"Ne znam da li je svedok u granici tuposti, ali znam da ne zna šta priča": Belivuk izneo primedbe

Vreme čitanja: oko 24 min.

Na današnje ročište pozvan je svedok Ilija Kovačević

Printskrin: Pink, Foto: Marko Jovanović

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavljeno je danas u Specijalnom sudu. Na današnje ročište pozvan je svedok Ilija Kovačević.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić objasnio je tokom davanja svog iskaza da je Ilija Kovačević osoba koja je sa njim nabavljala telefone sa "Skaj" aplikacijom.

Kada su Belivuk i Miljković ispitivali Srđana Lalića o Iliji Kovačeviću, on je istakao da Kovačević nije član kriminalne grupe jer nije primao naređenja od Belivuka i Miljkovića.

Belivuk je istakao da je nakon hapšenja članova grupe slobode lišen i sam Kovačević i da je kod njega pronađeno oružje, te da to ukazuje na to da se Kovačević bavio kriminalom.

Kako je navedeno u optužnici, Kovačevićeva uloga je bila da, ukoliko neki član klana bude uhapšen, ugasi njegov "Skaj" nalog i uništi telefon.

18.26 Sudija saopštava odluku

Sudija je saopštila da su odbijeni svi predlozi za ukidanje pritvora ili zamenu blažom merom i istakla da i dalje stoje razlozi za pritvor.

- Kada je u pitanju zdravstveno stanje Alekse Stošića, dobila sam izveštaj u kom je navedeno da je pacijent u više navrata pregledan od strane vaskularnog hirurga VMA, gde nije rečeno da je potrebna hirurška intervencija - rekla je sudija.

Branilac Alekse Stošića je rekao da je nedopustivo da se čeka da bude urgentno i da Stošić ima pravo da se leči kako želi.

Sudija je saopštila da se postupak ponovo spaja u odnosu na optuženog Borisa Karapandžića.

Naredna suđenja zakazana su za 11, 12, 14. i 15. decembar.

Za 11. decembar pozvani su svedoci Igor Arezanović i Petar Ilinković. Za 12. decembar pozvan je svedok oštećeni I. S, a za 14. decembar pozvane su svedoci Dunja Vavić, Katarina Mihajlović i Darija Janković.

Preslušavanje audio zapisa presretnutih razgovora biće nastavljeno 15. decembra.

17.57 Branioci traže ukidanje pritvora

Zatraženo je ukidanje pritvora za Milovana Tadića ili zamenu blažom merom zabrane napuštanja stana ili jemstva.

Ukidanje pritvora zatraženo je i za optuženog Aleksu Stošića.

Advokat Marina Srdić tražila je zamenu pritvora blažom merom u odnosu na Vladimira Greka.

Tužilac Zoran Babić usprotivio se ovom predlogu, navodeći da i dalje postoje razlozi da optuženi ostanu u pritvoru.

Sudsko veće povuko se kako bi odlučilo o procesnim predlozima, odnosno zahtevima za ukidanje pritvora ili zamenom pritvora blažom merom.

17.51 Belivuk razgovara Grekovim telefonom

Pušteni su prisluškivani razgovori Vladimira Greka, koji se u policiji kodno vodio pod imenom "Češalj 3".

Na njegov telefon je sa nepoznatim muškarcem razgovarao Veljko Belivuk, koji je pitao za broj oca "malog Strahinje iz kraja", a po kontekstu priče očigledno je da se radi o Strahinji Markoviću, mladiću koji se od 2020 . godine vodi kao nestao.

- Urgiram istragu za sina, pokušavam da oglasim priču preko novina jer urija neće. Pitaj da li bi otac pričao sa novinarom - rekao je Belivuk, a u nastavku razgovora i prepiske razmenjuju telefonske brojeve.

U jednom od narednih razgovora, otac Strahinje Markovića rekao je da mu sina "odjednom nema, a rekli su da je bio priveden"

- Nije mogao kao golub da izleti odavde - rekao je Strahinjin otac.

Na pitanje sudije da li je u razgovorima glas Vladimira Greka, Grek je odgovorio da jeste njegov broj telefona, ali da je "očigledno da nije njegov glas".

