Ovo su ljudi koje je tužilaštvo označilo kao pripadnike kriminalnog klana Darka Šarića

Ovo su bile uloge navedenih u Šarićevom klanu

Ilustracija: Telegraf/ATA Images/Mup

Darko Šarić je početkom 2020. godine iz zatvora organizovao kriminalnu grupu sa kojom je planirao ubistvo Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u sudskim postupcima za krijumčarenje više tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu i organizovao je ekipu koja je postavila bombu ispod kola Gorana Nikolaševića koji je bio svedok u procesu Šarić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal 31. maja ove godine donelo je naredbu o proširenju istrage protiv Šarića i članova njegovog kriminalnog klana u kojem su Dejan Lazarević, advokat poznat po nadimku Đavolji advokat koji je osim njega branio i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potom, Bojan Stanojković zvani Boki označen kao jedan od organizatora šverca više od dve tone kokaina koji je u policijskoj akciji "Balkanski ratnik" 2009. godine zaplenjen na jahti "Maui", te Danilo Odović telohranitelj, Stefan Andrejić, Uroš Radovanović i Milan Vučinić.

Ovo su bile uloge navedenih u Šarićevom klanu.

Dejan Lazarević

Đavolji advokat je drugookrivljeni u postupku koji se vodi protiv Darka i njegovog klana. On mu je, prema navodima iz Tužilaštva za organizovani kriminal, bio najveća "podrška". Koristeći aplikaciju "Skaj" Lazarević je bio u stalnom kontaktu sa Šarićem, a i neposredno prilikom poseta. Njegova uloga postaje "glavna" onog momenta kada organizator odlaže manifestaciju na Drini na kojoj je Joksović trebalo da bude likvidiran. Lazarević tada preuzima organizaciju, odnosno, planiranje likvidacije u Beogradu. Osim već angažovanih plaćenih ubica koji su se na Skaju potpisivali kao Kurjak i Inženjer, on unajmljuje i izvesnog Alena. Takođe organizuje podmetanje bombe pod kola Goranu Nikolaševiću sa ciljem da to delo svali na Joskovića i tako ga diskredituje kao svedoka.

Nakon što je ubistvo Joksovića "premešteno" u Beograd, Šarić javlja Lazareviću da će da da 1.000.000 evra za "njegovu glavu". Lazarević potom ide u izvidnicu najboljeg terena za ubistvo Joksovića. Navodi da su to dve lokacije, kafić u kojem često boravi meta ili neposredno ispred ulaza u kojem živi.

Logistiku radi u odnosu na policijsko obezbeđenje koje je Joksović u tom trenutku imao zbog statusa svedoka saradnika.

Kada je sve "izračunao", Đavolji advokat javlja Šariću da imaju problem sa snajperom.

"Treba nam snajper dometa od 200 metara, a ovaj naš je slab", rekao je Lazarević i dodao: "Joksović sam prelazi rutu od 50 metara. Sam izlazi iz ulaza i na toj razdaljini ga čekaju policajci. Toliko imamo da ga gađamo, zato nam treba jači snajper", na šta je Šarić rekao da će da pošalje tri snajpera i da "izaberu koji im je najbolji". Inače, reč je o "bicikl snajperu" sa prigušivačem.

Šarić je potom izdao naređenje Lazareviću da se pobrine da ubica ima sve što mu treba u štek-stanu, u šta spada i novi Skaj telefon.

O tome kako je Šarić planirao ubistvo Joksovića sve možete pročitati OVDE.

U slučaju postavljanja bombe, Lazarević je imao ulogu i u sudu i sa one strane zakona.

Obavestio je Šarića preko "Skaja" da postoji rok od 8 dana za podnošenje prigovora na odluku tužioca o odbačaju krivične prijave podnete protiv Joksovića. Šarić tada donosi odluku da se bomba Nikolaševiću postavi u tom navedenom roku. Izdaje naređenje Lazareviću da "sve pripremi" i da se predmetni prigovor preda u sredu, a uništavanje vozila uradi u petak kako bi to delo bilo iskorišćeno kao dokaz o osnovanosti navoda krivične prijave podnete protiv Joksovića, kao i da nakon izvršenog krivičnog dela Nikolaševića usmeri tako što će da "kuka na sve strane" u medijima i označi Joksovića kao osobu koja je sama ili preko nekog drugog postavila bombu.

