Vođa navijača Zvezde i MMA borac ubijeni na isti datum: U oba slučaja žrtve znale napadače

Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto-kolaž: Privatna arhiva, Facebook/Rados Joksimovic

Vođa navijača "Crvene zvezde" Aleksandar Roganović (21) i MMA borac Radoš Joksimović (29) ubijeni su na današnji datum pre devet i šest godina. Jedan je ubijen u klasičnoj mafijaškoj sačekuši, dok je drugi napadnut dok je sedeo u bašti kafića.

Aleksandar Roganović ubijen je u sačekuši u naselju Veternik u Novom Sadu oko 1.35 sati posle ponoći. Napadači su ga sačekali kada se vraćao kući iz Novog naselja, a potom u njega ispalili nekoliko metaka, od kojih ga je smrtonosni hitac pogodio u potiljak.

Dvojica napadača bili su Milivoje Vučković (21) i Jovan Perišić, koji je u trenutku napada na glavi nosio fantomku, kako bi zaštitio identitet. Vučković je u rukama imao automatsk oružje, a Perišić revolver. Prvo su presreli Roganovića i svađali se sa njim, a potom je Perišić ispalio metak koji je ranio devojku koja je sedela u svom stanu - metak je prošao kroz roletnu i pogodio je.

Roganović je u tom trenutku pokušao da pobegne, ali mu je Vučković s leđa pucao u glavu. Ranjena devojka i on su ubrzo prevezeni u Klinički centar Vojvodine, ali je Roganović ubrzo preminuo.

Potraga za počiniocima, koji u tom trenutku policiji nisu bili poznati, odmah je počela, jer je i sam Roganović imao kriminalni dosije, te je odmah razmotrena mogućnost da se radi o kriminalnom obračunu. Policijska saznanja ukazivala su na to da je ubijeni navijač poznavao napadače, a govorilo se o tome da su oni pobegli u inostranstvo, pa čak i da je jedan od njih došao na Roganovićevu sahranu i porodici izjavio saučešće.

Milivoje Vučković uhapšen je četiri meseca posle zločina. Odmah po hapšenju sproveden je na saslušanje u tužilaštvo. Tada se već znalo da je Jovan Perišić drugi napadač, ali je policija i dalje tragala za njim.

Roganović i Perišić bili su najbolji drugovi, a nije poznato šta je tačno dovelo do toga da postanu neprijatelji. Pretpostavlja se da je do svađe došlo zbog ilegalnih poslova kojim su se bavili.

Osuđeni za ubistvo

Likvidacija Roganovića rekonstruisana je na suđenju. U sudnici je rečeno da su Vučković i Perišić čekali Roganovića u blizini njegove kuće sa namerom da ga ubiju, na šta ukazuje i to da su nosili fantomke i imali oružje. Kada je Roganović počeo da beži, trčao je ka svom dvorištu, ali napadači su ga sustigli i Vučković je ispalio dva kobna hica.

Suđenje je završeno 6. juna 2017. godine u Višem sudu u Novom Sadu, a presuda je potvrđena 29. oktobra iste godine.

Vučković je osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina, a Perišić je osuđen u odsustvu na 14 godina zatvora i za njim je raspisana crvena Interpolova poternica.

S obzirom na to da se radilo o mlađim punoletnim osobama, bez obzira na to koja je kvalifikacija dela, nije bilo moguće da budu osuđeni na kaznu oznad 20 godina. Prema rečima sudije Borivoja Papa, prilikom izricanja kazne Vučkoviću, sud je imao u vidu izveštaj Centra za socijalni rad, koji je dostavio podatke o krivičnim delima koja je izvršio dok je imao status deteta, te nije bilo moguće da mu bude izrečćena kazna, kao i izveštaje o tome da je nastavio sa izvršavanjem krivičnog dela i posle tog perioda.

Kako se pokazalo da blaže kazne nisu uticale na njega tako da promeni ponašanje, Vučković se ovog puta nije izvukao.

Sudija je naveo i da su dela koja se njima dvojici stavljaju na teret dokazana i transkriptima iz metoda praćenja i prisluškivanja, što je pokazalo da je drugoopruženi Perišić pričao sa sestrom o detaljima ubistva, ali da su čvrst dokaz i DNK tragovi koji su nađeni na fantomki koju je koristio.

Foto: Privatna arhiva

Ko je bio Roganović?

Vođa navijača  uhapšen je u februaru 2015. godine kod Uspenske crkve kada je kod njega pronađen pištolj. Tada su privedeni S. Z. (20), Aleksandar Roganović (21) i D. P. (21), svi od ranije poznati policiji po mnogobrojnim krivičnim delima.

Policija je ove mladiće dovodila u vezu sa organizovanom grupom navijača iz Novog naselja koja se bavi različitim kriminalnim radnjama, uglavnom trgovinom narkoticima. Roganović je navodno bio jedan od osmorice mladića koji terorišu grad. Oni su pripadnici jedne od dve "bande" koje su bile odgovorne za veliki broj krivičnih dela u gradu.

Roganović je iza sebe imao 30 krivičnih dela.

MMA borac ubijen u bašti kafića

Poznati MMA borac Radoš Joksimović (29) ubijen je 18. septembra 2018. godine u restoranu "neptun" u Kragujevcu. Joksimović je sedeo u bašti restorana u društvu poznatog advokat ai jednog muzičara, kada se napadač dovezao skuterom i, ne skidajući kacigu sa glave prišao stolu. Joksimović je primetio da se približava i zgrabio je pepeljaru da se odbrani, ali je u tom trenutku odjeknuo pucanj.

Radoš je pogođen u grudi. Taj metak bio je koban i on se srušio sa stolice na pod. Odmah su mu pritrčali konobari da mu pomognu, pozvana je Hitna pomoć i prevezen je u bolnicu, ali je ubrzo preminuo.

Napadač je odmah nakon pucnjave pobegao sa lica mesta, a Kragujevac je bio blokiran od strane policije do ranih jutarnjih sati. Tada 26-godišnji Aleksa Miloradović, koji je tada imao 21 godinu, ubrzo je uhapšen.

Iako je Miloradović priznao da je izvršio ubistvo i čak policiji predao pištolj iz kog je pucao, motiv ubistva do danas je ostao nerazjašnjen. Miloradović je tada rekao da nije hteo da ubije Joksimovića, već samo da ga zaplaši. I dalje ostaje sumnja da je ubistvo naručeno, ali nije otkriveno ko bi mogao da bude naručilac. Ipak, velika je verovatnoća da je za ubistvo bio plaćen.

Razlogi za maručivanje ubistva su brojni, ali je ključna činjenica da su u Joksimovićevom telefonu posle ubistva pronađene poruke u kojima mu prijatelj savetuje da se pripazi i da "ima informacije o tome da mu određene kriminalne grupe spremaju likvidaciju tako što će da angažuju nekog od zavisnika od narkotika koji su pod njihovom kontrolom".

Joksimovićevi prijatelji mišljenja su da je ubistvo inspirisala kriminalna grupa u naselju Aerodrom, na čije su pripadnike nekoliko puta pucali upravo Joksimovićevi prijatelji.

Sud je, naposletku ostao pri odluci da je motiv likvidacije raniji sukob žrtve i ubice. Joskimović i Miloradović su se sukobili neposredno pre zločina, kada je MMA borac pretukao Miloradovića. Zbog toga je Miloradović tvrdio da se plašio Joksimovića i da je to bio razlog za ubistvo.

Miloradović je osuđen na 16 godina zatvora.

(Telegraf.rs)