"Da li posle zatvora nećete mučiti ljude?" Drama u Specijalnom sudu, teške prozivke Lalića i advokata

Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto-montaža: Nikola Tomić, Printskrin: TV Pink

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovom kriminalnom klanu nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu unakrsnim ispitivanjem okrivljenog saradnika Srđana Lalića, koji je potpisao sporazum sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal kako bi, u zamenu za informacije o klanu, dobio blažu kaznu. Suđenje i ispitivanje proteklo je u znaku prepirki i netrpeljivosti između Lalića i advokata Dejana Lazarevića.

Lalić se, tokom odgovaranja na pitanja Lazareviću više puta obratio sa ti, imenom, a ni Lazarević, u svojim komentarima, Laliću nije ostao dužan, te je reagovao tužilac, ali i sudija.

Prve čarke počele su kada je Lazarević više puta pitao okrivljenog saradnika kada je dobio taj status, da li je beleške o krivičnim delima predao pre ili posle podizanja optžnica, kao i da li je u svesci sve opisao. Lalić je tvrdio da pitanja odvokata sadrže obmanu, te, kao takva, ne bi trebalo da budu dozvoljena, a potom se braniocu većeg broja okrivljenih obratio sa "Deki".

- Još jednom ću ti, Deki, objasniti, ja sam objasnio krivična dela, način na koji sam učestvovao i druga saznanja o organizovanom kriminalu. Nisam, kako ste pitali, pričao po optužnici - rekao je Lalić iznervirano.

Okrivljeni saradnik koristio je svaku priliku da ispravlja advokata, te je govorio da "ništa nije potpisao sa tužiocem, već sa tužilaštvom" kao i da ne mogu da "pređu", kako je Lazarević rekao, na Zdravka Radojevića "jer je on mrtav" i rekao da Lazarević "nema poštovanja prema žrtvama".

Lalić je, takođe, rekao da je njegovo da objasnio u čemu je učestvovao, kao i koja su njegova saznanja, "ništa više i ništa manje".

- Ispričao sam šta sam ispričao. Ja nisam niko da tužilaštvu nešto sugerišem. Ja bih možda mogao Vama da sugerišem jer se znamo dugo, ali na nekoj drugoj osnovi - rekao je Lalić, aludirajući na to da je advokat Lazarević bio upućen u "poslove" klana i na neki način u njima učestvovao.

On je takođe dodao da je imao više motiva da zaključi sporazum sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal.

- Ja stvarno ne kapiram, pitate me da li sam imao motiv da zaključim sporazum ili da menjam činjenično stanje? Motiva je previše, mogao bih da referišem 30 minuta. Ranija iskustva sa pojedincima iz grupe, njihov odnos prema drugim članovima. Možda je izuzetno blag termin, ali je nezdrav odnos. To sam zaključio i ranije, pre hapšenja, ali nedovoljno da bih mogao da preduzmem nešto. Ovo je bila poslednja prilika da nešto preduzmem. A detaljno mogu da pričam, ti to jako dobro znaš - dodao je Lalić.

Okrivljeni saradnik je advokatu takođe rekao da ne može on da donosi zaključke o krivičnim delima, ponovo mu se, u afektu, obraćajući imenom i sa ti.

- Ja ne mogu da donesem zaključak, Dejane, kako ne razumeš? Ima ko donosi zaključke. Ne mogu ja da govorim da li je optužnica tačna ili ne - rekao je Lalić u afektu, dok je, kada je upitan da li je Belivuka ili Miljkovića htela da ubije navijačka ili kriminalna grupa, odogovorio: "Kriminalna, ali jedno ne isključuje drugo, Dejane, ne isključujem da su navijači iz hobija".

"Da li mislite da posle zatvora nećete mučiti ljude?"

Govoreći o navodnom silovanju I. S. na stadionu Partizana, Lalić je rekao da je oštećeni pričao da su vozači koji su ga povezli kada je stopirao "imali seksualne tendencije prema njemu". Takođe je dodao da je "njemu to degutantno" i da je "svašta u životu radio", ali da mu je ovo "odvratna priča". Kada je branilac Lazarević pitao da li su imali tendencije ili je I. S. doživeo seksualno zlostavljanje, Lalić je odgovorio:

- Možda je doživeo, ne mogu da razlučim. Sigurno je svašta doživljavao, on je dečko na rubu egzistencije. Pitao sam ga šta traži tu, udario sam ga 10-20 puta motkom po cevanicama, video da je unesrećen čovek i seo da pričam s njim. Udaranje je trajalo oko minut, a razgovor možda nekoliko minuta. Pre nego što sam mu prišao ja sam se prvo raspitao ko je on i kako je dospeo tu. Ja sve što radim u životu radim jako temeljno, i to jako dobro znate - rekao je Lalić Lazareviću.

Advokat Lazarević rekao je Laliću da "divno opisuje ubistva, kao da prepričava film" i dodao da kod njega nema emocija i griže savesti. Kako je na tu konstataciju reagovao tužilac, a odmah za njim i Lalić, branilac je pitao "hoće li to da mu objasni Lalić ili tužilac Saša Ivanić".

- Sudija, niste reagovali na dva pitanja pre ovog, gde kolega unosi njegovu tezu i kaže da su sastanci sa tužilaštvom bili neformalni. Okrivljeni saradnik je pričao o formalnom razgovoru sa tužiocem. Kolega smišljeno koristi obmanu, pa kaže da su razgovori sa tužiocem bili neformalni, a ovo je nastavak toga i cilj je da se zbuni okrivljeni saradnik. Okrivljeni saradnik nikada nije rekao da je razgovor bio neformalan. To je obmana koja je zabranjena i takva pitanja treba da budu odbijena - rekao je tužilac Ivanić.

Veljko Belivuk i Srđan Lalić; Printskrin: TV Pink

Na pitanje Lazarevića da li su mu se roditelji razveli i da li je imao problema sa ocem, u smislu fizičkih sukoba, Lalić je odgovorio: "Nisam, Nisam kao što ste imali vi".

- Poslednje pitanje. Da li mislite da posle odležanih 18 godina zatvora koliko ćete dobiti, nećete više tući i mučiti ljude? - bilo je pitanje kojim je Lazarević završio ispitivanje, a koje je odbijeno.

Podsetimo, advokat Dejan Lazarević pripremao je odbranu pripadnika Belivukovog klana, među kojima je bio i Lalić pre nego što je potpisao sporazum, ali ih nije branio od početka suđenja jer je bio uhapšen kao pripadnik klana Darka Šarića, za šta mu se i dalje sudi.

U pritvoru je proveo deset meseci, nakon čega je pušten u kućni pritvor sa elektronskim nadzorom, odnosno nanogvicomm gde je proveo još devet meseci, nakon čega je pušten na slobodu. Lazarević je, zajedno sa Darkom Šarićem i još 13 osoba optužen, između ostalog, za pokušaj teškog ubistva okrivljenog saradnika u tom slučaju. Više o tome možete da pročitate ovde, a tužilaštvo ga tereti da je upravo on pronašao plaćenog ubicu. Više o tom slučaju možete da pročitate ovde.

(Telegraf.rs)