- To je moj glas, bifimo da nisam monstrum, nego da pokušavam da nađem dete koje je nestalo u 29. novembru. Ovo ukazuje na to da policija nije pod mojom šapom, kao što se pričalo. Ovo je razgovor sa Strahinjinim ovcem. Sina mu znam površno. Nebitno s kim je otišao, ja nisam cinkaroš, kao drugi. Tužilaštvo je pokušalo da nam napakuje i taj nestanak, ali nisu mogli, verovatno, zbog ovog razgovora. I danas traže to dete - rekao je Belivuk.

Potom je u sudnici preslušano još nekoliko razgovora, među kojima je i razgovor Greka sa muškarcem koji ga poziva da odu do Karaburme jer tamo Belivuk i Miljković imaju problem sa profesionalnom upravnicom u zgradi u kojoj je kupljen novi stan i koja je zvala policiju.

17.26 Preslušavaju se prisluškivani razgovori

najpre su preslušani snimci iz stana marka Andrića, na kojima se čuje da on kaže: "Daj mi čiste gaće, ljubavi", te je evidentno da se radi o stanu. On se sa izvesnim Dušanom Mančićem dogovara da "pokupe robu".

- Da li možeš da uzmeš stotku? Da kažeš da si uzeo stotku, a da uzmeš dve? Je l Đole ima predstavu s kim se ti... - pitao je Mančić.

- Nema predstavu Samo količinski da donesem. Misliš da udarimo i ja i ti robu? - odgovorio je Andrić.

Sudija je istakla da je očigledno da je snimak nastao u stanu, te da on neće biti dalje preslušavan.

- Ovo što radite je protivustavno. To je moj stan, ja u svoja četiri zida imam pravo da radim šta god poželim - dogovaram, razgovaram, lažem, manipulišem... Meni je glupo da komentarišem ovu decojku, ona je sad udata. Postoji ceo snimak gde snimamo stan pored jer smo hteli da srušimo zid i proširimo stan - rekao je Andrić.

17.22 Miloš Budimir se opet javio za reč

- Mi smo ovde od Ilije Kovačevića čuli da telefon može da radi i bez kartice, a kad se sprži da ne ostane ništ ana telefonu. J aimam naredbu za neki telefon koji je oduzet od mene 2021. godine. Pisao je da je bez kartice i da koristi "Skaj" aplikaciju. Kako je neko utvrdio da koristim "Skaj", ako telefon nema karticu? - pitao je Budimir.

17.15 Miljković iznosi primedbe

Miljković je rekao da ne stoji stav tužilaštva da je Kovačevićev iskaz saglasan sa Lalićevim.

- Takođe, Hrvatin je rekao da je kod Kovačevića pripremao krivična dela. Pa, ako tužilaštvo veruje Hrvatinu, onda treba da gone i ovog Kovačevića. Do danas Kovačević nije spomenuo da je radio za Lalića i tek danas se setio da je od Lalića primeo neku platu. Ostaće nam enigma do kraja života šta je njemu servisiranje telefona jer ih nije popravljao. To što za njega znači servisirati, za mene znači instalirati - rekao je Miljković.

On je rekao da mu "nije jasno kako policija može da vidi da u telefonu ima 'Skaj' aplikacija", ako se ona obriše kad se telefon vrati na fabrička podešavanja.

- Rekao je američke akrtice, Lalić je rekao kanadske. Takođe smo čuli da ne mora da ima karticu, onda pada u vodu priča o baznim stanicama. Nije objasnio kako nas zna, ja iz njegovog iskaza mogu da zaključim samo da iz novina zna da smo mi neki Kratos i Soprano, što zna cela Srbija. Videli smo da može da sprži bilo koga jer misli da mu ke vlasnik tražio. Čuli smo da svako svakom može da sprži nalog. Setite se da je Lalić rekao da je obmanuo "Skaj" korisničku podršku i našao Hodžića i Kožara na Krfu. Danas smo čuli da to nije moguće, jer nisu njegovi korisnici - dodao je Miljković.

On je ponovio šta je na suđenju rekla psihološkinja Ana Najman, da dodatne stvari mogu da dođu u sećanje kada opadne stres i rekao da bi voleo da se obavi veštačenje Kovačevića i upitao kakav je on to stres pretrpeo jer im je dao "Skaj" telefone.

