Stefanović: Pored dobrih rešenja, radne verzije pune nedostataka, borićemo se za izmene

Nacrti zakona imaju određene nedostatke, suštinske i nomotehničke, rekao je predsednik UST i Viši javni tužilac u Beogradu, Nenad Stefanović

Foto: Nikola Anđić

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) će detaljno analizirati sve odredbe radnih verzija seta pravosudnih zakona koji se donose u skladu sa ustavnim amandmanima, ali napominjem da je prvi utisak da nacrti zakona imaju određene nedostatke, suštinske i nomotehničke, rekao je predsednik UST i Viši javni tužilac u Beogradu, Nenad Stefanović.

- Dobro je što je javna rasprava o novim zakonima otvorena pre stavova Venecijanske komisije i očekujem da će biti konstruktivna i da će inicijalne verzije zakonskih tekstova pretrpeti adekvatne izmene, te biti u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije. Po mom mišljenju, sporne su odredbe radne verzije Zakona o javnom tuzilaštvu koje se tiču upućivanja javnih tužilaca jer su u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma. Ovaj zakon upravo predviđa upućivanje tužilaca iz nižeg u više tuzilaštvo, odnosno u posebna odeljenja za borbu protiv korupcije u cilju njegove efikasne primene. Takođe, u prelaznim i završnim odredbama se pravi razlika, čak diskriminacija - između mandata javnih tužilaca izabranih pre stupanja na snagu Ustavnog zakona (30.novembra 2021) i nakon tog datuma, umesto da se vezuje za stupanje na pravnu snagu Zakona o javnom tužilaštvu koji uredjuje trajanje mandata - naveo je on.

Kako je dodao, ostaje nejasno zašto se uopšte ovo pitanje vezuje za Ustavni zakon koji uopšte ne reguliše trajanje mandata, kao ni usvojeni ustavni amandmani.

- Kao dobro rešenje vidim to što će se šefovi javnih tuzilaštava ubuduće birati u Visokom savetu tuzilaca, a ne vise u parlamentu.

Napominjem da će UST nakon detaljne analize, radnoj grupi Ministarstva pravde dostaviti svoje sugestije, primedbe i komentare na zakoski tekst, a posebno bih pozdravio napor Ministarstva pravde da se kroz predstojeću javnu raspravu čuju stavovi i drugih strukovnih udruženja, a ne samo onih u radnoj grupi, koja čine manjinu. Podsećam da je od ukupno pet pravosudnih strukovnih udruženja, učešće u radnoj grupi imalo Udruzenje javnih tuzilaca i zamenika javnih tuzilaca Srbije i Drustvo sudija Srbije, dok su izostali Udruzenje sudija i tuzilaca Srbije, Forum sudija i Udruzenje sudija za prekrsaje - istakao je Stefanović.

(Telegraf.rs)