Drakuli preti 40 godina: Tereti se za pokušaj teškog ubistva Lazara koji je "završio" u Ritopeku

Okrivljenom se na teret stavljaju krivična dela: teško ubistvo u pokušaju za koje je zaprećena kazna do 40 godina zatvora, zatim nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora i teško delo protiv opšte sigurnosti za koje mu preti kazna od jedne do 8 godina zatvora

Foto: Shutterstock, MUP, Marko Jovanović

Optužnica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu protiv Marka Drakule, kojom ga tereti da je pokušao da ubije Lazara Vukićevića 7. oktobra 2019. godine, kada je na Vračaru pod njegov automobil "porše" postavio eksploziv, potvrđena je odlukom krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda u Beogradu.

Okrivljenom se na teret stavljaju krivična dela: teško ubistvo u pokušaju za koje je zaprećena kazna do 40 godina zatvora, zatim nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora i teško delo protiv opšte sigurnosti za koje mu preti kazna od jedne do 8 godina zatvora.

Na rešenje krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda u Beogradu okrivljeni i njegovi branioci imaju pravo da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu. Podsećamo, Drakula se sumnjiči da je podmetnuo eksplozivnu napravu ispod Vukičevićevog poršea, a kad je on bio u blizini, okrivljeni je daljinski aktivirao je eksploziv. Vukičevića je odbacila detonacija. Zadobio je i lake povrede, dok mu je vozilo potpuno uništeno.

Takođe eksplozijom je pričinjena velika materijalna šteta na više vozila koja su bila parkirana u neposrednoj blizini. Drakula se u istrazi branio ćutanjem, odnosno iskoristio zakonsko pravo da ne iznosi odbranu. On se nalazi u pritvoru zbog drugog predmeta u kojem je nedavno prvostepenom presudom osudjen na tri i po godine zatvora zbog sprečavanja službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju.

Kako je Lazar završio u Ritopeku

Tragovi krvi Lazara Vukićevića (31), navijača Crvene zvezde koji je sredinom oktobra pre dve godine, pronađeni su u kući u Ritopeku, gde se sumnja da su pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, brutalno mučili i ubijali žrtve.

Prema operativnim podacima, sumnja se da su Vukićeviću pre likvidacije odsekli jezik.

Spekulisalo se da je namamljen na sastanak tako što su prethodno pripadnici suprotstavljene kriminalne grupe oteli njegovog bliskog prijatelja i preko njegovog kriptovanog telefona poslali sliku vezanog Velje Nevolje, kako bi ispalo da su ga zarobili. Lazar je, navodno, krenuo na mesto na kom mu je javljeno da je zarobljen Belivuk.

Ranio Vavića

Lazar Vukićević je postao poznat kada je iz pištolja ranio Nikolu Vavića, brata tada vođe navijačke grupe sa juga "Alkatraz" Aleksandra Vavića, i Miloša Nikolića januara 2017. u jednom klubu na Terazijama. Motiv pucnjave navodno je bio raniji sukob, a Vukićević je u avgustu 2017. sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice, kojim je osuđen na godinu i osam meseci zatvora.

Lazara su nepoznate osobe pokušale da ubiju 2019. godine na Vračaru u blizini kuće, kada mu je ispod automobila marke "porše" bilo postavljeno oko kilogram plastičnog eksploziva. Detonacija je bila izazvana daljinskim upravljačem.

BONUS VIDEO:

(Telegraf.rs)