17.09 Miloš Budimir iznosi primedbe

- Ilija je rekao da se pin ne menja, a Lalić je na moje pitanje odgovorio kako, kada mu neko ne plati nalog, on se obrati "Skaju" i oni mu ugase nalog, promene pin i vrate mu nalog kao nov. Ipak ne stoji teza da ECC ID odnosno jedinstveni kod ne može da se menja. Ilija kovačević je 2021. rekao da je bio u obavezi da sprži naloge ako se nešto desi. Danas je rekao da su mu rekli da ih ugasi, a nije rekao ko. Ne znamo šta se desilo za dve godine, ali je rešio da promeni ploču - rekao je Budimir.

On je istakao da je Kovačević rekao da svako ko želi da bude distribuder ode na sajt.

- On je tamo pričao da je distributer, a danas je rekao da je prodavac. Rekao je da je dovoljno da se registruje i dobije licencu, nije rekao da je radio za Lalića. A lalić je pričao da je morao da otvori neku firmu, dok Kovačević to nije rekoa ni u tužilaštvu, ni ovde. Lalić je 10. novembra 2022. rekao da on navodno zna ko je koristio koje korisničko ime i ponovio sve što piše u optužnici, da se neko od tužilaca ne naljuti na njega. A Kovačević je znao da nabroji samo troje ljudi - lalića, Miljkovića i Belivuka - što takođe smatram da nije istina .Lalić je imao viš od 1.000 korisnika, a znao je da navede samo one čija je imena naučio napamet iz optužnice - dodao je.

Lalić je, kako kaže Budimir, rekao da je prženje naloga i davanje nepoznatom licu opasno, dok ej Kovačević rekao da su se "nalozi ostavljali po nekim kafanama i niko nije znao ni ko stoji iza tog naloga".

17.03 Belivuk iznosi primedbe

- Iskaz svedoka je sve osim jasan ili precizan. Ja ne znam da li je svedok u granici tuposti ili ispod nje, ali znam da ne znam šta priča. Lalić i hrvatin su znali da su kupovali drogu od Miljkovića, mene i braće Budimir, tako i svedok sad zna imena samo Marka, Lalića i mene. Svedok zna kome je dao teleofne, da nije neko bi mogao da ga prevari i on bi morao da ga plati. Ali on ne zna da vede nijedno prezime osoba kojima je davao telefone, osim naših - rekao je Belivuk.

On je istakao da je u tužilaštvu Kovačević rekao da je samostalni prodavac i serviser telefona i da je aparate pravio za Miljkovića i mene i ostavio ih u restoranu Nišava, a danas je rekao da je ostavljao u restoranu Partizan, ali ne zna da li im je davao ruke.

- Onda se javlja naknadna pamet i on se seća da smo mi bili sipred njegove kuće u nepoznatom vozilu i da nam je dao teleofne za koje se ne seća koji su, a ni koji je bio datum. Znao je naša korisnička imena, a onda je rekao da ne zna imena naloge jer ih nije gledao, pa kaže da je znao po pinu, a onda opet ne može da navede nijedan pink, pa čak ni svoj. Takođe, ne zna da li pin ima četiri ili šest cifara - dodao je Belivuk.

On je rekao da se glavna primedba odnosi na sudiju.

- Ja sam više puta molio da nam se sudi po onom čuvenom zakonu, da se ne podržava tužilaštvo. Ilija Kovačević nikada u SBPOK nije izjavio isplatu od 1.500 evra, ali se ovde Vi uključujete i postavljate pitanje, ja ne znam kako se ovo zove, nisam kao Miljković, on se baš ubacio u to, ali je pitanje sadržalo nešto što svedok nije nikad rekao. Onda sam se setio Hrvatina i kabla ili žice, nikad nismo utvrdili ni danas šta je, i njene dužine, pa ste vi rekli da je rekao da je dužina metar i po. Sreća pa je Hrvatin rekao da to nije rekao. Posle je utvrđeno da je to rekao Lalić. Vi ste pokušali da se poklope iskazi saradnika - rekao je Belivuk.

Belivuk je rekao da im se sve odbija, pa čak i neka pitanja, koja su "možda bila bitna, ali to nikada nećemo saznati". On je dodao da "to sada nije bitno, ali će biti za koju godinu".

Printskrin: TV Pink

17.00 Iznošenje primedbi na iskaz svedoka

Tužilac je rekao na to da je iskaz jasan i precizan i da će da bude dokazano da je u skladu sa dokazima koji će tek da budu izvedeni.

Advokat Nikola Jerković je rekao da iskaz nije pouzdan, da je kontradiktoran u odnosu na materijalne dokaze.

