Ministar Dačić na 10. Ministarskom sastanku Samita Zapadni Balkan “Berlinski proces”

J. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: MUP Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas, na 10. jubilarnom Ministarskom sastanku Samita Zapadni Balkan “Berlinski proces”.

Obraćajući se prisutnima na temu iregularnih migracija i krijumčarenja migranata, Dačić je istakao da je Republika Srbija pojačanim merama, koje je sprovela u cilju suzbijanja iregularnih migracija, dovela do značajnog smanjenja i usporavanja migratornih kretanja preko svoje teritorije.

„U periodu od 1. januara do 2. septembra 2024. godine na državnim granicama Republike Srbije evidentiran je pad od 61,8 % u broju nezakonitih prelazaka državne granice (10.216) u odnosu na isti period prethodne 2023. godine (26.775). Smanjenje broja nezakonitih prelazaka registrovano je kako na ulazu u Republiku Srbiju(63%), tako i na izlazu iz Republike Srbije(55,5%)“, naglasio je ministar Dačić i ukazao na to da je početkom ove godine broj nezakonitih prelazaka na spoljnim granicama EU na zapadno-balkanskoj ruti smanjen za trećinu, a da je naša zemlja dala ključni doprinos tom smanjenju.

„Republika Srbija je posvećena jakom, jedinstvenom, regionalnom, ali i globalnom odgovoru na ovaj fenomen, uz poseban osvrt na praćenje promena modela krijumčara i trgovine ljudima“, rekao je ministar Dačić i naglasio intenzivnu saradnju sa partnerskim službama u regionu, a naročito sa Evropolom i FRONTEKS-om.

Ministar Dačić ukazao je na značaj asistiranog dobrovoljnog povratka iregularnih migranata u zemlje porekla, kao jednog od najvažnijih instituta u suzbijanju iregularnih migracija. Ministar je ukazao na neophodnost njegove kontinuirane promocije, kako bi iregularni migranti bili informisani o mogućnostima koje imaju za povratak u svoje zemlje porekla.

„Takođe, neophodno je nastaviti intenzivnu saradnju sa inostranim diplomatsko- konzularnim predstavništvima u cilju tačnog utvrđivanja identiteta lica i pribavljanja putnog lista za strance radi povratka u zemlju porekla. Republika Srbija će na osnovu Zajedničkog plana implementacije izraditi nacionalne planove implementacije uz operativnu, tehničku i finansijsku podršku Evropske komisije i agencija EU.

Istakao bih da je sistem azila u Republici Srbiji skoro u potpunosti harmonizovan sa pravom Evropske unije. Od februara 2024. godine, izdaje se putna isprava za izbeglice, a u toku je i izrada Master plana za EURODAK sa FRONTEKS-om“, rekao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ministar Dačić je tokom izlaganja na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, na temu borbe protiv organizovanog kriminala, naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u svom svakodnevnom radu ostvaruje intenzivnu saradnju sa inostranim partnerima u regionu, Evropi i šire.

„Proteklih godina, uspešno su realizovane brojne paralelne istrage, kao i predmeti u okviru zajedničkih istražnih timova, što predstavlja potvrdu

kvaliteta i neophodnosti operativne međunarodne saradnje u suzbijanju organizovanog kriminala. Jedan od glavnih ciljeva je oduzimanje imovine

proistekle iz krivičnog dela, kao najjači udarac kriminalu. Republika Srbija i Ministarstvo unutrašnjih poslova ostaje posvećeno rešavanju problema i suzbijanju svih vidova kriminala, a kroz postojeće mehanizme saradnje, ostaje pouzdan partner u unapređenju saradnje sa svim zemljama“, poručio je ministar Dačić evropskim kolegama i dodao da je Republika Srbija stub mira i sigurnosti u kompleksnom regionu jugoistočne Evrope, čvrsto opredeljena da pruži pun doprinos stabilnosti u regionu i svetu.

(Telegraf.rs)