"Stoje dve marice pod rotacijom, javi Velji": Jedina žena klana preko muža slala upozorenje Belivuku

Vreme čitanja: oko 14 min.

Na današnjem ročištu nastavlja se sa uvidom u dokumentaciju

Foto: Foto: Marko Jovanović, TV Pink

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavljeno je danas u specijalnom sudu u Beogradu.

Na jučerašnjem ročištu su Belivuk, Miljković i Miloš Budimir iznosili svoje primedbe, a nakon toga je vršen uvid u dokaze, u okviru čega su slušani audio zapisi razgovora okrivljenog Marka Andića, koji se sumnjiči da je učestvovao u namamljivanju sedme žrtve klana Milana Ljepoje.

Takođe prikazane su fotografije Veljka Belivuka i njegove supruge Bojane sa okrivljenim Vladom Georgievim i Slađanom Sekulić u Tršiću.

Na današnjem ročištu nastavljen je uvid u dokumentaciju i slušanje audio zapisa.

18.43 Završeno suđenje

Suđenje je završeno za danas. Biće nastavljeno sutra, a trebalo bi da bude ispitan veštak grafolog.

18.09 Miljković za sudskom govornicom

- Ako bismo verovali okrivljenim saradnicima... Ne znam kako im veruje tužilaštvo kad ja nisam optužen za ubistvo Pukija, kako ima neki moj DNK, a ja nisam optužen za to ubistvo? - pitao je Miljković

Posle Miljkovićevog iskaza nastavljeno je sa pregledom forenzičke dokumentacije. Tužilac je za još jedno od vozila koje obuhvata tačka šest optužnice, odnosno slučaj ubistva Milana Ljepoje, tragovi Veljka Belivuka pronađeni su na rukavicama u vozilu, tragovi Marka Budimira i Dejana Tešića pronađeni su unutrašnjosti vozila, Miloša Budimira na zatvaraču flašice nađenom u vozilu, Marka Miljkovića na foliji od lekova i tragovi Belivuka i Miljkovića u unutrašnjosti vozila.

Tužilac je takođe naveo da su u automobilu "ford fijesta" pronađeni tragovi Nebojše Jankovića i da se njegov trag nesumnjivo izdvaja kao dominantna komponenta u mešanom DNK profilu pronađenom na brijaču i četkici pronađenim u automobilu i da je Janković većinski donor tog traga. On je takođe naveo da je u istom automobilu pronađen DNK pokojnog Milana Ljepoje na plavoj hirurškoj rukavici.

Takođe, u blindiranom vozilu koje je, prema navodima iz optužnice, korišćeno za namamljivanje Milana Ljepoje, pronađeni su DNK tragovi okrivljenog saradnika Srđana Lalića, a tužilac ističe da to potvrđuje iskaze okrivljenih saradnika Srđana Lalića i Bojana Hrvatina. Tužilac je istakao i da se DNK tragovi Bojana Hrvatina nalaze na dva daljinska upravljača za klimu u kući u Ritopeku koju je klan koristio za ubistva.

Tužilac je rekao i da su u blindiranom vozilu "audi" Nikole Stefanovića pronađeni tragovi Veljka Belivuka i istakao da to potvrđuje tčaku jedan optužnice, odnosno da su se udružili radi izvršenja krivičnih dela.

- Vozilo je korišćeno od strane organizatora grupe Veljka Belivuka. Veštačenje to potvrđuje, njegovi tragovi nađeni su na levim prednjim vratima automobila sa unutrašnje strane i na volanu - rekao je tužilac Saša Ivanić.

Ivanić je rekao i da su tragovi Vladimira Dimitrijevića pronađeni u njegovoj garaži i to na rukohvatu i bravici kofera na kom su bili tragovi narkotika.

- To potvrđuje verodostojnost Dimitrijevićevog priznanja u policiji u svojstvu osumnjičenog, a opovrgava sve što je rekao u odbrani pred sudom, koju je u međuvremenu promenio i rekao da on sa tim koferom nije ni u kakvoj vezi - rekao je tužilac.

Dimitrijević se javio za reč.

- Ne bih da komentarišem preterano jer moj advokat nije tu. Smao bih želeo da kažem da se neki stvari ne treba držati kao pijan plota - rekao je.