- U potvrdama o oduzetim predmetima navedeno je da su pronađeni uređaji "Skaj", a svedok je rekao da se "prženjem" briše aplikacija iz telefona, tako da policija nije mogla da nađe "Skaj" na telefonima. Njegov iskaz je u suprotnosti sa Lalićevim i Hrvatinovim iskazima - rekao je Jerković.

16.20 Pauza

Sudija je odredila pauzu u trajanju od 30 minuta.

16.17 Branioci postavljaju pitanja

Odgovarajći na pitanja branilaca, Kovačević je rekao da ne zna koliko je naloga deaktivirao nakon hapšenja pripadnika Belivukovog klana, rekavši da je bilo više naloga.

Na pitanje da li je među nalozima bilo albansko ime, rekao je da nije gledao korisnička imena jer mu to nije bilo važno i da je gledao samo pin kodove naloga.

Belivukov branilac Pavle Litričin pitao je da li je Lalić umeo da napravi "Skaj" telefon, a Kovačević je odgovorio da je umeo i da ne bi mogao da prodaje skaj naloga da nije.

- Ako je mogao sam to da uradi, zašto bi onda davao vama deo svojih klijenata i novca - piteo je Litričin.

- To je pitanje za Lalića - odgovorio Kovačević.

Na pitanje advokata Jerkovića koliko je bio blizak sa Lalićem, Kovačević je odgovorio da su govorili o "Skaju", elektronskom sportu i sličnim stvarima i da nisu pričali o mnogo privatnih stvari, niti bili toliko bliski.

16.12 Nebojša Janković postavlja pitanja

Janković: Kako "Skaj" sazna gde je neko?

Kovačević: Ako se traži preko podrške, ako je potrebno.

Janković: Da li možeš da pitaš za tuđe klijente?

Kovačević: Ne verujem, zašto bih ražio za tuđe klijente, bavim se svojim klijentima.

Janković: Da li bi te "Skaj" pitao što ti  pitaš za tuđe klijente?

Kovačević: Pa da, upravo jer se "Skaj" bazira na intimnosti.

Janković: Ti se lomiš šta ćeš da odgovoriš, ne znaš šta je pravilno, šta ne, šta je ispravno, šta ne. Kad bi pitoa za tuđe klijente, da li bi te pitali polako, zašto pitaš za tuđeklijente. Nije on to radio, ali neko drugi jeste, zato je Miloš i pitao određena pitanja. On je dobijao neki novac da bi radio kod Lalića. Dobiojao je novac zbog svog znanja, znači da se bolej razume od Lalića.

Kovačević: Svako ovde prisutan ko malo bolje zna da koristi računar i upali telefon, može to da nauči za 10 minuta.

16.06 Miljković se javio za reč

Miljković: Kako ste nabavljali kartice?

Kovačević: Od korisničke podrške.

Miljković: Ko je iza naloga podrške?

Kovačević: Ne znam.

Miljković: A za Belivuka i mene znaš. Da li "Skaj" može da radi bez interneta?

Kovačević: Može bez kartice kad ima wifi.

Miljković: Da li možeš da nosiš prenosivi ruter i da koristiš "Skaj" bez kartice?

Kovačević: Može, bitno je da ima internet konekcija.

Miljković: Mogu da idem na bilo koju lokaciju gde ima internet i ne treba mi kartica, kačim se na internet i koristim?

Kovačević: Pa može da radi gde god ima interneta.

Miljković: Koje su boje kartice?

Kovačević: Uglavnom bele sa narandžastim.

Miljković: Kako si plaćao te kartice?

Kovačević: Sve se plaćalo kriptovalutama.

Miljković: U vezi sa pin kodovima, ako ja imam neki pin kod i neću da ga koristim, hoću novi. Ostalo je tri meseca pretplate, je l' mogu da prodam Peri?

Kovačević: Periću, možete.

Miljković: Kad nalog istekne, da li možeš isti nalog sa istim kodom da preprodaš?

Kovačević: To niko ne bi kupio.

Miljković: Kako ne bi kupio? Da li si ti to radio? Jer znam da si radio. Šta se desi onda sa tim kodom?

Kovačević: Obriše ga sistem, ako se ne uplati ponovo za sedam ili 14 dana. Dok se ne uplati, ne može da se koristi nalog.

