Slučaj starca čije je telo nađeno u Sjenici podseća na slično ubistvo od pre 13 godina: Husein prebijen nasmrt

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U selu Grgaje, opština Sjenica, otkriven je stravičan zločin. Beživotno telo Straje G. (85) pronađeno je u ponedeljak u njegovoj kući, a prema nezvaničnim informacijama, ubijen je udarcima tupim predmetom u glavu. Strajo je živeo na izolovanoj lokaciji u ovom malom planinskom selu. Ovaj slučaj dodatno podseća na nerešena ubistva u okolnim mestima, poput zločina nad Huseinom Derdemezom, učiteljem i sakupljačem narodnog blaga iz sjeničkih Bara, koji je brutalno prebijen u svojoj kući pre 13 godina.

Husein Derdemez bio je učitelj u školi u sjeničkim Barama. Kao strastveni sakupljač narodnih običaja, pesama i izraza, putovao je širom Sjeničko-pešterske visoravni, beležeći bogatstvo kulturnog nasleđa koje je decenijama prenosio na mlade generacije. Njegov rad na skupljanju narodnog blaga bio je pionirski, a ličnu posvećenost ovom cilju dokazao je pravljenjem rečnika sa 3.255 reči i izraza karakterističnih za ovaj kraj.

Rođen 1940. godine u selu Grgaje, Derdemez je proživeo težak život, ali se zahvaljujući svojoj učiteljici Mirjani Stojanović, koja je u njemu prepoznala talenat, posvetio obrazovanju i očuvanju kulturne baštine. Uprkos siromaštvu, njegov rad na beleženju narodnih umotvorina postao je poznat širom Srbije i Crne Gore.

Nažalost, 5. septembra 2011. godine, nepoznati napadači su upali u njegovu kuću i brutalno pretukli njega i njegovu suprugu. Napadači su odneli 1.600 evra i 20.000 dinara, a Derdemez je preminuo dva dana kasnije u bolnici. Do danas, počinioci nisu otkriveni, a policija nije uzela tragove s mesta zločina koji bi mogli da pomognu u istrazi.

Husein Derdemez je ostavio iza sebe bogato nasleđe. Njegovi zapisi i danas se koriste na univerzitetima, a snimljena su i dva dokumentarna filma o njegovom radu. Ipak, ostaje gorko pitanje – da li je među napadačima možda bio i neki njegov učenik?

Na sjeničkim Barama kriminalne aktivnosti često prolaze nekažnjeno, a meštani žive u strahu od novih incidenata. Uprkos svemu, Husein Derdemez je svojim delom ostavio neizbrisiv trag u kulturi Srba i Bošnjaka, a njegovo ime, nažalost, još uvek nije dobilo zasluženo priznanje u obliku ulice ili škole koja bi nosila njegov naziv.

(Telegraf.rs / Sandžak Danas)