Sve što znamo o tragediji kod Ušća koja je odnela pet života: Krenuli u manastir i nikada se nisu vratili kući

J. O.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: RINA, Facebook/D.J.

Tragična saobraćajna nesreća dogodila se juče na putu Kraljevo-Raška kod mesta Ušće. Iako se prvo mislilo da je poginulo dvoje ljudi, nakon nekoliko sati otkriveno je da je nesreća odnela pet života, a među poginulima je troje dece. Na njihov automobil naletelo je borbeno vozilo.

Na lice mesta izašla je policija, Hitna pomoć, ali i vatrogasci i pripadnici Vojske Srbije. Uviđaj je trajao satima.

Vojska Srbije o nesreći se oglasila nakon oko tri sata i saopštili su da se u 13.10 sati borbeno vozilo PASARS, što je protivvazdušni artiljerijsko-raketni sistem težak 16 tona, sudarilo sa automobilom.

"Borbeno vozilo Vojske Srbije kretalo se u smeru ka Raški i bilo je u koloni pod pratnjom vojne policije", navedeno je iz Vojske Srbije, bez preciznog navođenja broja žrtava.

Tokom kasnijih poslepodnevnih sati pristigle su informacije da su u automobilu bili roditelji sa troje dece, ali i dalje nije bilo poznato njihovo stanje.

U večernjim satima potvrđeno je da je poginulo pet osoba, a da je jedna teško povređena. Saopšteno je da je poginuo Danijel Lazović (33) i njegovo troje dece - L. L. (10), L. L. (7) i jednogodišnja beba M. L. - kao i njihova komšinica Dijana Kutlačić (27), dok je supruga poginulog muškarca i majka dece Mirjana Lazović (32) zadobila teške povrede i zbrinuta je u bolnici.

Poginula Dijana; Foto: Sandžak Danas/Ustupljena fotografija

Uhapšen vozač

Kako je saopštio MUP Srbije, M. V. (54), koji je u trenutku nesreće upravljao borbenim vozilom, uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati, u kom toku će uz krivičnu prijavu da bude priveden u Više javno tužilaštvo u Kraljevu na saslušanje i dalje postupanje.

Radio u vojsci

Danijel, koji je poginuo u nesreći, bio je radnik Vojske Srbije. Porodica se, upravo zbog njegovog posla u vojci i to u kasarni u Raški, preselila u to mesto.

On je, kako je ispričao njegov prijatelj, voleo vojsku i dan pre nesreće bio je na vojnoj paradi u Batajnici. Uniformu je obukao 2013. ili 2014. godine, a opisuju ga kao izuzetnog, poštenog i porodičnog čoveka. U momentu kada je nastradao od vojnog vozila, kolega iz vojske čekao ga je kod manastira Studenica.

Petočlana porodica i njihova komšinica krenuli su u manastir jer je bila Mala Gospojina. Danijela je kolega bezuspešno pokušavao da dobije na telefon, koji je zvonio, ali se niko nije javljao. Sve je shvatio kada je čuo da se dogodila nesreća, a potom i video fotografije na kojima se ispod borbenog vozila video plavi automobil.

Danijel i njegova supruga nedavno su kupili kuću u kojoj su planirali da odgajaju i vaspitavaju svoju decu.

Foto: RINA

Majka tražila da je puste iz bolnice

Mirjana Lazović je, nakon što je ostala bez cele porodice, od lekara tražila da je puste iz kraljevačke bolnice na kućno lečenje, iako je zadobila ozbiljne povrede.

- Danas je puštena, na svoj zahtev - rekao je direktor Opšte bolnice u Kraljevu Zoran Mrvić.

Ona je nakon izlaska iz bolnice otišla u roditeljsku kuću u Novi Pazar.

Ministar Gašić izjavio saučešće

Ministar odbrane Bratislav Gašić uputio je telegrame saučešća porodicama Lazović i Kutlačić čiji su članovi tragično stradali u sudaru putničkog vozila i vozila Vojske Srbije kod mesta Ušće na putu Kraljevo-Raška, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Ne postoje reči kojima bih opisao tugu zbog tragedije koja je odnela živote desetara Danijela Lazovića i njegovo troje dece. Pred strahotom te strašne istine ostajemo skamenjeni i nemi. Ja vam se obraćam, pre svega kao otac i deda, a tek onda kao ministar odbrane. U ovim teškim trenucima primite najiskrenije i najdublje saučešće u moje ime, kao i u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Vaša porodica izgubila je sina i unuke. Vojska Srbije izgubila je časnog i odanog vojnika. Srbija je izgubila građane, ljude koji bi je gradili i radovali se životu u njoj. Saznanje da su se tri nevina dečija života ugasila u trenu slama srce svakom čoveku. U ovom času kada nijedna ovozemaljska uteha ne može da vam ublaži bol, molim se Gospodu da vašoj porodici podari snage da prebrodi ovu tragediju. Budite uvereni da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostati uz vas i pružiti svu moguću pomoć i podršku. Neka je pokoj duši vašim najmilijima", stoji u telegramu koji je ministar odbrane Bratislav Gašić uputio porodici desetara Danijela Lazovića, pripadnika Druge brigade Kopnene vojske.

Ministar je telegram saučešća poslao i porodici nastradale komšinice porodice Lazović, Dijane Kutlačić.

"Molim vas da, u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i moje lično ime primite izraze iskrenog saučešća povodom smrti vaše ćerke Dijane. Tragedija koja je u trenu odnela Dijanu, sa još četiri mlada života, duboko me je potresla. Taj strašni događaj u bolu i neverici ujedinio je celu Srbiju. Svestan sam da ne postoje reči utehe koje bi vašoj porodici ublažile osećaj nenadoknadivog gubitka. Kao otac i deda se pridružujem molitvama za pokoj duše vaše drage Dijane. Neka joj Gospod podari rajsko naselje", navedeno je u Telegramu.

(Telegraf.rs)