"Čuo sam pucnje, zalegao sam": Svedočili muškarci koji su bili u kafiću u trenutku likvidacije Ranka Eskobara

Vreme čitanja: oko 6 min.

Danas su u Višem sudu u Beogradu saslušana dva svedoka. Saslupanje svedoka biće nastavljeno u septembru, kada će govoriti i prvooptuženi Zlatanović

Foto: Facebook, MUP RS, Nikola Anđić

Suđenje Luki Vučetiću, Stefanu Zlatanoviću, Marku Pjanoviću i Azri Šabanović za likvidaciju Ranka Radoševića Eskobara (53) na benzinskoj pumpi u Rušnju 9. marta prošle godine nastavljeno je danas u Višem sudu u Beogradu, a svedočili su oštećeni Milan Pavlović i Uroš Veljković, dok je treći svedok oštećeni Dražen Damjanović opravdano izostao.Njih trojica bili su u kafiću benzinske pumpe u trenutku kada je Radošević ubijen.Pavlović je ispričao da je u Rušnju radio na vodovodnoj mreži i da je u kafić seo i naručio lafu dok je čekao kolegu Veljkovića.

- Kolega je došao i tada sma začuo pucnje ispred lokala. Kao da je jedan metak pogodio staklo. Odmah sam zalegao i krenuo da bežim prema podrumu koji je iza šanka kod suprotnog ulaza u kafić. U lokalu sam čuo tri-četiri pucnja. Nisam video ko puca, ni u koga puca. Mislio sam da je u pitanju orižana pljačka. Spustio sam se u podrum - ispričao je.

On je ispričao da je u kafiću bio i Dražen Damjanović, za kog je tek posle ubistva saznao kako se zove. Objasnio je da je on sedeo za stolom sa foteljama desno od ulaza, a da je Damjanović sedeo na uzdignutom delu kafića, nadpram njegovog stola, na oko tri do četiri metra udaljenosti.

- Mislim da su u lokalu bila još dva čoveka levo od ulaza. Nisma siguran da li je u tom trenutku zaposlena bila za šankom. Sve je trajalo možda minut od momenta kad sam zalegao, pa dok nisam strčaomu podrum. Jako se brzo odigralo. Pucnjava je trajala možda šest-sedam sekundi - dodao je.

Istakao je da se, dok je bežao, "mahinalno okrenuo" i da je tada video siluetu pokojnog Radoševića, ali da nije video ko je u pitanju.

- Počeo je da trči ka kafiću, ali nisam video kad je ušao jer sam zalegao. Viđao sam Radoševića ranije, često smo dolazili u kafić na pumpi, ali nisam znao ko je - zaključio je.

"Video sam telo"

Pavlovićev kolega Uroš Veljković ispričao je pred sudom da je sa kolwgom svakodnevno na pauzama od rada dolazio u lokal na pumpi jer u blizini nije bilo drugih kafića, te da su tamo sedeli svakodnevno.

- Kolega je naručio kafu i ja sam krenuo ka njemu. Nisam stigao ni da sednem kada sam čuo pucnje. Leđima sam bio okrenut ulazu. Mislio sam da su petarde, ali sam po reakciji kolege shvatio da je pucnjava. Zalegao sam i zaklonio se foteljom. Čuo sam pucnje i unutra. Mislio sam da je pljačka - rekao je Veljković.

Kako je ispričao, iza fotelje je sačekao dok sve nije utihnulo, a onda je ustao, izašao kroz vrata na suprotnoj strani kafića i rekao zaposlenima da pozovu policiju.

- Ja sam osetio da je neko ušao u kafić, alinisam video. Bio sam iza fotelje, a mislim i da sam sve vreme žmurio. Čuo sam pucnje u lokalu, na pet-šest metara od mesta na kom sam bio. Sve je trajalo desetak sekundi, bilo je munjevito. Kad sam ustao video sam telo. Nisam znao ko je, nisam poznavao Radoševića - dodao je.

Veljković je rekao i da su u kafiću, u šanku, bile radnice, koje je čuo da vrište, kao i treći svedok.

On je rekao sudu da se ne priključuje krivilnom gonjenju i da ne ističe imovinsko pravni zahtev.

"Jemstvo od 25.000 evra za Azru"

Branilac okrivljene Azre Šabanović ponovo je predložio sudu da njenu branjenicu pusti iz pritvora.

On je istakao da je Šabanović dva i po sata iznosila odbranu i da je sve detaljno ispričala, kao i da je osudila svaku vrstu nasilja.

