Zahvalan sam što sam živ, čak i da budem invalid: Dečak (10) koji je pao sa prozora u školi obratio se ocu

Ekipa Hronike
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Shutterstock, Telegraf

Desetogodišnji dečak, koji je u utorak pao sa prozora škole "Banović Strahinja" na Čukarici, prebačen je iz Urgentnog centra na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova gde je nastavljeno njegovo lečenje.

Njegov otac kaže za Kurir da je dečak svestan, ali da ima ozbiljne povrede, te da će oporavak biti dug.

- Došao je k sebi. Trenutno je u "Tiršovoj", na neurohirurgiji. Bio sam sinoć sa njim, sada je sa majkom. Jutros je bio ortoped - ima povredu karlice i pubične kosti... Pet-šest nedelja će morati da leži. Ušiven mu je palac na nozi, ruke su modre... - priča otac i dodaje da su najviše zabrinuti zbog povreda na glavi.

- Neurohirurg će proceniti kakva je situacija. On ima i prelom vilice, pa će se narednih dana videti šta je najbolje i da li će ga operisati.

Dečak otežano priča, ali je, iako u prelomima i bolovima, kaže otac - srećan. On je bio svestan u samom trenutku pada i mislio je da je to kraj.

- Uprkos svemu, on je srećan. Rekao mi je: "Bio sam svestan kada sam pao. Samo mi je jedna suza krenula, mislio sam da vas nikada više neću videti, da je to moj kraj" - priča otac u suzama.

Kaže da ga je nakon svega iznenadilo koliko dete dobro podnosi situaciju u kojoj se nalazi, koliko je u stvari psihički jak.

- Stvarno me je iznenadio. Rekao mi je: "Ja sam zahvalan što sam živ, čak i da budem invalid, važno mi je samo da sam sa vama".

Podsetimo, do nesreće je došlo u utorak, oko 16 sati, kada je otac došao po decu koja su bila u školi u produženom boravku. Igrom slučaja, on je prvi zatekao svoje dete na betonu, u lokvi krvi.

- Došao sam po decu u školu u 15.55 sati. Pozvao sam sina, rekao je: "Tata, silazim za pet minuta". Nije prošao ni minut, kod školskog ulaza je nešto jako puklo! Od svih roditelja prvi sam dotrčao. Dok sam prilazio nisam ni znao da je to moje dete. Dolazim. Vidim - moje dete! U lokvi krvi. Ide mu krv na usta" - ispričao je ranije otac za Kurir.

Dečak je pao kroz prozor, sa visine od oko šest-sedam metara, a do nesreće je došlo, kaže otac, tako što su se deca igrala, a sin se popeo na neku binu do prozora. Naslonio se na prozor ne videvši da je otvoren.

Dežurna učiteljica tada nije bila u učionici, jer je, kako je kasnije ispričala ocu, izašla do toaleta.

Otac i dalje kaže da ne krivi nikog, ali da deca moraju da se paze.

- Ne daj bože nikom više ovo da se desi. Nijedno dete, nijedan roditelj ovo ne sme da doživi. Deca moraju stalno da se paze i čuvaju - kaže on i dodaje da zahvaljuje bogu što je sin živ i da se moli da detetu ne ostanu trajne posledice pada.

Direktorka škole Tatijana Vasović Novosel kaže za Kurir da se još uvek utvrđuju sve okolnosti ovog slučaja.

- Najvažnije je da je dete dobro i stabilno. Za sve nas zaposlene u školi i roditelje naših učenikka je najvažnije da on bude dobro. Kada utvrdimo sve okolnosti obavestićemo javnost - rekla je kratko ona.

Kako smo pisali, Ministarstvo prosvete je u sredu u školu uputilo Republičku prosvetna inspekcija, koja vrši nadzor nad radom ustanove i postupanjem ustanove u ovom slučaju.

(Telegraf.rs, Kurir)