Anja se posvađala sa Blažićem pre masovnog ubistva: U sudu pričala o vređanju, a u tužilaštvu da joj se sviđao

Vreme čitanja: oko 11 min.
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Nikola Tomić

Na današnjem suđenju Urošu Blažiću svedočilo je više ljudi, među kojima njegova bivša devojka Anastasija Đorđević i devojka koja se posvađala sa njim neposredno pre ubistva Anja Talić. Talić danas u sudu nije bila rečita, govorila je o tome kako ju je Blažić vređao, dok je u tužilaštvu pričala kako su se družili i da su se dopadali jedno drugom.

- Vređao me je na mrežama, moju majku, sestru. Govorio je ružne reči za nas. Rekao je da sam glupača koja prodaje patike. Pa šta ako prodajem patike? To u grupi je bila obična svađa, koja je započeta jer me je on obrisao sa mreža, a ja sam ga pitala zašto je to uradio. Tako je sve krenulo. To je bila grupa za druženje, svi su se zezali. Dva puta sam videla Uroša, ponašao se normalno - rekla je pred sudskim većem.

Advokat Petar Luković pitao je zašto ju je zvao takođe svedok Viktor Đorđević, ona je rekla da se ne seća i da je tada bila veoma uznemirena. Takođe je rekla da nije istina da je pretila Urošu Blažiću i da mu nije napisala: "Šta ćeš sada kada ode tvoj sensei?", dok se upravo ta poruka spominje u optužnici.

"Ponašao se pristojno"

Anja Talić je 25. avgusta prošle godine dala iskaz kao svedok u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu, rekla da Blažića poznaje i da ga je upoznala tokom 2022. godine u Kruševcu, na koncertu Aca Pejovića, nakon čega su se međusobno zapratili na društvenoj mreži Instagram.

- Dopisivali smo se i na Vacapu. U međuvremenu sam se sa njim videla još možda četiri puta. Svaki put je dolazio kod mene u Kruševac. Dolazio je zbog mene, ali nismo bili u vezi. Jednom smo se poljubili, možda i više puta, ne mogu da se setim. Kada bi dolazio kod mene, obično smo išli na koncerte. Kad se vratio sa privremenog rada, došao je u Kruševac sa društvom. I pre nego što sam ga lično upoznala, preko Instagrama sam sa njim komunicirala preko video poziva - ispričala je.

Kako je rekla, upoznala je Blažića u aprilu 2023. godine, mesec dana pre ubistva. Tada su, kako je rekla, "pričali o neobaveznim temama", a Blažić je govorio o tome da se bavi poljoprivredom. Zbog toga je "stekla utisak da je miran i povučen", a dodala je i da je "ponekad znao da se našali".

- Kad sam ga upoznala, išli smo do jezera u Paraćinu, do Grze. Nakon toga smo otišli u Paraćin i tamo smo popili piće u kafiću. Posle nekog vremena, oko 21 sat, otišli smo u Kruševac. Ja sam tada zvala drugaricu koja nam se pridružila, tako da smo na kraju nas petoro otišli na piće u Kruševcu. Uroš nije pio alkohol, to mi je bilo poznato, jer je stalno govorio o tome. To je bilo uoči Velikog Petka. Uroš je tada pričao da planira da počne da trenira, ne sećam se da je rekao da će da počne da koristi steroide ili suplemente - dodala je.

Blažić je tada, ispričala je, govorio i o tome da voli motore i da ima motor, a o oružju nije pričao.

Drugi put su se videli dva dana kasnije. Došao je sa drugom po moju drugaricu i mene i tada su izašli u neki lokal u Paraćinu. Rekla je da je tada "sve da bilo uobičajeno, a Uroš se ponašao pristojno".

"Naljutila bih se kad bi našao devojku"

Ona se dotakla i grupe na Vacapu i rekla da je u njoj bilo oko šestoro ljudi.

- Ja sam nekoliko puta izlazila iz grupe jer sam se naljutila zato što je Uroš našao devojku, ali napominjem da zvanično nismo bili u vezi. Smatrala sam da mu se dopadam i ljutila sam se na njega kada bih čula da je našao devojku. To nije bilo ništa ozbiljno i ja bih se ubrzo vratila u grupu i nastavili bismo dopisivanje. Bilo je uobičajeno da ljudi izlaze iz grupe i vraćaju se - ispričala je Talić u tužilaštvu.

Njoj je pročitana prepiska u grupi od 4. maja prošle godine, u kojoj je pretila Blažiću.

