Drama u sudnici: Suđenje Aleksiću prekinuto jer se ne oseća dobro, napali ga iz publike

Vreme čitanja: oko 6 min.
Foto: Marko Jovanović, Antonio Ahel/ATAImages

Suđenje Miroslavu Aleksiću za više silovanja i polnih uznemiravanja nastavljeno je danas u Višem sudu u Beogradu. Trebalo je da budu saslušana četiri svedoka, ali je saslušan samo jedan, dok je drugi započeo sa odgovaranjem pitanja, nakon čega je suđenje prvo prekinuto na 15 minuta zbog svađe branioca sa sudijom, a potom odloženo jer je Aleksić rekao da mu nije dobro.

- Miki nije dobro, treba da prekinemo suđenje. Ne oseća se dovoljno dobro da nastavi, bolje da prekinemo da ne bismo morali da zovemo Hitnu pomoć - rekao je Aleksićev branilac Zoran Jakovljević.

Aleksić, koji je na početku suđenja rekao da je počeo sa hemoterapijom, rekao je da ne može da nastavi da prati suđenje "isključivo iz zdravstvenih razloga", da se fizički oseća loše, a spominjao je "upozorenja i senzacije".

- U ponedeljak želim i hoću da nastavim, mnogo mi je stalo, ali ne mogu da prejudiciram - rekao je Aleksić.

Sudija je, potom, pitao Aleksića da li može barem da izdrži dok svedok Sara Zeljković ne završi sa odgovaranjem na pitanja, što je izazvalo burnu reakciju Aleksićevog branioca.

- Nemojte to da radite, unesite malo humanosti! Čovek kaže da ne može da nastavi, Vi ga pitate da li može da čeka da svedok završi! - rekao je.

Njegova reakcija izazvala je negodovanje u publici, te su se čuli povici roditelji jedne od svedoka: "Sram vas bilo!", kao i: "Malopre je pušio ispred suda i smejao se, sad mu nije dobro". Dvoje ljudi iz publike koji su dobacivali udaljeni su iz sudnice.

Foto: Telegraf

"Nije mi se dogodilo ono što je drugima"

Prva je, na današnjem suđenju, svedočila Mina Radovanović, koja je, kao i oštećene pohađala časove glume kod Aleksića, a koja se tokom istrage vodila kao svedok oštećena, ali naposletku nije krivično gonila Aleksića.

- Ja se nisam okarakterisala kao oštećena, tako su me okarakterisali. Ja sam samo otišla u policiju i dala izjavu. Nisu mi rekli da dajem izjavu kao podnosilac krivične prijave. Otišla sam da budem svedok, kada sam pitana da li želim krivično da ga gonim rekla sam da ne želim - rekla je Radovanović.

Ona je rekla da je u policijsku stanicu otišla jer je u medijima videla poziv da prijave svi koji su doživeli nešto slično.

- Mama mi je poslala članak kasno uveče 16. januara. Oštećene me nisu zvale. Čula sam se ujutru sa Sarom Zeljković i odlučile smo da odemo u policiju. Išle smo same. Ne znam da li je na razgovoru u policiji bio prisutan neko iz tužilaštva, bila je jedna žena i čini mi se još neko - dodala je.

Ona je rekla da "nije osećala da ima osnova da prijavi Aleksića".

- Meni se nije dogodilo ono što se desilo drugima. Ja sam seksualno uznemiravana, ali ne zlostavljana. Smatrala sam da na taj način nemam pravnog osnova da budem oštećena - rekla je Radovanović.

Ona je istakla da nije čula za seksualno zlostavljanje dok je išla u studio glume. Sa drugaricom Sarom Zeljković pričala je tek posle dve godine, kada su spomenule Aleksića i jedna drugoj rekle šta im se dogodilo i dodala da su "Aleksića spominjale jer je bio deo njihovog detinjstva".

Osim Sari, rekla je da je ono što joj se desilo podelila sa još dve osobe, ali nije želela da kaže njihova imena jer, kako je rekla, nisu prisutne u sudnici.

Niz pitanja branioca je odbijeno, a pitao je o tome zašto sa drugaricom o tome nije pričala dok je bila u studiju, da li se viđala sa Aleksićem kad je prestala da ide na glumu i da li se viđala sa njim van studija, koliko je puta nasamo razgovarala sa Aleksićem, na šta je sudija rekao da neće da dozvoljava pitanja koja nisu usvojena na pripremnom ročištu.

