Rasvetljena krađa biste heroja sa Košara: Uhapšeni mladić (19), osumnjičen i za napad na ženu u Loznici

Vreme čitanja: oko 2 min.

D.Z. (19) određen je pritvor do 30 dana

Foto: Telegraf/Dragan Grujić

Drska i sramna krađa bronzane biste pripadnika 63. padobranske brigade Srđana Stančetića sa postamenta kraj njegove večne kuće na groblju u Banovom Polju, kod Bogatića, u javnosti je izazvala ogorčenje zbog skrnavljenja uspomene na heroja sa karaule Košare.

I nakon što je rasvetljen, ovaj nečuveni vandalizam izaziva gnev i nema ko se sa nevericom preispituje kako je moguće da još ima onih kojima nije sveto ni sećanje na hrabrog mladića koji je u svojoj 24. godini dao život za domovinu.

Za krađu biste osumnjičen je D.Z. (19) iz Jadranske Lešnice i njemu je sud, posle saslušanja odredio pritvor do 30 dana.

Osim zbog ovog krivičnog dela, koje tužilaštvo kvalifikuje kao tešku krađu, on je uhapšen i zbog razbojništva koje je sa jednim maloletnikom počinio u Loznici tako što su napali ženu (66), oborili je na zemlju i uzeli novčanik sa ličnim dokumentima i 50.000 dinara.

Policija u Bogatiću je rasvetlila krađu biste svega četiri dana nakon što je majka Srđana Stančetića podnela prijavu. Za ovako veliki uspeh, koji je donekle umanjio ogorčenje u javnosti, prema saznanjima Telegrafa.rs "sklopile su se kockice" zahvaljujući posvećenom i intenzivnom radu pripadnika policijske stanice u Bogatiću.

- Policija iz Loznice je tragala za njim zbog razbojništva, a otkriven je i priveden u Bogatiću u akciji danonoćne potrage za počiniocima krađe biste Srđana Stančetića. Priznao je ovo krivično delo, ali je na saslušanju naveo imena trojice saučesnika, pa je nastavljena potraga za njima pošto su se krili - navodi naš izvor.

Ispostavilo se, međutim, da je D.Z. lažno ocinkario trojicu navodnih saučesnika zbog neraščićenih računa od ranije. Jednog od njih policajci su pronašli i uhapsili, dok su se dvojica sami javili u policijsku stanicu i svi su pušteni nakon što su dali izjave.

Bronzane statue su meta sakupljača sekundarnih sirovina koji na otpadima za njih mogu da dobiju malu sumu novca u odnosu na njihovu stvarnu vrednost, a u slučaju krađe biste Srđana Stančetića bol i patnja njegove porodice nemaju cenu.

- Ovo je drastičan slučaj jer je ukradena bista mladog čoveka koji je zaslužio večno sećanje zbog svoje hrabrosti i što je lopov oskrnavio njegov grob. Veliko je olakšanje što će on krivično odgovarati iako je bista verovatno već pretopljena. Za tridesetak kilograma bronze može da se dobije najviše 10.000 dinara, a vredi oko 4.000 evra - navodi naš izvor iz istrage.

Lopovi su u Mačvi poslednji put kidisali na bronzane biste u januaru 2012. godine. U kratkom vremenu su sa postolja isečene tri biste i to u Bogatiću biste književnika Janka Veselinovića i Slavoljuba Kovića, dečaka kojem su Nemci urezali petokraku na čelu pre streljanja, a u Klenju bista partizanskog prvoborca Dušana Ostojića.

Ni jedna od ovih krađa do danas nije rasvetljena. O drskosti lopova koji su odneli bistu književnika Janka Veselinovića i danas se priča jer je ona bila postavljena zajedno sa bistama slikara Milića od Mačve i narodnog heroja Aleksandra Lale Stankovića u parku pored policijske stanice.

Video: Otkrivena spomen-bista heroju sa Košara potpukovniku Goranu Ostojiću

(Telegraf.rs)