Foto: Google Maps, ATA Images, Shutterstock

Lazarević to čini, a potom pomaže u usmeravanju policije u ovom slučaju u pogrešnom pravcu.

Milan Vučinić

Naloge od Šarića dobijao je takođe preko "Skaja". Angažovao je izvesnog Kurjaka kao plaćenog ubicu. A potom je angažovao još jednog plaćenika - Inženjera. Sva naređenja koja je dobijao od Šarića prosleđivao je pomenutoj dvojici. Takođe je išao u obilazak terena na Drini i našao "najbolje" mesto da se izvrši likvidacija.

Bojan Stanojković

Nabavio je tri snajperskse puške za trojicu plećene ubice, Alena, Kurjaka i Inženjera. Takođe je nabavio bombu kojom je kasnije raznet Nikolaševićev džip u Valjevu.

Danilo Odović

Imao je zadatak čuvanja novca, takođe je po nalozima koje mu je Šarić slao preko "Skaja" prikupljao podatke o putničkom vozilu oštećenog Nikolaševića. Vršio je isplate novčanih iznosa Dejanu Lazareviću, odnosno, pare koje je trebalo da dobije onaj koji ubije Joksovića.

Nikola Spasojević, Stefan Andrejić, Marko Vukić i Uroš Radovanović 

Ova ekipa bila je "glavna" za postavljanje bombe ispod kola Gorana Nikolaševića. Oni su, kako navode iz Tužilaštva za organizovani kriminal, organizovali nabavku, a potom nosili i digli u vazduh auto pomenutog svedoka, a sve o tome možete pročitati OVDE.

Podsetimo, Šarić je 14. aprila uhapšen zbog sumnje da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Prethodno je Šariću je 24. decembra Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredilo kućni pritvor uz elektronski nadzor.

U međunarodnoj akciji koordiniranoj od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, u kojoj su učešće uzele policije Hrvatske i Srbije, uhapšeni su članovi više organizovanih kriminalnih grupa.

U Srbiji, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Sektora unutrašnje kontrole, Policijske uprave za grad Beograd, SAJ i Žandarmerije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, uhapsili članova organizovane kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Republike Srbije, Evrope i Južne Amerike.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

Inače, Šarić je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Podsećanja radi, ovo je drugi zločin za koji se tereti Pljevljak. Protiv njega se vodi istraga za organizovanje i ubistvo bliskog saradnika Milana Milovca u Ekvadoru.

Paralelno sa hapšenjem u Srbiji, u Hrvatskoj su lisice stavljene još dvojici, kako se tvrdi, pripadnika Šarićeve kriminalne grupe, Petru Ćosiću i Manuelu Vuliću, koji su učestvovali u ubistvu Milovca, zvanog Cigla, u Ekvadoru. On je teško ranjen 13. novembra 2020. godine ispred teretane gde je vežbao. Prebačen je u bolnicu, odakle je pušten na kućno lečenje 11. januara naredne godine, da bi mu narednog dana pozlilo. Posle nekoliko sati, u zoru 13. januara, preminuo je u svom domu.

Darko Šarić izneo odbranu u Specijalnom sudu

Darko Šarić je u Specijalnom sudu izneo odbranu o pokušaju ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića pre dva dana.

On je, kako nezvanično saznajemo, negirao sve što mu se stavlja na teret, a odbranu je iznosio u Specijalnom sudu više od tri sata.

Foto: ATA Images, Milena Đorđević

- Moj klijent je negirao je sve što mu se stavlja na teret. Saslušanje je završeno - potvrdio je za Telegraf.rs Šarićev advokat Dalibor Katančević.

Osim Šarića, ispitan je i Dejan Lazarević, kao i jedan član krimi-grupe Uroš Mišić.

BONUS VIDEO:

Video: Pretres vile Darka Šarića: SAJ i inspektori blokirali ulicu kod Dvora

(Telegraf.rs)