Oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova o psihosocijalnoj prevenciji i radu sa zaposlenima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo je prvo u regionu krajem 2017. godine, uvelo SOS broj – za hitne psihološke intervencije, koji je zaposlenima na raspolaganju 24 časa dnevno

Foto: Nikola Tomić

Zbog složenosti policijske profesije, Ministarstvo unutrašnjih poslova pridaje veliki značaj psihosocijalnoj prevenciji koja je, kroz kontinuirani rad službe koju čine visokoobučeni i iskusni psiholozi i socijalni radnici, obezbeđena svim zaposlenima u Ministarstvu.

Važno je napomenuti da se neprekidno i posvećeno radi na edukaciji i motivisanju rukovodilaca, zaposlenih i članova njihovih porodica u prepoznavanju i reagovanju na promene uočene u ponašanju policijskih službenika, radi blagovremene psihosocijalne podrške.

Stručno – savetodavni rad je jedan od osnovnih modaliteta koji se primenjuje.

Kada je reč o bezbednosnim službama, Ministarstvo je prvo u regionu krajem 2017. godine, uvelo SOS broj – za hitne psihološke intervencije, koji je zaposlenima na raspolaganju 24 časa dnevno. Psihosocijalna pomoć se pruža i kolegama koji završavaju svoj radni vek, kroz realizaciju Programa podrške zaposlenima prilikom odlaska u penziju.

Prepoznaje se i važnost rada sa novozaposlenima u cilju adekvatnije adaptacije, kao i uključivanje modela kolegijalne, prve psihološke pomoći kroz program „Kolega za podršku“.

Samo u poslednjih pet meseci, na osnovu urađene analize suicida među policijskim službenicima, za period od 15 godina, sačinjeno je više dokumenata i aktivnosti u cilju podizanja svesti o značaju očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja poput: instruktivnih akata za prepoznavanje i usmereno postupanje u slučaju detektovanja rizičnog ponašanja kod zaposlenih, preventivnih materijala na temu - kontrole impulsa, partnerskih odnosa, samopomoći, upravljanja stresom i

psihoedukativnih radionica. U svim organizacionim jedinicama Ministarstva sproveden je program „Stres i usamljenost“ u cilju prepoznavanja okidača koji vode ka destruktivnom ponašanju policijskih službenika.

Stručni tim psihologa je u prethodnom petomesečnom periodu, sprovodio i psihološke intervencije nakon traumatskih iskustava zaposlenih. Jedno od takvih je i nedavna misija vatrogasaca -spasilaca, prilikom spasavanja civila iz ruševina u Turskoj.

Ministarstvo će u narednom periodu nastaviti da, kroz različite programe psihosocijalne prevencije, pomaže svojim zaposlenima u prevazilaženju izazova koje donosi obavljanje policijskih, visoko-stresnih i odgovornih poslova.

(Telegraf.rs)