Milan Ljepoja; Foto: MUP Srbije

17.55 Pregledaju se forenzički izveštaji

Tužilac je istakao da su u automobilu Zdravka Radojevića pronađeni DNK profila Veljka Belivuka, Marka i Miloša Budimira i da to "potvrđuje iskaz okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina".

On je takođe dodao da forenzički isveštaji automobila "škoda" koji je oduzet od Srđana Lalića pokazuju da se lalićevi biološki tragovi nalaze na kačketu u vozilu, da se na kesi u automobilu nalazio trag Marka Budimira, a da su tragovi Marka Miljkovića na lampi i ogledalu.

- Ovi izveštaji pokazuju da su verodostojni iskazi okrivljenog saradnika Srđana Lalića da je vozilo korišćeno prilikom izvršenja teških ubistava, a to je potvrđeno uvidom u sigurnosnu kameru koja je pronađena u kući u Ritopeku. Vozilo se vidi na snimcima sa kamere na dan ubistva pokojnog Aleksandra Gligorijevića - naveo je tužilac.

Advokat Dejan Lazarević istakao je da je veliki broj bioloških tragova u vozilima "podmetnut od strane ovlašćenog lica".

Zdravko Radojević; Foto: Privatna arhiva

17.46 Sudija pozvala Belivuka

- Glasovi sa snimka mi nisu poznati. Razgovor sam više mogao da pročitam, nego da razumem. Ovo ne ukazuje na priremanje krivičnih dela, ponovo se komentariše neka puška i komentar je da je za te pare mogla da se kupi prava, dakle, nije prava. Takođe, spominje se dijabola, znamo da se za pravu pušku koriste meci. To bi i stručnjak Srđan Lalić trebalo da zna - rekao je Belivuk.

Sudija je htela Belivuku da postavi pitanja, ali je on odgovorio da "u ovoj fazi postupka ne želi da odgovara na pitanja" i da će odgovarati kada se izvedu svi dokazi i kada budu dopunili svoju odbranu.

Optuženi Nebojša Janković rekao je da ne prepoznaje glasove i "ne zna ko vodi dijalog sa snimka".

17.39 Audio snimci iz kuće u Tršiću

Branilac bračnog para Georgiev-Sekulić Sanja ćertiman zatražiola je da se ne slušaju njihovi razgovori iz kuće i da se izuzmu iz dokaza. Sudija je odgovorila da branioci mogu da kažu da je nešto nezakonito i da traže da se izuzme, ali da snimci svejedno mogu da se slušaju.

Tužilac je istakao da u stanu može da bud ei poslovni prostor, a da je spomenuti prostor korišćen za kriminalne radnje i da snimci mogu da se koriste kao dokaz.

- Slađana i Vlade su tu živeli sa decom, stan nije korišćen za kriminal, uhapšeni su pred decom - rekla je Sanja Ćeriman.

Nakon toga se prešlo na preslušavanje audio zapisa. najpre je preslušan kratak razgovor georgieva sa nenadom Stojanovićem, koji se predstavio kao Deda.

Potom su puštena dva razgovora Vlada Georgieva sa suprugom Slađanom Sekulić. U razgovorima Sekulić obaveštava Georgieva da se na kapiji stadiona partizana nalazi policija i da javi Veljku Belivuku da "pod rotacijom stoje dve marice, dve interventne ispred kapije i ulaze".

- Ovakav dokaz ne može da bude dokaz. Ovde niko nikog nije obavestio o prisustvu policije - rekla je Sanja Ćeriman.

Potom je kratko preslušan razgovor Slađane Sekulić i Bojane Belivuk u kom Sekulić Belivukovoj ženi javlja gde se nalaze i kad će da dođu do njih. Nakjon preslušavanja tog snimka, za reč se javio advokat Dejan Lazarević i rekao da se na snimku jasno čuje da Slađana Sekulić kaže: "Evo nas kod steka", a da je u transkriptu navedneo da je rekla "kod šteka smo".

Preslušano je i još razgovora koji su vođeni u kući u Tršiću. U jednom od razgovora Nebojša Janković pokazuje Veljku Belivukui vazdušnu pušku, čuje se repetiranje.

