Jedan telefonski razgovor koštao je života petoricu ljudi: Pravosnažna presuda Kraljevčaninu za nesreću

Goran Blagojević je kamionom “skania” skrenuo u zaustavnu traku gde se nalazio kombi “folksvagen” pun radnika, koji je zbog kvara čekao šlep službu

Foto: Telegraf

Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je osudio Kraljevčanina Gorana Blagojevića (48) na sedam godina zatvora jer je 29. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd – Niš izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su stradala petorica radnika.

Blagojević je kamionom “skania” skrenuo u zaustavnu traku gde se nalazio kombi “folksvagen” pun radnika, koji je zbog kvara čekao šlep službu.

Na licu mesta povredama su podlegli zet i šurak, Kragujevčani Ljubiša Jovanović (40) i Srđan Jovanović (34) kao i devetnaestogodišnji Žikica Veličković čiji je četrdesetpetogodišnji otac Igor lakše povređen u istoj nesreći.

U bolnici su preminuli vozač kombija Dejan Ristić (34) kao i Boris Stanojević (32). Stefan Velić (20) i Milan Mihajlović (29) su teško povređeni dok su lakše povrede zadobili Milanov otac, pedesettrogodišni Boško, Goran Nikolić (41) i Miroslav Stojković (35).

Nesrećne ljude angažovala je firma „Telefonkabl“ kako bi u Leskovcu postavljali telefonske instalacije.

Apelacioni sud se decidno izjasnio o uzroku stravične saobraćajne nesreće oko čega su koplja lomili Osnovno javno tužilaštvo i branilac okrivljenog, advokat Danilo Nikolić.

Vozač šlepera se pred sudom branio da je vozio najnormalnije, te da je moguće da ga je pedesetak metara pre mesta udesa preticalo neko vozilo zbog čega je instinktivno skrenuo u zaustavnu traku i udario u kombi.

Posebno je istakao da u trenutku nesreće nije koristio mobilni telefon. Međutim, kako su pokazali nepobitni dokazi, Blagojević nije govorio istinu.

Razgovarao telefonom od 9 do 10.35

- Izveštajem DOO Telenor ustanovljeno je da je broj mobilnog telefona optuženog bio aktivan i na dan 29. 11. 2019. u periodu od 9 do 10.35 sati i da je ostvarivana telefonska komunikacija pozivanjem sa ovog broja, pa je pravilan zaključak prvostepenog suda da je i u trenutku saobraćajne nezgode koja se dogodila u 10.30 sati, optuženi telefonirao te da je to jedini razlog koji je doveo do prelaska vozila u zaustavnu traku.

Vozač šlepera bio psihofizički sposoban za vožnju i nije bio pod dejstvom alkohola, upravljao je dozvoljenom brzinom a nepravilnosti ustanovljene kod kamiona nisu uticale na usporavanje, kočenje ili upravljanje.

Kod optuženog kao profesionalnog vozača, postojala je svest da usled gubitka pažnje može preći u zaustavnu traku, ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost život i telo ljudi ali je olako držao da do toga neće doći ili da će to moći da spreči – naveo je Apelacioni sud obrazlažući odluku da potvrdi presudu Osnovnog suda u Nišu od 14. oktobra prošle godine na koju su podnete žalbe.

Tužilaštvo je žalbom tražilo da se Blagojeviću izrekne maksimalna kazna od osam godina robije dok je njegov branilac predlagao četiri godine zatvora.

Olakšavajuća okolnost što nije osuđivan i kajao se

Prilikom odmeravanja kazne sud je odlučio da ne prihvati nijednu od žalbi, te da Blagojevića osudi na strogu ali ne na maksimalnu kaznu zatvora.

- Kao olakšavajuća okolnost uzeto je u obzir da je optuženi neosuđivan, da se kajao, te da je porodičan čovek. Međutim, uzeto je u obzir kao otežavajuća okolnost, veliki broj preminulih i povređenih lica te činjenica da se radi o profesionalnom vozaču od koga se očekuje povećana pažnja u saobraćaju – naveo je Apelacioni sud.

Blagojeviću je izrečena i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine.

Na ovu presudu Blagojević ima pravo žalbe Vrhovnom kasacionom sudu ali ona ne odlaže njegov odlazak na izdržavanje kazne.

(Telegraf.rs)