Miljković: Da li ti meni možeš da promeniš kodove?

Kovačević: Ja se ne sećam.

Miljković: Ja se sećam.

Kovačević: Svako ima svoj kod i neće da se menja.

Miljković: Je l' može da se promeni kod?

Kovačević: Možda i može ako podrška dozvoli.

Miljković: Ipak to nije nešto jedinstveno u "Skaju"?

Kovačević: Ne znam, ja nisam menjao kodove.

16.02 Tužilac postavlja pitanja

Tužilac je pitao da li je moguće da se promeni pink kod naloga, a Kovačević je odgovorio da nije. Na pitanje da li plaća prema pin kodu ili prema niknejmu, odgovorio je da se plaća prema pin kodu.

- Najčešći operater kartica je bio ATNT. Bio je bar kod na poleđini i onda ide niz brojeva. Kad sve uradim i imam aparat u ruci, on pokazuje da ima signal, ali ne znam da li se taj telefon kači na neku baznu stanicu, pretpostavljam da se kači, da biste imali internet da ga koristite - rekao je. Kovačević.

15.49 Miloš Budimir postavlja pitanja

Budimir: Kada ste saznali da je jedan od osnivača esport kluba jedan od braće Budimir?

Kovačević: Piše na papiru. Ja se sad ne sećam tčano, ali ako treba doneću papirologiju.

Budimir: Da li ja osnovu korisničkog imena "Skaja" može da se locira korisnik?

Kovačević: Koliko ja znam, ne, ali ako mu ne radi aparat, onda pitaju u kom je regionu kao korisnik. Ali to ne radim ja, to radi korisnička podrška.

Budimir: Da li je Lalić rekao da će da ti opristi dug ako budeš ovde podržao njega?

Kovačević: Ponavljam, nikom ništa nisam dužan.

Budimir: Meni je Lalić u pritvoru na šetnji rekao da si mu dužan više desetina hiljada evra. Da li si imao svoj portal za distribuciju "Skaja"?

Kovačević: Čini mi se da je već bilo ovo pitanje, odgovorio sam. Imao sam svoj portal. Ja sam imao svoj a Lalić je imao svoj, a ja sam servisirao.

Sudija: Pošto ste rekli da postoje i te sličice, ako Vas neko kontaktira, a promenio je sličicu kako znate da je to on?

Kovačević: Pa zato što su postojali pin kodovi, a ja sam imao portal i mogao sam po tome da proverim. Uglavnom ljudi nisu menjali.

Budimir: Da li je Lalić bio upisan beri ili Beri Mils?

Kovačević: Beri, ali možda je u nekom momentu menjao.

Budimir: Rekli ste da nekom ugasite nalog. Ako ga ugasite je l' možete da preprodate nekog drugog?

Kovačević: Pa ne mogu, kako da preprodam?

15.39 Belivuk postavlja pitanja

Belivuk: Kako znaš da sam ja aparat naručio za sebe, a ne preprodao i zaradio neke pare?

Kovačević: Pa to ne znam šta ste radili, mogli ste dalje šta hoćete.

Belivuk: Da li možeš da gledaš poruke kao agent?

Kovačević: Ne, samo mogu da pošaljem račun, produžim nalog i ugasim ga.

Belivuk: Kako onda znaš da su telefoni baš naši, a ne vidiš sadržaj poruka?

Kovačević: Znao sam po niknejmovima sa kojih se naručivalo.

Belivuk: Da li ima još nešto pored niknejma? Mislim da je Lalić spominjao neku sličicu.

Kovačević: Bilo koji korisnik može da menja ime i sliku neograničeno puta, kad god hoće.

Belivuk: Da li tebi kao agentu izlazi notifikacija da je neko promenio korisničko ime ili sličicu?

Kovačević: Ne.

Belivuk: Da li pet ljudi može da ima isto ime i sliku?

Kovačević: Može.

Belivuk: Da li se slika koja je trenutno slikana razlikuje od slike koja je ranije sačuvana u telefonu?

Kovačević: Pa ne piše u četu kada je slikano.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

15.00 Miljković postavlja pitanja

Miljković: Da li si ostao dužan novac Laliću?

Kovačević: Mislim da ne.

Miljković: Koga prvo upoznajete od nas?

Kovačević: Lalića duže poznajem, odrasli smo u istom kraju. Vas poznajem od kad smo se našli na stadionu da razgovaramo o esportsu. To je bila neka 2020.