Janković: Izvučeš na levo.

Belivuk: Dobro. I napuniš?

Janković: I puniš.

Belivuk: Jasno. Neka, ja ću.

Janković: Sa ove strane vratiš. Ovako se ubode ovo.

Belivuk: Čekaj da probam, nisam nikad. Koliko košta da se kupi ovo?

Janković: Puška sa ovim sistemom za punjenje i optikom je oko 1.400 evra.

Belivuk: Pravu možeš da kupiš ta te pare.

Janković: Pa jeste, ali ako želiš dobru pušku...

Potom Janković belivuku objašnjava kako da ubaci dijabolu i koristi vazdušnu pušku i izlaze iz vikendice. Po povratku pričaju o tome koliko je puška precizna i Janković Belivuku kovori da "ima oko i ruku". Potom Belivuk objašnjava kako je nabavio futrolu za pištolj za nogu jer zimi nema vremena da reaguje jer "dok podigne jaknu, dok izvuče".

U daljem Razgovoru, Janković komentariše da je kuća u Tršiću lepa, a Belivuk odgovara da "jedino ova ima sve".

- Poslednja je u nizu, navrh brda, nema blizu komšije, ima struju i vodu. Vrata će biti od kovanog gvožđa, sa dve brave. I dalje mi ne garantuje da niko neće da uđe, ali da zaštitim koliko mogu - rekao je Belivuk.

Na Jankovićevu konstataciju da bi trebalo da stavi kamere, Belivuk odgovara da "zasad ne može", ali da je u to u planu

- Znaš gde stavljamo? Na onu banderu odmah prvo. Ide jedna na vrata, jedna da pokriva sve i jedna termovizijska na vrh krova, pa je ti okrećeš kako hoćeš - rekao je Jankoviću.

Slađana Sekulić i Vlade Georgiev; Foto: Nikola Anđić

17.10 Miljković se javio za reč

- Slušao sam šta je advokat Lazarević rekao povodim izveštaja o uviđaju. Ja ostajem pri tome da se sve to izdvoji iz dokaza. Pošto tužliaštvo može bezbroj puta da ponavlja svoje predloge za dokaze koje ste već izdvojili, ja ću opet da ponovim da izdvojite zapisnike o uviđaju u Ritopeku - rekao je Miljković.

16.25 Pauza

Sudija je odredila pauzu od 30 minuta radi odmora.

16.19 Belivuk se javio za reč

- Mogli smo da čujemo samo neko mumlanje i ja ne mogu da se izjasnim ko je na snimku i šta priča. Takođe molim da nam tekst bude na velikom televizoru, preko celog ekrana, ne vidi se. Vidim da se spominje pečenje, nameštaj, laminat, vazdušna puška i dijabole. Ne vidim da se spominje predmet izvršenja krivičnog dela. Nisam na snimku i ne smatram da je iko od ovih ljudi na snimku. Lalić je rekao da je u Tršiću bila puška za najzahtevnije zadatke, za ubistvo predsednika, sad vidimo da je vazdušna. Dakle, Lalić laže - rekao je Belivuk.

Za reč se javio i Nebojša Janković i rekao da ne prepoznaje ničiji glas sa snimka.

15.57 Slušaju se razgovori iz Tršića

Na ročištu su pušteni snimci razgovora koje su Veljko Belivuk, Nebojša Janković, Vlade Georgiev i Slađana Sekulić vodili u kući u Tršiću. Oni su, između ostalog razgovarali o vazdušnoj puški. U optužnici se za kuću u Tršiću, čiji su vlasnici Vlade Georgiev i Slađana Sekulić i da su tamo vežbali gađanje.

Georgiev: Hoćeš da izvučem pušku iz auta?

Belivuk: Hoću. Samo da do četvrtka bude gotovo, da može da se uđe.

Sekulić: Biće.

Belivuk: Onda smo mirni, možemo da uživamo.

Georgiev: Imam takvu, poneću.

Belivuk: Poneo je on češku zbrojevku, isto.

Janković: Sce ovo fejsi, al' dok ne uzmeš "sinol"... On krene bakar da skida.

