 godine: Advokat Stefanović o izmenama zakona

J. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Stefanović: Potrebna izmena krivičnog zakona, doživotna kazna i za mlađe od 21 godine

Foto: NIkola Tomić, Nikola ANđić, MUP Srbije

Advokat Stefan Stefanović smatra da iz tragedije prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje treba izvući zaključak da je potrebna izmena zakona kako bi bilo omogućeno da i optuženi koji nemaju punih 21 godinu mogu biti osuđeni na doživotnu kaznu zatvora.

Stefanović, zastupnik porodica žrtava, ocenio je za K1 da ovaj slučaj mora da pokrene promene u Krivičnom zakonu.

Prema njegovim rečima, ovo delo ima motive terorizma i doživotna kazna zatvora bi umnogome doprinela sprečavanju ponavljanja ovakvih zločina.

"Svakako ovde postoje elementi, jer je to delo upravo urađeno kao zastrašivanje i izazivanje velike panike. Ubio je (optuženi Uroš Blažić) devetoro ljudi, 13 ranio, pucao je u više sela. To je tipično delo terorizma što se tiče izvršenja", kaže Stefanović.

On je dodao da je dosta praznina vezanih za veče 4. maja prošle godine, kada je došlo do tragedije.

"Što se tiče same kobne večeri, ostao nam je prazan vremenski period od 19 do 22:35 časova, kada se dogodio masakr. Poslednje što znamo iz iskaza svedoka je da je on (optuženi Uroš Blažić) bio u svojoj kući u selu Dubona, pripremajući Đurđevdan, ali ne znamo s kim je otišao, gde je otišao i s kim, što je veoma bitno za ovaj slučaj kako bi se sve rasvetlilo", rekao je Stefanović i podsetio da je optuženi Blažić odbio da svedoči, iako je priznao delo.

Dodaje da je na prethodnom pretresu potvrđeno da je bilo indikacija da će se masovno ubistvo dogoditi, odnosno, da je svedok Viktor Đorđević objasnio da mu je ubica porukom najavio maskar, ali da pretnju nije ozbiljno shvatio.

Motiv je i dalje, kaže Stefanović, nejasan, a odbrana optuženog navodi da je oružje nabavio zbog određenih pretnji koje su mu upućivane ranije.

"Tu smo takođe uskraćeni, i mislim da se neće otkriti motiv do kraja glavnog pretresa i postupka... Drugi motiv koji se navodi, koji je takođe poprilično besmislen, je korišćenje steroida, što je navodno izazvalo toliku agresiju u njemu", navodi Stefanović i dodaje da su svedoci odbrane davali jednoobrazne iskaze u kojima su navodili da je optuženi konzumirao steroide koji su, prema njihovim rečima, mogli biti uzročnici nekontrolisane agresije.

Stefanović je naveo i da je tražio od suda da dostavi transkripte kako bi moglo da se utvrdi sa kim je Blažić kobnog dana imao komunikaciju i istakao da je izuzetno važno da se sazna šta je počinilac radio nakon masakra.

Prema rečima Stefanovića, okončanje postupka očekuje se najkasnije do kraja godine.

Uroš Blažić je optužen da je 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje u blizini Mladenovca ubio devet, a ranio 12 osoba.

Nastavak suđenja za masakr u Duboni i Malom Orašju zakazan je za 21. oktobar.

(Telegraf.rs/Tanjug)