"Noge odjednom propadnu i kovitlac vuče u dubinu": Drina na strašan način uzima živote u ovom delu svoga toka

Vreme čitanja: oko 1 min.

U poslednjih sedam godina pamte se tri tragedije u kojima je u Drini stradalo troje dece

Foto: D. Grujić

Ne prođe leto da Drina u donjem toku kroz Mačvu, dugačkom oko 20 kilometara, ne zavije u crno neku porodicu sa obe obale, mačvanske i semberske. Na divljim plažama, u virovima ćudljive reke, utapaju se stari i mladi, čak i najveštiji plivači.

"Nije važno da li si dobar plivač jer sa Drinom teško uspevaju da se izbore ni najiskusniji, a kamoli mladi i deca kojih leti bude najviše na plažama," kaže profesor fizičke kulture Slobodan Rosić.

Kupanje na ovoj reci nije bezbedno ni u plićacima koje popularno nazivaju "šljunkarama". Na ovim mestima najveća opasnost su krateri u rečnom koritu koji su nastali eksploatacijom šljunka i peska. Pošto reka menja tok, plićaci i na takozvanoj "živoj vodi" mogu da budu kobni.

"Iako je voda plitka, dešava se da noge odjednom propadaju i kovitlac vuče u dubinu. U tako snažnom vrtlogu samo u najsrećnijim slučajevima se sačuva glava. Opasni su drinski vilimani," ispričao je stariji meštanin Badovinaca.

Foto: D. Grujić

U poslednjih sedam godina pamte se tri tragedije u kojima je u Drini stradalo troje dece. Iako je bila davno velika tragedija od 10. juna 1960. godine kada se u reci ugasilo šest života učenika šestog i sedmog razreda Osnovne škole u Badovincima, još uvek je u sećanju meštana ovog sela.

"Profesor francuskog jezika Živadin Rokić je na izlet na reku poveo đake iz svog odeljenja i nekoliko učenika sedmog razreda. Njih 15 su išli sredinom reke koja je bila duboka malo iznad kolena bacajući loptu ispred sebe. Kada su potrčali za loptom, upali su u vir i šestoro se udavilo. Profesor Rokić je uspeo da spase četvoro đaka, a petoro je samo isplivalo na obalu," zabeleženo je u novinskim člancima te godine i monografiji škole u Badovincima.

(Telegraf.rs)