Georgiev (o vazdušnoj puški): A sa 50 do 70 metara u glavu, šta se desi?

Janković: Ide ova dijabola 300 metara u sekundi.

Georgiev: Može da te ubije?

Janković: Mislim da čoveka može na 40-50 metara u glavu. Ali vidi, ovo je mekana dijabola, možeš sa čeličnom da staviš i sa 50 metara ubije te u glavu. Ali to ti je ta. Ona ima komprimovani vazduh. Ja je punim na bocu za ronjenje.

Na kraju razgovora, Belivuk i Janković dogovaraju se da izađu i da vežbaju gađanje. Janković pita Belivuka da postave mete, a Belivuk odgovara da će da "nađe nešto okolo".

15.00 nastavlja se sa uvidom u dokaze

Prva na listi dokaza je putanja okrivljenog Vlada Draganića. Prikazana je mapa i kompletan put kojim je vozio od Ulice Živka Davidovića do kafića koji je držao, a potom do kuće u Ritopeku u čijoj su skrivenoj prostoriji članovi klana navodno ubijali žrtve, gde se zadržao do nešto posle 21 sat.

Prikazane su putanje Vlada Draganića od više dana, a uglavnom su bile slične - odlazio je u ugostiteljske objekte i kuću u Ritopeku, sa nekoliko usputnih zaustavljanja.

- U pitanju je materijal koji je nastao tajnim praćenjem i snimanjem u odnosu na okrivljenog Draganića. Utvrđuju se činjenic ekoje su predmet dokazivanja. U najvećem broju slučaja se put uglavnom završava u Ritopeku. Tajno praćenje je pokazalo da je koristnik "opel astre". Treća važna činjenica je da su u vozilu nađeni biološki tragovi sada pokojnog oštećenog Milana Ljepoje. Ovo je dokazna radnja tajnog praćenja i snimanja za koji zakonodavac navodi da nije dozvoljeno u stanu - rekao je tužilac Saša Ivanić.

Advokat Dejan Lazarević rekao je da je tužilac rekao o čemu se radi, ali da se radi o tajnom praćenju vozila za koje se "u nepotpisanom dokumentu navodi da ga je vozio Vlade Draganić". On je pitao tužilaštvo šta se dešavalo u to vreme i šta ukazuje na to da su se za vreme praćenja događala neka krivična dela.

- Datumi tokom kojih je Draganić praćen nisu ni u kakvoj vezi sa krivičnim delima ni sa ovim predmetom - rekao je Lazarević.

Advokat Pavle Litričin rekao je da se u svim dokazima "vidi neki tekst koji nije postpisan, ni pečatiran".

- Taj tekst ne može i ne sme da bude deo dokazne građe i nije smeo ni da bude priložen. Vi kao predsednik veća, kada obrazlažete u koji dokaz vršimo uvid, vi čitate opis iz optužnice. Mislim da je to greška, stiče se utisak da je to stav veća, šta taj dokaz prikazuje. Za fotografije Veljka i Bojane Bečlivuk i Vlada Georgieva i Slađane Sekulić, umesto da kažete da se vrši uvid u fotografiju, pa neka tužilac kaže ko su lica, vi ste rekli ko se nalazi na fotografiji i to deluje kao stav veća - rekao je Litričin.

Advokat Dejan Lazarević rekao je da je interes odbrane da se izvedu svi dokazi da bi se "videlo čime tužilaštvo raspolaže i šta nudi sudskom vćei kao dokaz".

- Treba da se vidi da to nisu validni dokazi potpisani, sa pečatom, dostavljeni sa naredbama. Ne tražimo da izuzmete nešto što je nezakonito. Sve kako tužilaštvo daje naše je da komentarišemo, a vi kao sudsko veće da ocenjujete da li su to validni dokazi, da li su falsifikovani, da li na njima možete da donesete presudu. Ako vi ne procenite kako treba, ima ko će da proceni - rekao je Lazarević.