- Što se tiče moje rečenice: "I ti povedi računa da u sledećem životu budeš stvarno mafijaš, a ne potrčko", to sam napisala zato što je stalno govorio o Kristijanu Goluboviću i divio mu se. Takođe je često pričao o filmu "Južni vetar". Stekla sam utisak da voli kriminal. Inače, cela svađa u grupi inicirana je od strane Uroša, jer je on mene otpratio sa Instagrama i ja sam njega u grupi pitala zbog čega je to uredio - dodala je i istakla da je to bio prvi put da se Blažić tako ponaša i da vređa, kao i da "nije mogla da ga prepozna".

Talić je rekla da je tokom dopisivanja "plakala zbog Blažićevih uvreda". Ona je dodala da joj je Blažić jednom prilikom napisao: "Da si pametna, ne bi prodavala patike".

- Kada me je vređao, uzvratila sam mu da bih radila na njivi. Dok smo se svađali, meni je na mobilni najpre poslao poruku, a posle me i pozvao Viktor Đorđević (bivši rijaliti učesnik, nekada Nikola Đorđević prim. aut) i rekao da se izvinjava u Uroševo ime, da nije lepo to što je pisao u grupi. Sećam se da je meni tada Viktor rekao da se nalazi u blizini granice, ali ne znam gde je putovao. Nakon što se prepiska sa Viktorom završila, ostala sam kod kuće, a u toku prepiske sam bila na poslu. Kod kuće sam bila posle 22 sata - rekla je.

Viktor Đorđević i Uroš Blažić; Foto: Instagram

"Osećala sam krivicu"

Ona je ispričala da je u jednom trenutku tokom večeri jedna osoba poslala vest da se dogodila pucnjava u selu Dubona. Nije mogla da poveruje da je Blažić u bilo kakvoj vezi sa ubistvom. Celu noć je pratila vesti.

- Još u toku noći kod mene su došli policijski inspektori jer je njima Viktor rekao da smo se mi te večeri svađali. Pitali su me da li znam gde je Uroš. Što se tiče prepiske koju ste mi pokazali, smatram da je to jedna obična svađa, beznačajna. To je bio prvi put da se Uroš sa mnom posvađao, kao i da je prvi put bio bezobrazan. Nikada nije bio takav. Poznavala sam ga kao pristojnu i tihu osobu. Imala sam utisak da je hteo da se posvađa sa svima u grupi. Vređao je i druge. Ne znam zašto se tako ponašao - dodala je.

Tužiocu je ispričala i da joj je Viktor Đorđević rano ujutru 5. maja poslao poruku: "Ubili su ga zbog vas, jeste li sad srećni?", kao i da ona to nije razumela. Rekla je da je shvatila da Đorđević krivicu hteo da svali na ostale ljude u grupi za ono što je Blažić uradio, ali da ona nije ni u kakvoj vezi sa tim.

- Međutim, kada su inspektori došli u moju kuću, nisam znala o čemu se radi, a kada sam saznala bilo mi je mnogo krivo što sam se te večeri svađala sa njim. Krivo mi je bilo i što sam ih uopšte poznavala, Uroša i Viktora. Čak sam imala i osećaj krivice zbog svega što se dogodilo. Koliko se sećam prepiske, ja sam bila jako iznervirana i ljuta, tako da sam, kada me je Viktor pozvao, možda u jednom trenutku, u afektu, rekla: "Videće on", za šta smatram da uopšte nije važno, jer nisam imala nikakvu lošu nameru - rekla je Talić i dodala da je Blažića u jednom momentu tokom prepiske nazvala potrčkom jer je on stalno slušao Viktora, koji ga je često slao po piće.

Ona je rekla da je Blažiću napisala da ima namučen život, jer je on njoj prethodno rekao da je njen život napaćen, ali i napomenula da joj Blažić nikada nije rekao da se muči u životu, kao i da misli da je on voleo da radi na njivi. Rekla je da je od drugih čula da Blažić sprema slavu, kao se smirio i otišao da prošeta do školskog dvorišta.

Sporne poruke

U iskazu koju je dao u tužilaštvu nakon zločina, ispričao je da je krenuo za Beč i da je u grupi napisao da ide, a da je jedna od devojaka u grupi Blažiću napisala: "Šta ćeš sada kada ode tvoj sensej (učitelj, prim. aut)?". Objasnio je da je u pitanju devojka iz Kruševca i da je "tom prilikom provocirala Blažića". U jednom trenutku pozvao ga je prijatelj iz Paraćina i rekao da "situacija nije bezazlena" jer je Blažić tokom dopisivanja uvredio spomenutu devojku, odnosno upravo Anju Talić, i da je ona pozvala nekog i rekla da će da ga prebiju.

Kada su se čuli telefonom, Blažiću je, kako je rekao, bilo krivo što Đorđević neće uspeti da dođe na slavu jer putuje, a dogovorili su se da "on sredi pasoš i dođe u Beč". U večernjim satima, nakon rasprave u grupi za dopisivanje, rekao je Blažiću da "ne ulazi u dalju raspravu zato što je devojka mentol".