Miljković: Da li si se družio sa Bojanom Hrvatinom?

Kovačević: Ne. On je dolazio kod mene kući, ja sam servisirao telefone kod kuće jer nisam imao novca za lokal. Po slikama u medijima, ge sam video kako izgleda, mogu da kažem da je bio kod mene kući.

Miljković: Da li je nekada dolazio sa Lalićem?

Kovačević: Ne mogu da se setim.

Miljković: Koliko si puta 2020. video Lalića?

Kovačević: Ne mogu da se setim.

Miljković: Koliko je Lalić vremenski ostajao kod tebe?

Kovačević: Ne dugo, ali najviše kad smo razgovarali o esportu.

Miljković: Kako znaš da si dobio 1.500 evra, od koga i za šta?

Kovačević: Za servis, od Lalića, ne znam tačno kada.

Miljković: Hoćemo da napravimo pauzu? On će da se sruši.

Kovačević: Neću se srušiti, možemo da nastavimo, hvala.

Miljković: Ko te je pozvao na sastanak za esports?

Kovačević: Ne mogu da se setim tačno ko, svi su znali ko sam i čime se bavim. Hteo sam profesionalno da se bavim igricama i dobio sam poziv. Zvezda je to već imala, ja sam smatrao da će to bti zdrava konkurencija.

Miljković: Da li imaš običaj da se nalaziš s ljudima koji te zovu sa nepoznatog broja?

Kovačević: Ne mogu da se setim ko je zvao, ali ako je nešto za posao ja nemam problem da dođem. Ako su hteli da ostanu anonimni...

Miljković: Je l' to ilegalno?

Kovačević: Izvinite, ali to je igranje igrica i takmičenje.

Miljković: Da li si hapšen?

Kovačević: Jesam, u maju, smatram zbog "Skaj" aplikacije.

Miljković: A pištolj?

Kovačević: Pištolj je od moje majke.

Miljković: Ali si uhapšen prvenstveno zbog pištolja?

Kovačević: Ne, nego zbog "Skaja".

Miljković: Jesi bio Lalićev agent?

Kovačević: Jedino zbog servisa.

Miljković: Šta je sad taj servis? Objasni mi.

Kovačević: SIM kartice su bile drugačije i onda sam pisao u inostranstvo kad je nešto potrebno. To može svako da radi, ali svi su znali da sam ja vešt.

Miljković: Da li si ikada za Lalića radio nešto osim "Skaja"?

Kovačević: Jesam, esports.

Miljković: A drogu?

Kovačević: Ne.

Miljković: Da li si radio nešto za Bojana Hrvatina?

Kovačević: Nisam.

Miljković: Naveo si da si meni, Belivuku i Laliću ponudio da nam prodaješ "Skaj". Je l' Lalić kupovao telefone od tebe?

Kovačević: Nije baš kupovao...

Miljković: Davanje lažnok iskaza je krivično delo. Gde si lagao, ovde ili u tužilaštvu?

Kovačević: Ja sam ponudio svoju uslugu kao tehničko lice. Na stadionu smo pričali i o "Skaju".

Miljković: Koliko si imao Kratosa u telefonu?

Kovačević: Ne sećam se.

Miljković: A sećaš se da sam ja Kratos?

Kovačević: Po naručivanju telefona, dolazio sam na stadion električnim trotinetom da donesem telefon.

Miljković: Kako ja to poručim telefon, kako znaš da sam ja?

Kovačević: Zato što mi kažete da odem na stadion Partizana u taj restoran i ostavim telefon na pultu.

Miljković: A šta s onim da si ostavljao u Nišavi?

Kovačević: Pa jesam i tamo.

Miljković: Rekao si da nisi želeo lično da ulaziš u poznanstva, nego da bude čisto poslovan odnos. Stadion nisi spomenuo. Otkud sad stadion?

Kovačević: Ja se sećam da sam ostavljao na stadionu. Naplaćivao sam ih kao i svima.

Miljković: Da li se sećaš nekog kontakta koji si imao upisan, a da mu se sećaš iemna i pezimena?

Kovačević: Ne.

Miljković: Samo si nas trojicu upamtio?