- Poznajem Milenu od svoje 16. ili 17. godine. U jednom periodu smo se preklapale u grupi. Dva puta smo izašle u klub, ali nismo bile bliske. Znam Ivu Ilinčić, ali nismo imale bliži kontakt i poznajem M. Đ. iz grupe, takođe nismo bile bliske. Ostale oštećene ne poznajem - rekla je odgovarajući na pitanja.

Na pitanje da li je Milena, kada su izlazile zajedno, izgledala potišteno, rekla je da je Milena mlađa tri godine od nje i da "nije delovala potišteno kad je imala 15 godina".

Jakovljević se potom žalio sudiji i rekao da mu se iz publike smeju jer mu sudija odbija pitanja i tražio opomenu zbog nepoštovanja suda, na šta je sudija odgovorio da "on odlučuje ko remeti red suda" i da "osmehom niko ne remeti rad suda".

Branilac je potom pitao svedoka kakve je cipele nosila kada ju je Aleksić uhvatio za zglob, ali je i to pitanje odbijeno.

Ispričala je i da se mami požalila na ono što joj se dogodilo u studiju sa Aleksićem nakon što se desilo drugi put, ali je sud odbio pitanje da li joj jr majka zabranila da nakon toga nastavi da ide na časove glume.

Potom se nastavio niz odbijenih pitanja, na šta je Jakovljević negodovao i davao komentare, zbog čega mu je sudija ugasio mikrofon i rekao da "obožava to da radi zbog publiciteta", dok je branilac odgovorio da mu sudija narušava pravo da brani klijenta i da, kada mu sledeći out ugasi milrofon, on neće hteti da ga upali. Nakon što mu je ponovo ugašen mikrofon, Jakovljević je odustao od postavljanja pitanja.

Priliku da postavlja pitanja svedoku dobio je i Aleksić, koji je najpre pitao da li može da pročita šta je svedok rekla u tužilaštvu, što je sud odbio. Potom je pitao kakav je odnos svedoka bio sa njim, što je takođe odbijeno, uz obrazloženje da odgovor na to postoji u izjavi datoj u tužilaštvu.

- Sudija, ja nisam bio prisutan kad je ona davala izjavu u tužilaštvu. Niste ni vi - rekao je Aleksić, nakon čega je pričao sa svojim braniocem, umesto da nastavi sa postavljanjem pitanja, te je sudija rekao da "vidi da nema pitanja" i da se Aleksić vrati na optuženičku klupu.

Svedok je na kraju ispitivanja pitala da li može da postavi pitanje Aleksiću, ali joj je objašnjeno da to zakonski nije moguće.

Svađa prekinula ispitivanje svedoka

Svedok Sara Zeljković rekla je da je u policiju sa Minom Radovanović otišla nakon što je na Instagram profilu Milene Radulović videla pozov za prijavljivanje Aleksića.

- Milenu sam kontaktirala posle toga da joj pružim podršku, da kažem da sam uz nju i da joj kažem da sam bila u policiji. Poznajem Milenu, jedmo vreme smo išle zajedno na glumu. Sretale smo se i u društvu jer se njen dečko družio sa mojim bratom, ali nismo bile bliske. Nisam u prolazu mogla da vidim da li je bila uznemirena - rekla je Zeljković odgovarajući na pitanja.

Za neprijatnost koju je doživela sa Aleksićem rekla je majci tek nakon dve godine.

- Zabrinula se, ali nije shvatala koji je opseg bio jer sam ja umanjila značaj svega kada sam videla da se izbezumila. Nisam joj ranije rekla jer mi nije bilo prijatno - dodala je.

Više pitanja koje je branilac Jakovljević postavio Zeljković bilo je odbijeno, nego što je bilo onih na koje je odgovorila. Jakovljević je zbog toga rekao da sudija i on "pravnički nisu saglasni" i da sudija "mora da ga pusti da radi svoj posao".

- Zabranjeno je da mi govorite šta da radim. Ovo je poslednja opomena za Vaše ponašanje, videćemo kako ćemo dalje. Ako želite da pitate dalje, upalite mikrofon, ako ne, recite - rekao je sudija, nakon čega je Jakovljević rekao da "želi da postavlja pitanja, ali u normalnim uslovima" i nastavio da daje komentare, zbog čega je sudija odredio pauzu od 15 minuta.

Ipak, umesto da se suđenje potom nastavi, ono je odloženo zbog Aleksićevog zdravstvenog stanja.

Na sledeće ročište, koje je zakazano za ponedeljak, 23. septembra, pozvani su svedoci koji nisu stigli da svedoče danas - Radovan Vujović i Marija Đikić, dok je pozvana i Marija Milenković i drugi svedoci.

Nakon ponedeljka, suđenje će biti održano i 14. i 23. oktobra.

(Telegraf.rs)