Ispričao je da ne zna zašto ga je Blažić 4. maja pitao za novac jer mu novac nije tražio. Rekao je da pretpostavlja da se tokom svađe u "Vacap" grupi spomenulo da mu Uroš duguje neki novac.

- Momak koji ga stalno pita da li je platio mi je prijatelj. On me je zvao kritične večeri i rekao da se Uroš posvađao i da nije naivna situacija. Ja sam zvao Uroša, a takođe i tu devojku da smirim situaciju i mislio sam da se uspeo. Uroš je napisao da je "izgoreo", to je u našoj komunikaciji značilo da se iznervirao. Novac koji se u prepisci spominje uopšte nije važan. Jedan deo se odnosi na prodaju motora, a drugi na ovac koji je neki drugar dugovao nekome. Tokom te večeri duko sam komunicirao sa Urošem, savetovao sam mu da se ne svađa i on me je poslušao i izašao iz grupe - dodao je.

Dok je putovao za Beč, nastavio je da se dopisuje sa Blažićem. Rekao mu je da ne piše nikom iz grupe, a Blažić mu je u 21.30 sati odgovorio: "Sedam u kola, a ubrzo zatim idem da pravim masakr". Đorđević mu nije poverovao, niti ga je shvatao ozbiljno.

- Ni na kraj pameti mi nije bilo da Uroš može da uradi ovo što je uradio. Ja sam se to veče čuo sa njim, rekao mi je da ne može da se složi sa tim da njega neko bije. Inače nije bio osoba koja je sklona svađi, niti je upadao u konfliktne situacije. Nije se lako vređao i mogu da kažem da je bio tolerantna osoba. Zaista nisam očekivao da će da uradi ono što je uradio, da napravi onakav masakr. Poslednju poruku sam mu poslao u 22.16 sati, nakon što je on meni napisao: "Izgoreo sam". Odgovorio sam mu: "Ne ložim te, pripazi se ovih dana". Prethodno sam ga pozvao i rekao da sam ja pokušao da se izvinim toj devojci što ju je uvredio, a ona je rekla da će se sutra izvinjavati iz Urgentnog centra. Nakon toga sam pročitao vest da se dogodio masakr u Duboni i Malom Orašju. Zvao sam ga da ga pitam o čemu se radi, ali se nije javljao. Više se nisam čuo s njim - rekao je Đorđević.

Tako je Đorđević 4. maja 2023. u 22.14 sati od Blažića dobio poruku: "Izgoreo sam, sedam u kola da pravim masakr". Samo šest minuta kasnije Blažić je ostvario svoju jezivu pretnju i ubio prvu od devet žrtava, a u svom krvavom pohodu teško je ranio još 12 ljudi.

Viktor Đorđević je u svom iskazu u tužilaštvu, koji je dao posle zločina, rekao da je Blažić tog dana spremao slavu.

- On je bio kod svojih roditelja i zvao me je da dođem, a ja sam mu rekao da zbog puta u Beč neću moći da dođem na slavu. U jednoj Vocap grupi, u kojoj je bilo nas petoro-šestoro, napisao sam: "Odoh ja", na šta je jedna devojka napisala: "Šta ćeš sada kada ode tvoj sensei?". Na taj način je provocirala Uroša, misleći šta će sad bez mene, "svog učitelja" - rekao je, navodno, Đorđević.

Tada je, prema njegovom iskazu, došlo do svađe, a Uroš je po njegovom savetu napustio grupu. Đorđević je rekao i da se tokom celog dana i večeri čuo sa Blažićem.

- Rekao sam mu da ne ulazi u raspravu sa tom devojkom, a on mi je rekao: "Dobro, dobro". U 21.30 sat napisao sam Urošu: "Ne piši nikome", a on mi je odgovorio: "Sedam u kola, a ubrzo zatim idem da pravim masakr!". Potom sam mu poslao: "Ćuti k***j, brzine menjaj!". Nakon ovoga Uroš mi je u 22.14 sati napisao: "Izgoreo sam". Nisam ga shvatio ozbiljno, ni na kraj pameti mi nije bilo da on može da uraditi tako nešto - ispričao je bivši dečko pevačice. U toku večeri, Đorđevića je, prema optužnici, pozvao prijatelj iz Paraćina i rekao da je situacija s Urošem neprijatna i da mora da se reši.

- Kako bi smirio situaciju pozvao sam tu devojku i rekao da će se Uroš izviniti, a ona mi je rekla: "Da će se on izvinjavati iz Urgentnog centra". Posle pola sata ili sat, prijatelj iz Paraćina mi je poslao vesti sa interneta da se desila pucnjava u Duboni i pitao da li je to Uroš uradio. Pozvao sam Uroša, ali mi se nije javljao - ispričao je Đorđević.

(Telegraf.rs)

Teme