Kovačević: Da. Kad smo se upoznali, rekli ste mi imena. Prezimena sam saznao kada smo potpisivali osnivački akt za esports. Znao sam da je Kratos Marko Miljković jer su se tako zvali između sebe. Bio sam prisutan jednom kad ga je Srđan Lalić oslovio sa Kratos. Davao sam i Marku u ruke telefon, ali to ne znači da je to taj nalog.

Miljković: Malopre je rekao da je uvek ostavljao na šanku, a sada je rekao da je meni u ruke. Pre toga je rekao da nikad nije dao u ruke. Jesi mi dao ili nisi?

Kovačević: Dao sam, ali ne znam da li taj nalog. To je bilo na stadionu Partizana, tamo gde je bio restoran, koliko se sećam.

Miljković: Mnogo si nesiguran. Šta ostaje posle prženja telefona?

Kovačević: Vrati se na fabrička podešavanja. On ne poseduje "Skaj" kada se vrati na fabrička podešavanja.

Miljković: E, ovo sam pitao jer me zanima kako je policija mogla da napiše da je bio telefon sa "Skaj" aplikacijom, a on je spržen, odnosno vraćen na fabrička podešavanja. Da li "Skaj" telefon ima neke druge aplikacije?

Kovačević: Kad se vrati na fabrička podešavanja, telefon nema ništa.

Miljković: Jesmo Belivuk i ja bili kod tebe?

Kovačević: Јeste jednom, imali ste maske. Sedeli ste u kolima, ja sam izašao i izneo telefone.

Miljković: Da li ti je neko od nas nekada tražio da spržiš bilo koji nalog?

Kovačević: To je bila polisa za svakog klijenta koji nema svoj telefon u posedu.

Miljković: Da li možeš da spržiš samo svoje naloge koje si prodao ili i bilo koje druge?

Kovačević: Ne mogu.

Miljković: Da li smo ti mi nekad tražili da spržiš neki nalog?

Kovačević: To je bilo deo polise.

Miljković: Ja te pitam da li smo ti mi tražili da spržiš neki nalog koji je kod tebe, ti mi pričaš o polisama. 'Ajde, popij malo vode. Da li sam ti ja nekad poslao da spržiš neki nalog koji nije moj?

Kovačević: Možda, ja sam imao mnogo zahteva.

Miljković: Koji zahtevi, kad ne znaš ko su ti bili klijenti? Jesmo ti tražili?

Kovačević: Pa sigurno, ali se ne sećam koji.

Miljković: Ne može sigurno, ako ne znaš koji. Možeš samo da kažeš ne znam. Sudija, ovo je na moju štetu, ne može sigurno ili verovatno, ovde se radi o ozbiljnim stvarima. Da li ti je Lalić rekao da spržiš naše naloge uoči hapšenja?

Kovačević: Ja mislim da je on prvi uhapšen.

Miljković: Nije, ja sam pre njega.

Kovačević: Ja sam u medijima video da su uhapšeni i deaktivirao sam sve naloge koji su bili kod mene.

Miljković: Sav sadržaj sa "Skaja" je unutar "Skaja"?

Kovačević: Jeste.

Miljković: Da li poruke mogu da se čuvaju neograničeno?

Kovačević: Mogu da se čuvaju, a Vi biate koliko dugo će da se čuvaju.

Miljković: Šta se dešava sa svim tim kad spržiš telefon?

Kovačević: Rekao sam da se vrati na fabrička podešavanja.

Miljković: Daj da pozovemo nekog ko zna, pošto ti očigledno ne znaš ništa. Sudija, ovo mi vređa inteligenciju. Da li može Pera Perić da ti pošalje poruku da spržiš nalog Kratosa i Soprana? Da li može neko da te prevari da spržiš nekom nalog i da on izgubi sve podatke, a telefon je i dalje kod njega?

Kovačević: Mora vlasnik telefona da se javi. AKo telefon nije u nejgovom posedu javi neko blizak ili on uzme tuđi telefon.

Miljković: Kako ćeš onda da utvrdiš da sam to ja?

Kovačević: Pa ako je neko blizak...

Miljković: Ali ti ne znaš ko je meni blizak, a glasovnu ti nikad nisam poslao, nisi čuo moj glas. Da li možeš da prebaciš nalog s jednog telefona na drugi? Je l' to mora fizički?

Kovačević: Može, i ne mora fizički, mogu da dam parametre.

