Delibašić u završnoj reči o slučaju Marjanović: "Postupak bio sve, samo ne pravičan i fer"

Tužilac je u završnoj reči tražio da Zoran Marjanović zbog ubistva supruge bude osuđen na 40 godina zatvora

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas sudu, u završnoj reči pred presudu, da Zorana Marjanovića oglasi krivim i osudi ga za ubistvo supruge Jelene Marjanović na maksimalnu kaznu koja mu po zakonu preti, 40 godina zatvora.

Nakon što je tužilac izneo svoju završnu reč, pred sudom su govorila četiri advokata Zorana Marjanovića.

Nikola Dumnić rekao je da "Marjanović protiv sebe nije imao samo tužilaštvo, već i policiju koja je istragu usmerila ka njemu, skrivajući dokaze".

- Tužilac je pitao zašto je Marjanović bio toliko uznemiren 20 minuta nakon nestanka supruge. Bio je uznemiren jer je video kraj nasipa, ali ne i suprugu. Teret dokazivanja prebačen je sa tužioca na okrivljenog. Morao je da dokazuje nevinost, umesto da tužilac dokazuje krivicu. Marjanović je imao najgore oružje - istinu, kako objektivnih dokaza nema - rekao je Dumnić.

On je dodao da Marjanović nije odgovarao na pitanja veštaka jer je analiza blata urađena posle saslušanja.

- Samo je jedan uzorak koji se poklapa sa blatom sa pantalona i on je sa mesta u blizini mesta zločina. Veštaci su naveli da je hemijski i mineralni sastav zemlje podložan promenama. Veštak je odrično odgovorio na pitanje da li zna kakav je bio sastav zemlje na dan ubistva. Veštaci su naveli da zemlja sa raličitih mesta može da ima isti sastav. Samo na osnovu vizuelnog utiska odbačen je trag sa druge strane kanala, a trag krvi je na drugu stranu kanala preneo izvršilac ubistva i možda je tamo ostavio neki svoj trag - objasnio je Dumnić.

Dumnić je rekao da je sudski veštak za telekomunikacije Dragomir Vasiljević "dao halucinacije veštačenja pretočene u optužnicu".

- Još jedva stvar koja je nelogična je kako je Zoran trčeći sa detetom od pet godina mogao da sustigne Jelenu. Veštak manipulator nas je na sve načine zatrpavao papirima i došli smo do toga da smo od mobilnih operatera morali da tražimo objašnjenje. Nema loga ni uključivanja ni isključivanja telefona Zorana Marjanovića. To je trebalo da bude dovoljno da se isključe svi navodi veštaka koji daljinu meri koracima, a merenja vrši besplanom aplikacijom koja, kako u njenom opisu piše, služi za zabavu - rekao je i dodao da je "Vasiljević možda raspolagao nekom halucinogenom supstancom, a da ne zaboravimo aluminijumsku foliju".

On je istakao da je "sve čemu na čemu je optužnica zasnovana razrešeno u Zoranovu korist" i dodao da je to tužilaštvu trebalo da bude dovoljno da prekine krivično gonjenje i okrene se traženju počinioca.

- Nedopustivo je da tužilaštvo nije ispitalo dete, iako razume da ne mora da svedoči, ali želi, da je utvrđeno da nema podložnosti uticaju sa strane. Pre lišavajna slobode Zoran i Jana su više puta saslušavani u prisustvu psihologa i to nikada nije zavedeno. Dete je govorilo istinu koja se podudara sa Zoranovom odbranom. U svom iskazu je navela da se njih dvoje ni u jednom momentu nisu razdvajali. Teza tužilaštva da je dete ostavio na nasipu s kog se vidi kanal i trknuo da ubije njenu majku, može da se opiše samo kao halucinogena. Ona će ostati mrlja u radu tužilaštva - dodao je.

Dumnić je istakao da je utvrđeno da postoje tragovi Jelenine krvi sa obe strane kanala, a da ju je na drugu stranu preneo izvršilac i dodao da je veštak istakao da trag sa druge strane kanala sigurno nije ostavila Jelena.

- Tragovi krvi morali su da budu na odeći okrivljenog, a teza tužilaštva je do danas bila da je on bio u toj odeći. Veštačenjima, kojih je bilo na stotine, nije pronađeno ništa. Da li iko može da pomisli da je neko mogao da ih ukloni, pri današnjoj tehnologiji forenzike, koja nalazi tragove i posle temeljnog čišćenja kriminalnih grupa. Povrede su morale da prenesu krv na odeću, a na odeći nema tragova krvi. Jedino objašnjenje odsustva tragiva je da pored sobom imate nevinog čoveka - zaključio je Dumnić.

Sudija radi posao tužioca

Advokat Veljko Delibašić rekao je da je "postupak bio sve, samo ne pravičan i fer".

- Izvođenje predistražnih i istražnih postupaka u dobroj meri je skandalozno. Zorana su danima saslušavali bez prisustva branioca. Dovodili su psihologe koje je MUP potplatio da od njega iznude priznanje. Gde su zapisnici sa saslušanja? Dokazi su fabrikovani. Skrivali su se pravi, dodavali lažni - rekao je Delibašić.

On je dodao da je "užasno teško braniti nevinog čoveka, a još teže nevinog čoveka koji je unapred osuđen".

- Ono što me plaši je da je on unapred osuđen od strane sudskog veća. Sud je radio posao tužilaštva, pokušavajući da pronađe dokaze. Primera radi, 5. novemrbra 2019. godine sudija je Marjanoviću postavila 185 pitanja, a 25. decembra iste godine 140 pitanja. To su samo neki od primera. To jasno govori da je tužilac Jelena Bjorčević Cerović prespavala suđenje, a da je sudija Jelena Škulić radila njen posao. Umesto tužioc je ispitivala veštaka o intenzitetu bolova i donela odluku o veštačenju iako to tužilac nije zatražila - istakao je.

Dodao je da će "sud reči da to čini da uvtrdi istinu, a radi to da bi osudio čoveka" i naomenuo da sud ne određuje istinu, već da tužilaštvo treba da brani optužnicu, a su da kaže ko je pobedio u dvoboju - tužilaštvo ili odbrana.

Naredno ročište zakazano je za 22. jul.

(Telegraf.rs)