Vređali porodicu, pa im oštetili automobil: Oglasilo se Muftijstvo novosadsko o napadu na romsku porodicu

E. H.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz muftijstva ističu da "zabrinjava činjenica da napadači još nisu privedeni licu pravde"

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Muftijstvo novosadsko oglasilo se nakon što je u Novom Sadu došlo do napada na romsku porodicu muslimanske veroispovesti. Napadači su im demolirali automobil dok su sa njima bila deca.

- Sa velikom zabrinutošću i ogorčenjem primili smo vest da je juče u večernjim satima u Temerinskoj ulici u Novom Sadu član Islamske zajednice, pripadnik romske nacionalnosti, gospodin Kabir Ademi, brutalno fizički i verbalno napadnut dok je u društvu svoje supruge S. A. i dve ćerke E. A. i H. A ulazio u svoj automobil. Dvojica napadača su uz psovke muslimanskih najvećih svetinja Kurana, islama, hidžaba, s obzirom da su njegova supruga i starija ćerka odevene po islamskim propisima, razjareno nasrnuli na porodicu Ademi, a onda svojim automobilom udarili u parkirani automobil porodice Ademi i vidno ga oštetili. Gospodin Kabir je sve vreme govorio napadačima da ostave njega i njegovu porodicu na miru i tek nakon što su oštetili automobil porodice Ademi, te nakon što je Kabir uzeo telefon da pozove policiju, oni su se udaljili sa lica mesta - navode u saopštenju.

Iz muftijstva ističu da "zabrinjava činjenica da napadači još nisu privedeni licu pravde", iako je od napada prošlo više od 12 sati i iako je Kabir u svom iskazu u policiji dao sve potrebne podatke od, kako navode, broja registarskih tablica napadača, do njihovih fotografija koje je uspeo da zabeleži svojim telefonom u momentu kada su napadači napuštali mesto događaja.

- Muftijstvo novosadsko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin, brutalni napad na pripadnika Islamske zajednice, u čijem je društvu, između ostalih, bila i njegova maloletna ćerka koja je zadobila teške traume. Zahtevamo od državnih organa da što pre reaguju i izgrednike privedu licu pravde. Time će se poslati poruka da su svi građani ove države, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, zaštićeni i sigurni. Muslimani, kao pripadnici različitih nacionalnih manjina, ravnopravni su građani države Srbije. Organizovani su kroz legitimni sistem Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i decenijama žive u blagostanju sa većinskim stanovništvom. Zbog svega toga smatramo da je ovo sporadičan čin, da nema podršku dobre većine srpskog stanovništva, te stoga i tražimo da se napadači na porodicu Ademi što pre liše slobode i budu adekvatno sankcionisani shodno ovom gnusnom delu i na osnovu zakona Republike Srbije - saopštila je informativna služba Muftijstva.

(Telegraf.rs)