Na optužnici za ubistvo Danke Ilić nalazi se i treći čovek: Optužen je za dva teška krivična dela

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Telegraf.rs, Privatna arhiva

Osim Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, koji su osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u saizvršilaštvu, optužen je i treći čovek - Dejanov otac Radoslav Dragijević.

Radoslava Dragijevića tužilaštvo tereti za dva krivična dela, a to su neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca i pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Podsetimo, Radoslav Dragijević uhapšen je dva dana nakon sina, 6. aprila, zajedno sa drugim sinom Daliborom. Oni su uhapšeni zbog sumnje da su Dragijeviću pomagali da premesti i sakrije telo dvogodišnje Danke Ilić. Međutim, Dalibor Dragijević umro je u pritvoru dan nakon hapšenja.

Dragijevićev otac se na saslušanju u tužlaštvu branio ćutanjem.

Radoslavu Dragijeviću je naredna dva meseca produžavan pritvor, a jedini momenat u kom je iz njega izašao, bio je da ode sa sinom na sahranu supruge u maju mesecu, dok na Daliborovu sahranu nisu dobili dozvolu suda da odu.

On je iz pritvora izašao 29. maja jer je dva meseca bio maksimalan period koji je mogao da provede u pritvoru za dela koja su mu stavljena na teret. On će se, kada eventualno počne suđenje za ubistvo, braniti sa slobode.

Foto: Telegraf.rs

Nakon izlaska na slobodu, Dragijević je govorio o tome kako misli da je Danka Ilić živa.

- Ja nisam tvrdio to, ali verujem u to da je moguće. Mislim da tu ima nečega. Tragova nema, telo deteta nije nađeno, pa mislim da je tu neko drugi kriv i da od drugih treba tražiti odgovore. Meni su kuću uništili. Jedan sin mi je preminuo, nakon toga i supruga, drugi je i dalje u pritvoru. Ja sam potpuno sam i nemoćan. Dejan mi je skoro poslao pismo, evo čugam ga, u kom je napisao da će ga najverovatnije iz pritvora pustiti 28. avgusta jer dokaza nema, pa nema osnova da ga drže u pritvoru - rekao je Radoslav Dragijević početkom avgusta.

Tada je rekao da ima pravo petkom da odlazi sinu u posetu, ali da nije odlazio, jer ga čeka da izađe. Ipak, s obzirom na to da je optužnica podignuta, Dejanu Dragijeviću je, kao i Srđanu Jankoviću, pritvor ponovo produžen.

Kako je navedeno u Krivičnom zakoniku ako neko zna da je neko lice učinilo krivično delo za koje se po zakonu može izreći doživotni zatvor ili zna samo da je takvo delo učinjeno pa to ne prijavi pre nego što su delo, odnosno učinilac otkriveni, kazniće se zatvorom do tri godine.

Takođe, navedeno je da ko pruži pomoć učiniocu krivičnog dela za koje je propisan doživotni zatvor, i to tako što prikriva sredstva kojim je delo učinjeno, krije počinioca, krije tragove ili na neki drugi način pomaže da ne bude otkriven, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

Ukoliko bi Radoslav Dragijević za oba krivična dela bio osuđen na maksimalnu kaznu, njemu bi, najverovatnije, bila određena jedinstvena kazna zatvora od nešto manje od šest godina.

(Telegraf.rs)