Određen pritvor Nišliji osumnjičenom za pranje para: Njegov brat je pripadnik "balkanskog kartela"

J. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Njegovom bratu se sudi kao pripadniku “balkanskog kartela” za šverc sedam tona kokaina

Foto: Freepik

Na predlog Javnog tužilaštva za organizovani kriminal sudija za prethodni postupak je odredio do 30 dana pritvor M.L. osumnjičenom pripadniku grupe koja se sumnjiči da je krađama i razbojništvima po Evropi stekla 13 miliona evra kojim novcem su u Srbiji i Grčkoj kupovali nekretnine i luksuzne stvari, potvrđeno je Telegrafu. 

Kako Tanjug saznaje, M.L. je inače Marko Lazarević iz Niša, brat Mladena Lazarevića kom se sudi kao pripadniku “balkanskog kartela” za šverc sedam tona kokaina i čije ubistvo su prema rečima okrivljenih, saradnika Srđana Lalića i Bojana Hrvatina planirali pripadnici grupe Veljka Belivuka.

Mediji navode da je on kao pripadnik grupe “Pink panter” zajedno sa Milanom Ljepojom, za čije ubistvo se sumnjiče pripadnici Belivukove grupe, i još nekoliko ljudi opljačkao zlataru u Dubaiju.

Marku Lazareviću je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke i da ne bi ponovio krivično delo, potvrđeno je Tanjugu u tom tužilaštvu. On se na saslušanju u tužilaštvu branio ćutanjem.

S obzirom da se ostalih šest osumnjičenih nalaze u pritvoru, oni će biti saslušani u daljem toku postupka. Njegov brat Mladen Lazarević se krivičnom prijavom tereti da je organizator ove kriminalne grupe, čiji pripadnici se terete za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa delovala sa ciljem da, lažnim prikazivanjem činjenica o poreklu novca, kupujući nekretnine u Srbiji i Grčkoj, kao i skupocene automobile, prikriju nezakonito poreklo imovine koja je pribavljena kriminalnom delatnošću pripadnika OKG u dužem vremenskom periodu.

Kako je MUP ranije saopštio, sumnja se da su od 2006. do 2023. godine, pripadnici ove grupe izvršenjem krivičnih dela razbojništva i teških krađa u inostranstvu, otuđili imovinu i pribavili protivpravnu imovinsku korist u vrednosti od najmanje 13.000.000 evra u vidu skupocenih satova, nakita, dijamanata i drugih vrednih predmeta.

Zatim su vršili prenos imovine, lažno prikazivali činjenice prilikom polaganja gotovine u poslovnim bankama u nameri prikrivanja njenog nezakonitog porekla, kupovali i prodavali devize, kao i sticali imovinu i to: stambeno-poslovni objekat u Nišu sa 16 stambenih jedinica, poslovnom jedinicom i 18 garažnih mesta, dve stambene jedinice u Nišu, 7 apartmana na Kopaoniku, dva apartmana u Grčkoj, sve u ukupnom iznosu u trenutku sticanja od oko 1.300.000 evra.

Pretresom stanova i drugih prostorija na teritoriji grada Niša, koje koriste osumnjičeni, pronađena je i oduzeta poslovna dokumentacija, luksuzni ručni sat, veća količina novca u evrima i švajcarskim francima, kao i drugi predmeti važni za krivični postupak.

(Telegraf.rs/Tanjug)