Spasojević nabavio oružje zbog klana Belivuk, plašio se za život: Odbrana tvrdi da je paranoičan i da izmišlja

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na suđenju klanu Belivuk preslušani su prisluškivani telefonski razgovori okrivljeno saradnika Nikole Spasojevića u kom je govorio da će da da glavu za svog brata ukoliko bude problema s Belivukom, ali i da će da se bori za sopstveni život

Foto-montaža: Milena Đorđević, TV Pink, Facebook

Na jučerašnjem suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuk i Marka Miljkovića nastavljeno je sa preslušavanjem telefonskih razgovora koji su dobijeni merama tajnog praćenja i prisluškivanja, a najupečatljiviji su bili razgovori okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića, koji je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal potpisao sporazum o priznanju krivice i dobio manju zatvorsku kaznu.

Preslušano je više Spasojevićevih razgovora, od kojih je najduži bio sa muškarcem pod nadimkom Štrki i sa kojim je razgovarao o svojoj verenici, ali i o Belivukovom klanu.

Dobar deo razgovora bio je upravo o Spasojevićevoj verenici, za koju je sumnjao da ga vara. Prva sumnja mu se javila kada je ona otišla sama da šeta po kiši pola sata, a onda je u njenom telefonu video poruku sa nepoznatog broja koji joj je pitao da li će se videti u teretani.

Pričao je da je paranoičan i da mu je to najgori period u životu.

- Lepo uzmeš i iskontrolišeš sve, imaš opciju da se uloguješ na njen Viber preko nekog drugog uređaja i tako pratiš jedno mesec dana, samo ne otvaraš ti poruke, nego čekaš da prvo ona otvori. Neće ona provaliti to - rekao je muškarac u delu razgovora koji se nije nalazio u transkriptu, gde je samo označeno da je vođen neformalni razgovor, ali taj razgovor jeste pušten u sudnici.

Upitan da li hoće dete, Spasojević je odgovorio da hoće.

- Lepo joj napraviš dete i fokusiraš se na to dete, za ženu te boli k****, da vidiš kako će da krene da trči za tobom - rekao je Štrki.

Upravo taj razgovor su za primedbe iskoristili članovi klana, ali i advokati.

- Videli smo da je Spasojević rekao da se udalji od stadiona i da hoće dete, brine za verenicu - rekao je Miljković, ističući da se Spasojević nije udaljio sa stadiona iz straha od njih, što je govorio u svom izlaganju pred sudom.

- Imam dva dokazna predloga. Jedan je da pozovemo ovde Nikolu Spasojevića da kaže da li je on to lice koje je pričalo na telefon. Ako kaže da jeste, onda možemo da vidimo da je paranoičan i ljubomoran i treba da se veštači - rekao je advokat Jerković.

Advokat Miljana Perendija rekla je da su razgovori potvrdili sumnje odbrane o Spasojeviću.

- On se nalazio u tolikoj paranoji, pratio je ženu, pa je dolazilo do ushićenja i nekog deranja. To pokazuje da je sklon ne samo izmišljanju stvari i paranoisanju ili hiperbolisanju. Njegova žena izlazi u šetnju, on misli da ga vara i još kaže ne daj Bože da sutra izađe u novinama. Tokom boravka u CZ stalno je plakao, hteo je da se ubije. Mislim da je dobar predlog kolege - rekla je Perendija.

Foto: Facebook

Bio u strahu od klana

U više razgovora koje je Spasojević vodio povela se priča o Belivukovoj grupi, kao i tome da se sada okrivljeni saradnik osećao ugroženo.

Rođeni brat Nikole Spasojevića Nenad Spasojević obavljao je radove u stanu Veljka Belivuka. Njih dvojica su razgovarali o tome da izvesnoj Nini treba da se pošalje poruka da se javi Bojani Belivuk i da se dogovore oko plaćanja.

- Ti si mi rođeni brat, ja ću glavu izgubiti zbog tebe ako treba, tebi neće da fali dlaka s glave. Tebe neće niko da tuče i da maltretira, brate. Ja to neću da dozvolim svojim životom - rekao je okrivljeni saradnik bratu.

Brat mu je odgovorio da je Belivuk "popi*deo na njega i vređao bez potrebe".

- Kaži da se nisi ugrađivao i ćao zdravo - rekao je Spasojević.

Ipak, u nekom od njihovih narednih razgovora, Nenad Spasojević rekao je bratu da ga je Belivuk vređao i da je rekao da su se "svi pougrađivali".

Foto: Pink, printskrin

U razgovoru sa spomenutim Štrkijem, sa kojim je pričao o problemima sa verenicom, Spasojević se dotakao problema koje je imao sa Belivukovim klanom.

Na pitanje da li se situacija slegla, Spasojević je odgovorio: "Ako se ne slegne situacija, sleći će se humka". Prijatelj ga je takođe pitao da li je "ono", misleći na oružje, kupio zbog streljane, ili radi lične bezbednosti.

- Ja i dalje gledam te ljude kao braću, ali ako dođe do toga da moram da branim svoj život, braniću ga - rekao je Spasojević.

U Spasojevićevom razgovoru sa verenicom, ona mu je rekla da je neko prati automobilo, te Spasojević poziva Kizu, koji je evidentno policijski službenik, i pita ga da proveri tablice automobila.

- Je l' možeš da mi proveriš tablice? Ženu mi prati neki auto, onako neprirodno. neki "reno" crvene boje. Pokušao sam da iščupam nešto iz nje, da kaže kako ju je pratio. Ona ga je pretekla, on je išao za njom od Ustaničke do Miljakovca. mada, onaj ko prati ne bi dao da ga vidiš - rekao je Spasojević.

- On misli da je nevidljiv, tako to ide. Videćemo šta se vozi na tim tablicama i ko je vlasnik, samo ne može pre ponedeljka, sad nema nikog tamo - odgovorio je Kiza.

Okrivljeni Marko Miljković se u svojoj primedbi dotakao i tog razgovora.

- Tužilaštvo je propustilo da pokaže Kizu. A Spasojević se setio samo nekog Purkovića. Ovo je zloupotreba službenog položaja. Jer mi treba da podižemo tužbe? Treba da mu ukinete status jer je znao da govori da Belivuk podstrekuje, a on komunicira sa Purkovićem - rekao je Miljković.

Aleksandar Purković je policajac kom se sudi za odavanje informacija klanu Belivuka i Miljkovića.

(Telegraf.rs)