Priprema se velika izmena Krivičnog zakona, a tiče se samoodbrane: Evo o čemu je reč

J. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Nužna odbrana biće dozovljena i kada napad neposredno predstoji

Printskrin: Tanjug/rs

Predloženim izmenama Krivičnog zakonika (KZ) predviđeno je proširenje definicija nužne odbrane, kolokvijalno nazvane "samoodbrana", koja isključuje postojanje krivičnog dela.

Predloženim izmenama bilo bi omogućeno da se nužna odbrana primeni, ne samo kada je napad u toku istovremen, kao što je sada definisano u KZ, već i kada napad neposredno predstoji.

U skladu sa važećim propisima, koji će i posle izmena ostati na snazi, propisano da je "nužna ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad".

U slučaju da dođe do prekoračenja nužne odbrane, sud učiniocu može da ublaži kaznu propisanu za krivično delo za koje se tereti.

Takođe, u situaciji kada učinilac prekorači granice nužne odbrane usled jake razdraženosti ili usled velikog straha izazvanog napadom, sud ga može i osloboditi od kazne.

Prema obraloženju pisaca Nacrta zakona o izmenama i doupunama Krivičnog zakonika, pomenutom izmenom - da napad neposredno predstoji, uvažavaju se situacije kada je očigledno da će do napada doći u vrlo bliskoj budućnosti, ali on još nije počeo, jer to može biti pođednako opasno i zahtevati pravovremenu reakciju kako bi se izbegle ozbiljne posledice.

"Time se štite lica u potencijalno ugrožavajućim situacijama i pruža veća fleksibilnost u primeni nužne odbrane, ali uz zadržavanje strogih kriterijuma proporcionalnosti, čime se obezbeđuje zaštita legitimnih interesa građana i sprečavanje zloupotreba u primeni samoodbrane", navodi se u obražloženju.

Dodaje se da se pored veće pravne sigurnosti i efikasnosti u primeni zakona od strane sudova, ovom izmenom vrši se i usklađivanje sa međunarodnim standardima u skladu sa savremenim pravnim trendovima u evropskim državama koje prepoznaju potrebu za širenjem koncepta nužne odbrane.

Ovo je samo jedna od brojnih novina koje predviđa Narct izmena KZ-a, a koje su od 1. oktobra i formalno na javnoj raspravi koja je predviđena da traje do 1. novembra.

(Telegraf.rs/Tanjug)