14.54 Andrić se javio za reč

- Dovoljno sam rekao juče, ali moram da se osvrnem na navode tužioca. Oni u potpunosti ne stoje. Taj stan je bio centar mojih životnih aktivnosti, tu sam živeo četiri godine, sudija. Taj stan se vodio na moju bivšu verenicu, a internet je bio na moje im e i ja sam plaćao sve račune. Na snimcima se čuje kućna atmosfera, kućna dostava, pas, televizor, razgovori moje tadašnje verenice i mene. Ja sam od 18. novembra slušao četiri sata snimak i ja sam sve vreme bio u stanu. Mi sve vreme pričamo, dogovaramo se da gledamo seriju, puštamo seriju. Imam dve sveske i za svaki snimak mogu da dokažem da se radi o stanu - rekao je Andrić.

On je rekao da u tom stanu nije vršio krivična dela, a da je neko otišao na adresu na kojoj je prijavljen "sreo bi samo njegovu babu".

- Nisam znao da mogu da odvoaram jer sam živeo na adresi na kojoj nisam prijavljen. Moja bivša supruga je mog sina iz prvog braka dovodila tu da prespava kod mene - dodao je.

Andrićev branilac Saša Sremčević rekao je da smatra da je sud doneo ispravnu odluku izuzimanjem audio snimaka iz dokaza i da su stavovi tužilaštva neosnovani. Sudija je rekla da će odluka biti doneta naknadno.

Marko Andrić; Printskrin: TV Pink

14.45 Tužilac traži da snimci iz stana budu dokaz

- Još jednom Vas pozivam da razmotrite i opozovete rešenje u vezi sa posebnim dokaznim radnjama u vezi sa markom Andrićem. Tužilaštvu nije jasno kako je sudsko veće došlo do zaključka da su sporni dokazi snimljeni baš u stanju, sud to nije obrazložio. Kada pogledate transkripte koji su u spisima predmeta, koji prate audio snimke, ni na jednom mestu nije navedeno da je komunikacija vođena u stanu. Primera radi, rekli ste da je jedan transkript koji počinje da je dana 20. 11. 2020. Marko Andrić u durštvu svoje verenice ostvario bezbedno interesantne komunikacije. Nije nam jasno kako je došlo do zaključka da je razgovor vođen u stanu - rekao je tužilac Saša Ivanić.

On je istakao da, ukoliko je u pitanju stan u Cara Dušana u kom je Andrić neprijavljeno boravio, je sam Andrić rekao da mu je prijavljeno prebivalište u Nišu, a da takođe neprijavljeno boravi u Nišu.

- Evidencija policije je potvrdio ono što je Andrić sam rekao da je neprijavljeno boravio u Ulici cara Dušana broj 84, a stan u kom je snimljen razgovor je u Ulici cara Dušana broj 81. Policija je u stanu pronašla pištolj, municiju i vagu za precizno merenje sa tragovima opojne droge. Izveden je zaključak da je stan koristio samo za dogovore i vršenje krivičnih dela. Stan u Cara Dušana broj 84 nije vršio krivična dela. Stan na broju 81 je prostor za obavljanje krivične delatnosti i taj prostor ne može da se smatra stanom u kom ne mogu da se preduzimaju posebne dokazne radnje tajnog praćenja. Tajno praćenje ni u kom slučaju nije služila za zadiranje u njegovu intimnu i privatnu sferu, već za prikupljanju dokaza za krivično gonjenje koji nisu mogli da se prikupe na drugačiji način i ne krše ustavne odredbe - dodao je.

Tužilac je zatražio da snimci budu preslušavani u sudnici i da se koriste kao dokaz.

Advokat Dejan Lazarević se javio za reč i rekao da je sudska odluka doneta u formi rešenja.

- Ne znam da li je ovo vežbanje tužioca za žalbu pred drugostepenog organa ili ubeđivanje Vas da promenite odluku. Ako sudsko veće promeni odluku stvorićemo praksu da ćemo i mi sa ove strane da ubeđujemo sudsko veće da svaku odluku koju donesete i koja nam ne ide u korist, da se javljamo da Vas ubeđujemo da promenite mišljenje - rekao je Lazarević i dodao da im "sudija oduzima vreme, a priča se o nekoj ekonomičnosti u postupku".

14.35 Sudija proziva prisutne

14.00 Optuženi dovezeni u sud

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu sena teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

(Telegraf.rs)