Filip pre 9 godina ubijen u autu u pokretu: Bio sin žestokog Crnogorca, likvidiranog u sačekuši u Novom Sadu

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: MUP Srbije

Filip Vilotijević Kićun (28) ubijen je na današnji dan pre devet godina na Paliću, nešto pre ponoći, dok se sa prijateljem vozio automobilom. Na njih je, tokom vožnje, ispaljen rafal. Vilotijević je ubijen na licu mesta, dok je Aleksandar Kurina, koji je bio s njim, u automobilu teško ranjen.

Kišu metaka u automobil "MBW X6" ispalilo je više napadača. Vilotijević je pogođen sa sedam metaka.

Vilotijević je najverovatnije likvidiran jer je pokušavao da preuzme tržište narkotika u Novom Sadu, ali i drugim mestima po Vojvodini, naročito nakon likvidacije Nenada Opačića.

Ubijen je dok se sa Kurinom vraćao sa Palića u Suboticu. Krenuo je iz vile na Paliću, gde su obično njegovi distributeri preuzimali narkotike i donosili mu novac. Te večeri, roba je naručena treći put, a Vilotijević je odlučio da je onese lično.

Hici su pogodili celo vetrobransko staklo i Vilotijević je verovatno već tada ranjen. On je pokušao da pobegne sa lica mesta, ali su ubice krenule u poteru, na šta je ukazivalo to što je i zadnje staklo bilo izrešetano mecima.

Vilotijević je uspeo da stigne do vile na Paliću, gde je automobilom očešao crni "BMW X5" koji je bio parkiran u blizini, a pripadao je prijatelju koji je bio sa njim u automobilu. Tu ga je izdala snaga i automobilom je uleteo u Palićko jezero. Iako ranjen, uspeo je da izađe iz automobila, ali je pao u vodu, gde je njegovo telo i pronađeno.

Ubice su na Vilotijevića pucale iz dva bela džipa novosadskih registracija, a nakon zločina su pobegli sa lica mesta. Kurina je pozvao policiju, a potom i majku, nakon čega je prevezen u bolnicu u Subotici, gde su mu konstatovane prostrelne rane na nadlaktici i butini, ali je, na sopstveni zahtev, pušten iz bolnice.

Osuđen za ubistvo

Svega mesec dana pre nego što je ubijen, Vilotijević je pravosnažno osuđen na dve i po godine zatvora zbog pucnjave u klubu na Adi Ciganliji 2011. godine, dok je Vukašinu Cmiljaniću ukinuta presuda od devet godina zatvora zbog pucnja iz pištolja kojim je slučajno ubio Tamaru Radulović (29).

Vilotijević je osuđen za izazivanje opšte opasnosti jer je tom prilikom ispalio jedan hitac u pod. Pucnjava u klubu bila je nastavak obračuna između dve kriminalne grupe iz Novog Sada.

Njih dvojica su, inače, uhapšeni na Kosovu.

Završio na isti način kao otac

Filip Vilotijević Kićun je bio sin crnogorskog kriminalca Kićuna Vilotijevića koji je u julu 1999. godine ubijen u klasičnoj sačekuši ispred novosadskog kafića "Kaskada". Stariji Vilotijević je važio za jednog od vođa crnogorskog kriminalnog klana u Novom Sadu, a njegova porodica je još od osamdesetih godina bila u sukobu sa nikšićkom porodicom Radulović.

Nakon ubistva Filipa Vilotijevića stizale su informacije o tome da su crnogorski kriminalci na putu za Novi Sad i da se u danima posle ubistva očekuju novi sukobi.

Vilotijević je bio vrlo poznat novosadskoj policiji zbog različitih krivičnih dela u koja je bio umeštan, a pre presude za pucnjavu u Beogradu bio je osuđen zbog iznude na šest meseci zatvora. Prethodno ga je Veće za maloletnike suda u Novom Sadu osudio za krivična dela ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje, noženje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija.

Policiji je novosadskoj javnosti bio poznat i kao akret pucnjave ispred Osnovne škole "Žarko Zrenjanin". Tada je uhapšen zbog pokušaja ubistva Nemanje J. (18), ali nije dobio osuđujuću presudu.

Ubistvo Vilotijevića nikada nije rasvetljeno.

(Telegraf.rs)