- Rekla je da, osim svog dečka, ne poznaje niloga od okrivljenih. Uzoran je student, uhapšena je na fakultetu, što ukazuje na to da se nije skrivala. Već 15 meseci je u pritvoru i to jako reško psihički podnosi. Devojka je iz čestite porodice - rekao je.

Branilac je dodao da, uz saglasnost Azrine majke, iako okrivljena nije državljanin Srbije, odobri puštanje iz pritvora uz jemstvo od 25.000 evra i rekao da je okrivljenoj Šabanović "u interesu da opravda poverenje porodice koja će teškom mukom da sakupi 25.000 evra za jemstvo", ističući da je Šabanović nevina.

Sud je predlog za ukidanje pritvora odbio kao neosnovan.

"Izneću odbranu"

Na samom kraju suđenja prvookrivljeni Stefan Zlatanović zatražio je reč i rekao da će na sledećem suđenju da iznese odbranu.

- Daću odbranu na sledećem suđenju. Nisam hteo još da iznosim odbranu jer se nisam konsultovao sa braniocem oko toga, ali, evo, sad sam odlučio. Hteo sam da se branim ćutanjem, ali sad sam odlučio da ću da iznesem odbranu. Govoriću 20 do 30 minuta kako bih sve što detaljnije ispričao, jer ne želim da odgovaram na pitanja. Znam šta bi me tužilaštvo i sud pitali, nije mi prvo suđenje. Neću odgovarati ni na pitanja advokata, da se nešto ne protumači na ovaj ili onaj način, imao sam loše iskustvo sa pitanjima - rekao je Zlatanović.

Naredno suđenje, na kom će Zlatanović d aiznese odbranu, zakazano je za 16. septembar, a biće pozvan svedok Dražen Damjanović i član porodice Ranka Radoševića.

Likvidacija unapred isplanirana

Podsetimo, na prethodnom ročištu Vučetić je priznao izvršenje ubistva, dok je Zlatanović rekao da će odbranu da iznese u dalejm toku postupka. Drugo dvoje okrivljenih negirali su umešanost u ubistvo.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu u sticaju sa po jednim krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija optuženi su Stefan Zlatanović (28) iz Lebana i Luka Vučetić (26) iz Kraljeva.

Državljani BiH Marko Pjanović (28) i (22) Azra Šabanović, koji su izručeni Srbiji, optuženi su za krivično delo teško ubistvo u pomaganju.

Ubijeni Ranko Radošević; Foto: MUP

Postoji sumnja da su Zlatanović i Vučetić 9. marta 2023. godine oko 11.05 sati na podmukao način života lišili Ranka Radoševića, koji je zadobijenim povredama podlegao u 11.32 sati i da su pri tome, sa umišljajem, u opasnost doveli živote tri gosta koji su se nalazili u kafiću na benzinskoj pumpi u kom je Radošević i ubijen.

Sumnja se da su oni, noseći hirurške maske preko lica, ugledavši Radoševića na parkingu benzinske pumpe, izvadili pištolje i ispalili više hitaca u njega u momentu kada je stajao na ulazu u kafić. Radošević je pobegao u lokal, ali je za njim, kako se sumnja, ušao Zlatanović i nekoliko puta mu pucao u leđa.

Printskrin: Twitter/@kalabasterjak

Takođe se sumnja da je on, u momentu kada je Radošević pao na pod, prišao i iz neposredne blizine mu pucao u glavu, nakon čega su obojica osumnjičenih automobilom "golf 4 karavan" pobegli sa lica mesta, a vozilo su potom zapalili na Petlovom brdu.

Tužilaštvo Šabanović i Pjanovića tereti da su sa umišljajem pomogli izvršiocima ubistva u izvršenju krivičnog dela time što su im obezbedili spomenuti automobil za potrebe ubistva, dok Pjanovića tereti i da im je stvorio uslove za izvršenje tog krivičnog dela. Radošević je, kako se sumnja, u kontakt sa okrivljenim stupio tako što se Pjanović sa njim dogovorio da dođe i da pogleda automobil koji je Radošević prodavao.

Devet dana kasnije, doigovorili su se da se nađu oko 11 sati na benzinskoj stanici u Rušnju zbog kupovine automobila, iako se Pjanović u tom momentu nalazio u BiH. Na taj način je, tvrdi tužilaštvo, stvorio uslove Zlatanoviću i Vučetiću da izvrše ubistvo.

(Telegraf.rs)