Foto: Pink, printskrin

14.65 Punomoćnici postavljaju pitanja

Punomoćnik Sanje Mihajlović advokat Ivan Ninić pitao je svtadionedoka da li je postojala evidencija korisnika, Kovačević je odgovorio da postoji sajt na kom je bila lista korisnika sa opcijama za produžavanje pretplate, gašenje naloga ili slanje računa.

Kovačević je ispričao da je "Skaj" prodaveo i drugima, ne samo Belivukovom klanu.

- Lalić je prodavao svoj "Skaj", a ja svoj, ali sam ja servisirao. Ja sam radio servis za Lalića. Plata je varirala. Jedan mesec bi bilo 400 evra, drugi mesec 800. Nekad i više.

Na pitanje da li je Lalić tražio da se servisira neki telefon koji ne pripada članovima Belivukovog klana, Kovačević je rekao da nije znao čije je telefone testirao, jer ej cela aplikacija bila bazirana na privatnosti.

14.45 Svedok za sudskom govornicom

Svedok je rekao da ostaje pri iskazu koji je dao u tužilaštvu.

- Bavio sam se projektom Esports Partizan, trebalo je da budem vođa tog projekta. Bilo je pet osnivača, od toga sam uglavnom ja radio sve to. Osigurana je prostorija na stadionu, naručivao sam komponene, renoviran je prostor. Srđan Lalić, Veljko Belivuk, Marko Miljković i mislim da je jedan od braće Budimir, ali nisam siguran koji su bili osnivači sa mnom - rekao je Ilija Kovačević.

Prostorije su bile kod južne tribine i postojala su, kako je objasnio, velika metalna vrata, iza kojih su bila PVC vrata. Kada se popne uz stepenice dolaziolo se u prostoriju predviđenu za takmičenje u igranju igrica.

- Uvek sam se bavio popravko tehnike. Ugrađivao sam i "Skaj" aplikaciju, ona se ugrađivala na obične telefone. I danas postoje kriptovane aplikacije koje su sigurne, zbog privatnosti. To i danas možete da nađete i samo se prijavite da postanete prodavac. Ja sam se prijavio Srđanu Laliću. Ja sam bio agent za server i imao sam svoje klijente. Servisirao sam i Srđanove klijente. Svi smo pod okriljem jedne platforme. Od klijenata, da ne računamo Lalića, bili su Veljko Belivuk i Marko Miljković - dodao je.

Kako je ispričao, kada je on došao, Belivuk i Miljković su već imali "Skaj" telefone, a on je vršio servisiranje i ugrađivao šta je bilo potrebno.

- Moje ime na skaj je bilo Green, posle sam dodavao nešto, ali Green je bilo primarno. Srđan lalić je bio Beri, Marko Miljković je bio Kratos, a Veljko Belivuk Soprano. Nisu mi govorili kodno ime. Saznao sam kako se zovu po naručivanju telefona. Kada klijent više ne poseduje telefon, moja dužnost je da ga ugasim. Pošto se aplikacija bazirala na privatnosti, ako nalog više nije u njihovom posedu, moje je bilo da ugasim nalog - rekao je Kovačević.

Na pitanje da li je od Belivuka i Miljkovića dobijao instrukcije za gašenje naloga, odgovorio je da mu je rečeno da, ako se Belivuku i Miljkoviću nešto desi, ugasi njihove naloge.

- Saznao sam iz medija da ne poseduju više naloge i ja sam ih ugasio, kao što bih bilo kom drugom klijentu. Kada ugasim nalog, on se samo vrati na fabrička podešavanja. Preko "Skaja" smo komunicirali tekstualno, glasovnim porukama i mogle su da se šalju fotografije, a pozivi i video snimci nisu bili mogući - dodao je.

Kovačević je sve vreme tokom izlaganja delovao vidno uplašeno, a sudija ga je u jednom momentu pitala da li je dobro, istakavši da izgleda kao da mu nije dobro.

14.35 Sudija proziva prisutne

Sudija je zatražila lekarsku dokumentaciju za okrivljenog Borisa Karapandžića i istakla da je u medicinskoj dokumentaciji navedeno da je on optušten iz bolnice i dobrog zdravstvenog stanja.

Podsetimo, Karapandžić je 7. novembra završio u Urgentnom centru zbog povreda, a rekao je da se "sapleo i pao".

14.00 Optuženi dovezeni u sud 

Sedam ubistavaBelivuku i njegovom klanu sena teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

(Telegraf.rs)