"Ubiju sinove i ne bude im žao nikad": Kriminolog o 2 identična zločina koja su se u Srbiji desila za 14 dana

"To je nešto u našem mentalitetu... A svemu najčešće kumuje alkohol"

Foto: Facebook/Aleksandar B

U Srbiji su se u roku od dve nedelje dogodila dva teška ubistva u kojima je otac presudio svom sinu. Prvi zločin desio se u Subotici kada je Dejan J. (50) ubio sina Milana (23) nožem, a dve nedelje kasnije, identičan zločin bio je u Paraćinu, Živorad (55) izbo je kuhinjskim nožem sina Aleksandra (26).

Povodom ovih ubistava pričali smo sa kriminologom Dobrivojem Radovanovićem koji kaže da se ovakvi zločini uglavno dešavaju zbog nasledstva, a da svemu kumuje alkohol.

"To je nešto u našem mentalitetu... A svemu najčešće kumuje alkohol. Kada je reč o ubistvu ovog tipa, gde otac ubije sina, uglavnom je razlog nasledstvo. Tim očevima nije žao što su to uradili. Njih taj bes prema ubijenom detetu dugo drži, jer im je to opravdanje za to što su počinili. To je momenat u kojem čoveku padne mrak na oči i to uradi. Kada bismo samo mogli da zaustave taj momenat i da se čovek vrati unazad, pa da ne uradi to", kaže Dobrivoje Radovanović za Telegraf.

Foto: Nikola Tomić, Dobrivoje Radovanović

Kao motiv za ubistvo u Paraćinu upravo se navodi nasledstvo. Naime, Aleksandru je deda navodno prepisao celo imanje zbog čega je Živorad bio besan. Inače, Aleksandar je celo detinjstvo bio u hraniteljskim porodicama, iamo je težak život, dok je Živorad bio rasipnik i, prema rečima meštana, dosta je pio.

Deda je, kako kažu, zvao Aleksandra da se vrati u kuću, prepisao mu sve, a onda je preminuo. Posle toga je Živorad počeo da besni, čak je hteo da proda dedin traktor, pa je navodno posle toga došlo do svađe. Uzeo je kuhinjski nož i izbo sina.

Potom je zvao policiju i sam se prijavio, a u Višem javnom tužilaštvu u Jagodini u kojem se, kako nezvanično saznajemo, branio ćutanjem. 

Aleksandar je, kako je navedeno, pokušao da pobegne ocu čim je krenuo prema njemu i ubo ga, ali ga je on sustigao na kapiji.

"Njih dvojica se svađaju godinama. U toj kući je bilo i ranije incidenata. Komšije su često zvale policiju. Živorad je zbog nesloge sa sinom, sumnja se, svu imovinu prepisao drugoj osobi iz familije i, prema prvim nepotvrđenim saznanjima, oko toga je sada izbila sada svađa", kaže sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Njemu se određen pritvor 30 dana da ne bi uticao na svedoke.

Identičan zločin dogodio se dve nedelje ranije u Subotici. Do tragedije je došlo u porodičnoj kući u Plitvičkoj ulici.

"On se sumnjiči da je sinoć nakon verbalnog sukoba, nožem usmrtio svog dvadesettrogodišnjeg sina, a potom napao svoju suprugu i zadao joj više udaraca po glavi i telu", naveo je MUP tada.

Podsetimo ukratko, otac i sin su gledali utakmicu na Svetskom prvenstvu, a zatim su se posvađali. Milan je tada izašao iz kuće, a majka je krenula za njim.

Printskrin: Fejsbuk, Dejan koji je izbo svog sina nožem

Prema nezvaničnim informacijama, nakon što se Milan vratio u kuću, otac Dejan je uzeo nož i ubio ga, a onda nasruno i na suprugu Maju koja je pokušala da odbrani sina i pretukao je.

Milan je, kažu Subotičani, bio dobar mladić, a za Dejana kažu da je umeo često da popije. Pored Milana, Dejan i Maja imali su još dvoje mlađe dece, sina i ćerku koja trenutno živi u Americi.

Video: Kuća u Subotici u kojoj se desilo svirepo ubistvo: Otac izbo sina na smrt, pa isprebijao suprugu

(Telegraf.rs)