Počelo suđenje Veljku koji je u Novopazarskoj Banji upucao Tarika: Priznao zločin, ali ne i kvalifikaciju

E. H.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Rina.rs

Juče je u Višem sudu u Novom Pazaru započeto suđenje Veljku Miletiću (24), optuženom za ubistvo sugrađanina Tarika Hasanovića (21), koje se dogodilo ispred jednog restorana u Novopazarskoj Banji 14. septembra 2023. godine. Iako je Miletić priznao da je pucao u Hasanovića, negirao je da je reč o teškom ubistvu iz niskih pobuda, kako je navedeno u optužnici Višeg javnog tužilaštva.

Tokom suđenja, Miletić je priznao da je dva puta udario Hasanovića drškom pištolja i potom pucao iz neposredne blizine. Naveo je da je pištolj doneo od kuće, ali tvrdi da nije reč o ubistvu motivisanom ljubomorom, iako je potvrdio da je prethodno slao udvaračke poruke devojci ubijenog, što je dovelo do sukoba noć pre tragičnog događaja.

Miletić je dalje priznao da je "razmenjivao glupe i neprijatne poruke" s Hasanovićem, ali nije mogao da se seti da li je ikome poslao fotografiju pištolja koji je kasnije upotrebio. Tokom svedočenja, izjavio je da je slao preteće poruke osobama koje su bile u društvu Hasanovića, pokušavajući da ga odvrati od dolaska ispred restorana, gde se kasnije dogodio zločin.

Portal Sandžak Danas je došao u posed ekskluzivnih prepiski koje otkrivaju da je Miletić mesecima pre ubistva slao preteće poruke Hasanoviću, njegovoj devojci i zajedničkim prijateljima.

Te poruke svedoče o surovosti i namerama optuženog, jer je u više navrata pretio da će da naudi Hasanoviću i njegovim najbližima. U jednoj od poruka Miletić piše: "Je*at ću mu sve žensko u porodici što ima. Smirke neću imat dok mu sve žensko ne je*em".

Ove pretnje jasno ukazuju na psihološki pritisak kom je Tarik Hasanović bio izložen uoči svog ubistva.

Prepiska koja je dospela u javnost pokazuje da je Miletić, pre kobnog događaja, pretio Hasanoviću da će 2uništiti sve što ima", uključujući i njegove najbliže, posebno žene iz Hasanovićeve porodice.

On je nekom poslao i fotografiju okvira pitšolja napunjenog municijom uz poruku: "Prvi je za njega". Te poruke ukazuju na unapred smišljenu nameru i dugotrajno psihološko maltretiranje koje je Hasanović trpeo.

Iako je Miletić tokom suđenja negirao da se radi o teškom ubistvu, dokazi govore drugačije. Poruke i prijetnje ukazuju na to da je Hasanović bio pod stalnim pritiskom i strahom, što je na kraju dovelo do kobnog ishoda.

Optužnica tereti Miletića za krivično delo teško ubistvo, kojim je predviđena kazna od najmanje 10 godina do doživotnog zatvora za onog ko nekoga liši života iz niskih pobuda. Takođe, Miletić se suočava i sa optužbom za nedozvoljeno držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija.

Suđenjem pred petočlanim većem predsedava sudija Spasoje Čorbić, dok optužbu zastupa tužilac Edis Arifović. Nastavak suđenja zakazan je za 23. septembar, kada se očekuje saslušanje svedoka i oštećenih.

Očekuje se da će nastavak suđenja, zakazan za 23. septembar, doneti dodatna svedočenja. Ovaj slučaj otvara pitanja o sigurnosti i pravovremenom reagovanju u situacijama u kojima pretnje mogu da prerastu u zločine.

(Telegraf.rs/Sandžak Danas)